InspiratieIdei pentru tineCe tip de orez este potrivit pentru risotto
Inspiratie

Ce tip de orez este potrivit pentru risotto

Risotto-ul este un fel de mancare italiana, ce a devenit un deliciu in intreaga lumea datorita texturii sale cremoase si a aromelor bogate. Daca iti doresti sa gatesti un risotto autentic si delicios, va fi necesar sa acorzi atentie catorva aspecte importante.  

Primul pas este alegerea orezului potrivit, deoarece acesta este ingredientul principal. Este important sa stii ca nu orice tip de orez poate fi folosit pentru risotto, ci doar cel special cultivat pentru acest preparat. De asemenea, tehnica de gatire este foarte importanta pentru a obtine echilibrul perfect intre textura si gust. 

In acest articol, vei descoperi care sunt tipurile de orez pentru risotto și caracteristicile sale, metoda corecta de gatire si trucuri pentru a obtine un preparat delicios. 

Tipuri de orez pentru risotto

Orezul folosit in mod obisnuit pentru gatit sau cel pentru retetele de pilaf nu este potrivit pentru risotto. Iata care sunt cele mai renumite si folosite tipuri de orez pentru risotto: 

Orez Arborio

Arborio este, probabil, cel mai cunoscut si utilizat tip de orez pentru risotto. Continutul ridicat de amidon si boabele rotunde il fac sa absoarba rapid lichidele si sa elibereze amidonul, iar in acest fel se creeaza textura cremoasa si bogata. 

⏩ Alege orezul Arborio cu bob lung pentru a pregati un risotto delicios cu o textura perfecta, care va incanta cu siguranta atat gusturile tale, cat si ale celor dragi.

Orez Carnaroli 

Carnaroli este un alt tip de orez potrivit pentru risotto. Acesta are bobul lung si consistent, o capacitate excelenta de absorbtie, este cremos si aromat. 

Orez Vialone Nano 

Acest tip de orez are boabe mici si rotunde. Aroma sa este una subtila, iar abilitatea sa de a absorbi lichidele in timpul gatirii il face sa fie o alegere excelenta. 

Aceste trei tipuri de orez sunt cele mai folosite pentru prepararea unui risotto. Daca nu le gasesti in magazin, achizitioneaza doar orez pe al carui ambalaj se specifica faptul ca se poate folosi „pentru risotto”, pentru a te asigura ca iti va reusi reteta. 

Caracteristicile orezului pentru risotto

Orezul folosit in prepararea unui risotto are cateva caracteristici speciale, care il diferentiaza de restul tipurilor de orez, iar acestea sunt:

  1. Absorbtia lichidelor - orezul pentru risotto trebuie sa absoarba lichidele treptat si sa elimine amidonul in timpul gatirii; 

  2. Continutul de amidon - orezul pentru risotto trebuie sa contina mult amidon, deoarece aceasta este caracteristica ce confera unui risotto textura cremoasa si gustul bogat; 

  3. Boabe ferme - boabele orezului ar trebui sa ramane ferme in timpul gatirii pentru a oferi o textura placuta la mestecat. 

⏩ Exploreaza selectia noastra de specialitati si bucura-te de calitate la preturi bune zi de zi.

Modul corect de fierbere a orezului pentru risotto

Daca iti doresti sa obtii gustul autentic al unui risotto asemanator cu cel servit in restaurantele italiene, va fi necesar sa sotezi orezul cat mai corect. Pe langa acest lucru, trebuie sa iei in considerare mai multe aspecte, care vor contribui semnificativ la rezultatul final, cum ar fi: 

  • Pregateste toate ingredientele inainte sa incepi - toaca marunt ceapa, usturoiul, telina apio, astfel incat sa fie gata pentru a fi adaugate in timpul gatirii. De asemenea, asigura-te ca ai lichidul (supa calda sau vin) pregatit intr-un recipient separat; 

  • Soteaza ingredientele aromatice - intr-o cratita mare, adauga untul sau uleiul de masline si soteaza ceapa si usturoiul pana devin translucide; 

  • Adauga orezul – amesteca-l bine cu restul ingredientelor. Acest pas ajuta la  absorbtia lichidelor si dureaza doar cateva minute; 

  • Adauga lichidele – cand orezul devine translucid, adauga vinul sau supa calda, treptat, in cratita. Amesteca incontinuu si lasa lichidul sa se absoarba inainte de a adauga mai mult; 

  • Amesteca incontinuu - continua sa amesteci risotto in mod constant pentru a elibera amidonul. Acest pas este esential pentru obtinerea texturii cremoase caracteristice. 

⏩ Pregateste supa pentru risotto din ingrediente proaspete. Exploreaza selectia noastra de legume, alege-le pe cele care iti trebuie si beneficiaza de cele mai bune preturi.

