InspiratieIdei pentru tineBeneficiile consumului de iaurt si trei retete pe care sa le incerci si tu
Inspiratie

Beneficiile consumului de iaurt si trei retete pe care sa le incerci si tu

Il mancam la micul dejun sau la gustarea dintre mese si il folosim adesea la prepararea diferitelor retete, de la cele mai simple sosuri pana la cele mai complexe prajituri. Da, despre iaurt vorbim acum, acest aliment pe care aproape toata lumea il iubeste. 

Iaurtul este gustos si satios, o alegere foarte buna pentru dieta de zi cu zi. Tocmai din acest motiv, in cele ce urmeaza analizam in detaliu acest aliment, iti spunem care sunt beneficiile sale, si iti propunem cateva retete delicioase pe care le poti incerca acasa.
  • Ce este si cum se obtine iaurtul
  • Beneficiile consumului de iaurt
  • Tipuri de iaurt
  • Retete cu iaurt

Ce este si cum se obtine iaurtul

Pe scurt, iaurtul este un produs lactat obtinut prin fermentatia laptelui si poate fi pregatit chiar si in propria bucatarie. Fermentii de baza, fara de care nu poate fi preparat iaurtul, sunt Lactobacillus Bulgaricus si Streptococcus Termophilus, care se mai numesc si bacterii lactice. 
 
Iaurtul de casa poate fi obtinut in cativa pasi simpli. In primul rand, se fierbe laptele si se lasa la racit, pana cand devine caldut (este bine sa ai un termometru de bucatarie si sa te asiguri ca temperatura laptelui nu scade sub 45 de grade Celsius). 
 
Adaugi iaurtul imediat ce laptele s-a racit, insa ai grija ca pe eticheta lui sa fie prezente numele celor doua bacterii lactice esentiale. Se amesteca bine cele doua ingrediente si se pune compozitia intr-un recipient cu capac, dupa care se pastreaza intr-un loc cald, la aproximativ 45 de grade Celsius, pentru cateva ore (cu cat il lasi mai mult, cu atat se va inchega mai bine, insa ai grija sa nu depasesti 10-12 ore).
 
In general, in iaurturile din comert sunt adaugate si alte probiotice, substante care au rolul de a combate bacteriile nocive si de a intari sistemul imunitar. 

Beneficiile consumului de iaurt

Iaurtul este bogat in vitamine si minerale si se numara printre cele mai sanatoase alimente, asa ca merita sa il incluzi cat mai des in dieta. Acesta vine la pachet cu o serie de beneficii importante pentru organism:

Contine o multime de substante nutritive

Iaurtul este un aliment care incorporeaza aproape toate substantele de care corpul tau are nevoie pentru a functiona cum trebuie: calciu, fosfor, magneziu, potasiu, complexul de vitamine B, proteine, probiotice, toate acestea avand un rol important in protejarea sistemului imunitar.  

Ajuta la intarirea sistemului osos

Calciul si celelalte minerale pe care le contine iaurtul ajuta la cresterea masei osoase si la intarirea oaselor, pe care le protejeaza pe termen lung.
 
Acesta este si unul dintre principalele motive pentru care iaurtul ar trebui inclus in dieta zilnica, chiar si in regimul copiilor, care incep sa il consume inca de la cateva luni. 

Contribuie la buna functionare a sistemului digestiv

Gratie continutului bogat in probiotice, iaurtul protejeaza flora intestinala - locul in care se afla atat bacteriile bune, cat si cele daunatoare -, cu un rol important in procesul de digestie. 
 
Din cauza stresului, a alimentatiei nesanatoase si a anumitor medicamente, flora intestinala poate suferi anumite dezechilibre. Iaurtul mentine echilibrul acesteia si previne astfel aparitia unor probleme digestive. 

Iti ofera senzatia de satietate

Iaurtul are in compozitie numeroase vitamine, minerale si proteine, nutrienti care chiar te ajuta sa te saturi. Acesta este si motivul pentru care poate fi adesea o gustare excelenta. 

Ajuta la reglarea greutatii corporale

Datorita proteinelor, care ofera o senzatie de satietate, iaurtul contribuie si la mentinerea greutatii corporale. De asemenea, acesta este un aliment sarac din punct de caloric: o portie de 100 de grame de iaurt grecesc, fara grasimi, are aproximativ 60-70 de calorii. 
 
Valoarea calorica poate creste in functie de proportia grasimilor si de continutul iaurtului: cu fructe, cu nuci, cu cereale integrale etc. 

Indicat si celor care sufera de intoleranta la lactoza

Pentru ca are un continut scazut de lactoza (care este redusa in urma procesului de fermentatie), dar si probiotice care ajuta digestia, iaurtul se numara printre printre produsele lactate ce pot fi incluse si in alimentatia celor cu intoleranta la lactoza.

Tipuri de iaurt

In functie de laptele din care este facut, iaurtul este de mai multe feluri:
  • iaurt din lapte de capra;
  • iaurt din lapte de vaca;
  • iaurt din lapte de oaie;
  • iaurt din lapte de bivolita.
Iaurtul din lapte de oaie are un continut mai mare de grasimi, spre deosebire de cel din lapte de vaca, si este o sursa bogata de substante nutritive. Iaurtul din lapte de capra are un gust diferit de celelalte iaurturi, iar consistenta lui este mult mai cremoasa.
 
In functie de componenta, iaurtul poate fi:
  • iaurt integral, cu un continut caloric crescut;
  • iaurt degresat, care contine o cantitate foarte mica de grasimi sau deloc.
In functie de modul de preparare, avem:
  • iaurt clasic, obtinut prin metoda clasica de preparare;
  • iaurt grecesc, care se prepara la fel ca cel clasic, doar ca este lasat mai multa vreme la scurs, pana este indepartat zerul, astfel incat sa capete o textura mai densa si mai cremoasa.
Nu in ultimul rand, exista si iaurt de baut, o varianta simpla si rapida pentru micul dejun, care contine mai mult lichid decat iaurtul traditional. 

Retete cu iaurt

Iaurtul poate fi utilizat la prepararea mai multor feluri de mancare, inclusiv a unor deserturi absolut delicioase, cu o textura moale si cremoasa. Iată câteva exemple:

Chec cu iaurt

Ai nevoie de urmatoarele ingrediente:
  • Un iaurt mic (125-150 de grame)
  • Doua cani de zahar
  • Trei cani de faina
  • O cana de ulei
  • Patru oua
  • Coaja rasa de la o lamaie (pentru mai multa aroma)
  • O lingurita de praf de copt
  • Un plic de zahar vanilat
Mod de preparare: se bat bine ouale cu zaharul intr-un vas, se pune iaurtul si se adauga restul ingredientelor, amestecandu-se bine pana se obtine o compozitie omogena, bine inchegata. Se unge o forma de chec cu ulei (sau cu unt) si se tapeteaza cu faina. La final, se toarna compozitia in tava si se da la cuptor pentru 40-50 de minute. Cu ajutorul unei scobitori verifica daca checul s-a copt destul: daca iese uscata din aluat, inseamna ca prajitura este gata.

Prajitura cu iaurt si cacao

 
Ai nevoie de urmatoarele ingrediente:
  • Un iaurt mic (125-150 de grame)
  • Doua cani de zahar
  • O cana de ulei
  • Trei cani de faina
  • Patru oua
  • O lingurita de praf de copt
  • Un plic de zahar vanilat
  • Un varf de lingura de sare
  • Trei-patru linguri de cacao
 
Mod de preparare: la fel ca in cazul checului, se bat ouale si zaharul intr-un recipient, apoi se amesteca si celelalte ingrediente. Poti ajusta masurile in functie de preferinte: daca nu vrei sa iasa foarte dulce, poti reduce cantitatea de zahar sau poti elimina de tot zaharul vanilat. Acelasi lucru este valabil si pentru praful de copt, depinde cat de mult vrei ca blatul sa creasca.
 
Dupa ce compozitia este turnata in tava unsa in prealabil cu ulei sau unt, se da aluatul la copt pentru 40-50 de minute.

Inghetata din iaurt si banane

Ai nevoie de urmatoarele ingrediente:
  • Trei-patru banane coapte
  • 500 de grame de iaurt
  • Doua linguri de miere 
Mod de preparare: se zdrobesc bine bananele pana se obtine un fel de piure si se amesteca apoi cu iaurtul si mierea. Daca vrei sa obtii aceasta compozitie mai repede, poti pune in blender toate ingredientele: vor fi gata in mai putin de un minut. La final, se toarna compozitia in forme de inghetata si se lasa la congelator cateva ore