Inspiratie

Vitamina C

Cercetatorii americani au ajuns la concluzia ca un kiwi contine mai multa vitamina C decât o portocala. Un kiwi contine 80 de miligrame de vitamina C, care reprezinta doza zilnica recomandata unui adult. Cei care au imunitatea scazuta si cei care sufera de anemie pot consuma 1-2 kiwi pe zi. In cazul anemiilor, cantitatea mare de vitamina C din aceste fructe favorizeaza asimilarea fierului din celelalte produse alimentare. 
Vitamina C este un nutrient esential in alimentatia omului, iar aportul alimentar insuficient poate duce la o afectiune cu potential letal, numita scorbut. Aceasta are un numar de important de functii, fiind un cofactor esential pentru o varietate de enzime care hidroxileaza aminoacizi ajutând la sinteza de pro-colagen, carnitina, hormoni si neurotransmitatori. Vitamina C este  cunoscuta in prezent ca fiind un cofactor pentru hidroxilazele responsabile pentru reglarea factorului de transcriptie 1 inductor de hipoxie, un senzor metabolic care a fost implicat in aparitia unor boli, cum ar fi: cancerul, afectiunile cardiovasculare ischemice si bolile inflamatorii. Ca urmare a faptului ca acest factor este ubicuitar la nivelul intregului corp, este necesar un nivel adecvat de vitamina C in toate tesuturile.
 
Numeroase studii epidemiologice au aratat ca aportul alimentar  bogat si/sau nivelurile plasmatice crescute de vitamina C sunt asociate cu un risc scazut de boala cardiovasculara, cerebrovasculara si cancer. Doza de vitamina C recomandata  barbatilor si femeilor nefumatoare este de 120-200 mg/zi, si poate fi obtinuta printr-o dieta care cuprinde cele cinci portii de fructe si legume recomandate zilnic. Este cunoscut faptul ca exista o procent semnificativ al populatiei, care nu reusesc sa atinga acest aport si ale caror niveluri plasmatice de vitamina C sunt mult sub cele optim recomandate.
 
Desi, vitamina C este una dintre cele mai utilizate suplimente alimentare, se prefera o sursa alimentara de vitamina, cum ar fi kiwi (Actinidia chinensis). Mai multe studii au masurat nivelurile  de vitamina  C din plasma la  voluntari sanatosi, la femeile cu depozite reduse de fier, in hiperlipidemie si la fumatori.  In Australia este  considerata adecvata o doza zilnica de vitamina C de 45 mg, atât pentru barbati si femei, in timp ce Statele Unite ale Americii si Canada recomanda 90 mg/zi la barbati si 75 mg/zi la femei. S-a constatat ca adaugarea in alimentatie a doua kiwi pe zi, aduce un aport zilnic  de aproximativ 220 mg de vitamina C.
 
Intr-un studiu efectuat, concentratiile plasmatice de 50 μmol/l sau mai mult au fost obtinute prin suplimentarea dietei cu minim un kiwi pe zi. Acest lucru este usor realizabil, ca parte integranta a unei diete echilibrate. In ciuda lipsei de contributie a unei jumatati de kiwi pe
zi fata de media numarului de fructe si legume servite, aceasta reuseste, totusi, sa determine o crestere semnificativa a aportului mediu de vitamina C pe zi (cu aproximativ 80 mg/zi) si a concentratiilor plasmatice. Consumul unui kiwi pe zi a dus la un aport de vitamina C de 130 mg/zi, cantitate apropiata de aportul recomandat pentru a preveni bolile cronice. Dieta care include  doua kiwi pe zi a dus la un aport mediu de vitamina C de 220 mg/zi, care este comparabil cu doza recomandata pentru a ajunge la saturatia plasmatica, adica un aport optim.
 
S-a observat ca unele persoane, care au introdus kiwi in dieta lor zilnica, dar cu reducerea aportului de alte fructe si legume, in comparatie cu cei care au consumat  kiwi dar si alte fructe si legume, au prezentat o crestere semnificativa a aportului de vitamina C. Acest lucru reflecta cantitatea semnificativ crescuta  de vitamina C continuta de kiwi in raport cu alte fructe si legume, si subliniaza eficienta consumarii unui produs alimentar cu un continut ridicat de vitamina C.
 
In plus fata de continut crescut de vitamina C, kiwi reprezinta, de asemenea, o importanta sursa de vitamine E si K, acid folic, potasiu, fibre, carotenoizi si polifenoli, acesti compusi conferind, de asemenea, beneficii pentru sanatate. Kiwi s-a dovedit ca imbunatateste digestia, moduleaza profilul lipidic si reduce agregarea trombocitelor.