Sfaturi pentru a gati un risotto perfect 

Pentru a obtine un risotto gustos si corect, ia in considerare urmatoarele sfaturi si trucuri: 

  • Foloseste supa proaspat gatita; 

  • Utilizeaza vin pentru o aroma aparte; 

  • Nu folosi apa, deoarece nu vei obtine gustul si textura dorite; 

  • Evita sa adaugi o cantitate mare de lichid deodata, deoarece acest lucru va duce la fierberea orezului si, astfel, se va pierde textura cremoasa; 

  • Amesteca in mod constant pentru eliberarea amidonului; 

  • Gateste risotto la temperaturi medii spre scazute;  

  • Nu spala orezul inainte de a incepe procesul de gatire, deoarece prin spalare se pierde amidonul; 

  • Adauga lichid treptat si in cantitati mici, astfel incat orezul sa-l absoarba incet; 

  • Foloseste doar lichid cald, deoarece lichidul rece incetineste procesul de gatire si afecteaza textura finala. 

  • Gateste risotto intr-o tigaie adanca cu un vas suficient de larg; 

  • Adauga parmezan pentru o consistenta cremoasa; 

  • Foloseste cantitatea necesara de orez si apa; de obicei, se recomanda un raport de 1 parte orez la 3 parti lichid; 

  • Dupa ce s-a gatit, lasa risotto deoparte 5-7 minute, pentru ca toate aromele sa se intrepatrunda. 

Retete risotto

Iata cateva retete populare de risotto pe care poti sa le incerci: 

Risotto reteta originala - Risotto alla Milanese

Ingrediente

  • 1 ceasca orez; 

  • 1/2 ceapa tocata fin; 

  • 2 catei de usturoi maruntiti; 

  • 100 g de unt; 

  • 1/2 ceasca de vin alb sec; 

  • 4 cani de supa fierbinte (pui sau legume); 

  • 1/2 lingurita de sofran (pistile de sofran); 

  • sare; 

  • piper negru proaspat macinat; 

  • 100 g de parmezan ras.

Mod de preparare 

  1. Caleste ceapa si usturoiul in unt pana devin moi; 

  2. Adauga orezul si amesteca bine; 

  3. Toarna vinul alb si lasa-l sa se evapore; 

  4. Adauga sofranul dizolvat in apa; 

  5. Treptat, adauga supa fierbinte si amesteca pana cand orezul devine cremos si al dente; 

  6. Opreste focul si adauga parmezanul ras; 

  7. Adauga, dupa gust, sare si piper, amesteca bine si lasa risotto sa se odihneasca 5-7 minute inainte de servire. 

Risotto cu fructe de mare

Ingrediente 

  • 1 ceasca de orez; 

  • 1/2 ceasca de vin alb; 

  • 4 cesti supa de peste; 

  • 200 g fructe de mare asortate; 

  • 1 ceapa tocata fin; 

  • 2 catei de usturoi maruntiti; 

  • 2 linguri de ulei de masline; 

  • 1/2 legatura patrunjel tocat. 

Mod de preparare 

  1. Intr-o tigaie mare, adauga uleiul de masline, caleste ceapa si usturoiul pana devin aurii; 

  2. Adauga orezul si soteaza-l pana capata un aspect translucid; 

  3. Adauga fructele de mare si amesteca timp de 3-4 minute; 

  4. Toarna vinul si lasa-l sa se evapore; 

  5. Adauga treptat supa de peste si amesteca in mod continuu; 

  6. La final, condimenteaza cu sare, piper si patrunjel;  

  7. Pentru un plus de prospetime, poti servi cu cateva felii de lamaie. 

Risotto cu ciuperci

Ingrediente

  • 1 ceasca de orez; 

  • 200 g ciuperci taiate felii; 

  • 1 ceapa tocata fin; 

  • 2 catei de usturoi maruntiti; 

  • 1/2 ceasca vin alb; 

  • 4 cesti supa de legume; 

  • 100 g unt; 

  • 200 g parmezan ras. 

Mod de preparare 

  1. Intr-o tigaie mare, caleste ceapa si usturoiul in unt; 

  2. Adauga orezul și, dupa 2-3 minute, ciupercile si gateste-le pana se inmoaie; 

  3. Toarna vinul si amesteca pana se evapora; 

  4. Treptat, adauga supa si amesteca; 

  5. Cand orezul este gatit, adauga parmezanul; 

  6. Lasa risotto la odihnit 5-7 minute si serveste. 

Risotto este un adevarat deliciu daca este preparat cu atentie si, in special, cu pasiune. Alegerea tipului potrivit de orez, respectarea tehnicilor corecte de gatire si utilizarea ingredientelor de calitate sunt esentiale pentru a obtine un risotto cremos si gustos. 

Surse foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock