Inspiratie

Vitamina B2

Vitamina B2, cunoscuta si sub denumirea de riboflavina, are un rol determinant in reglarea respiratiei celulare, in procesul de fixare al fierului in hemoglobina, in sinteza proteinelor, precum si in catabolismul lipidelor si glucidelor. Ea grabeste reactiile din organism si este necesara pentru producerea de globule rosii in sange. Toate actiunile care suprasolicita organismul, precum si dezvoltarea fizica, au nevoie de un aport suplimentar de vitamina B2.
 
Ea este o flavona, pigment care coloreaza vegetalele in galben. In corp, se gaseste atat ca riboflavina libera, cat si ca o componenta integrala a coenzimelor flavin adenin-dinucleotid (FAD) si flavin-mononucleotid (FMN), prezente in proteine.
 
Vitamina B2 este  hidrosolubila, fiind sensibila la lumina si destul de stabila la caldura, prepararea termica a alimentelor producand pierderi de 15-30%. De exemplu, pastrarea la lumina a laptelui proaspat timp de numai doua ore duce la distrugerea a doua treimi din continutul initial in riboflavina, motiv pentru care se recomanda pastrarea lui in cutii de carton sau in sticle de culoare bruna. Spalarea prelungita a alimentelor care contin vitamina B2 provoaca pierderi importante. De asemenea, dusmani ai acestei vitamine mai sunt sulfamidele si estrogenii.
 
Riboflavina se gaseste atat in produsele animale, cat si in cele vegetale. Principalele surse alimentare de vitamina B2 sunt: ficatul, inima, carnea de vita sau porc, pestele, oul, lactatele, cerealele integrale, legumele cu frunze verzi (broccoli, spanac, sparanghel, laptuci, stevie), drojdia de bere, hrisca, ovazul, painea de secara si din faina de grau integrala, fasolea, mazarea, nuci, soia, rosii, conopida.
Pentru adultii sanatosi, necesarul zilnic de vitamina B2 este de 1,2-1,8 mg. In general, se recomanda o cantitate de 0.6 - 0,7 mg vitamina B2 pentru fiecare 1.000 de calorii, in perioadele de sarcina si de alaptare, femeile au nevoie de 1.5-3 mg de vitamina B2 pe zi. La copii, in functie de varsta, necesarul zilnic de vitamina B2 este 0,4-1,2 mg.
 
Carenta de riboflavina provoaca tulburari de vedere, crestere si dezvoltare, hiperemotivitate, tremuraturi si ameteli, anorexie, stari de oboseala, dereglari de hemopoieza si sinteza  hemoglobinei, micsoreaza continutul de glicogen in ficat si rezistenta organismului fata de infectii, favorizand aparitia unor boli dermatologice, evidentiate prin paloarea buzelor, urmata de fisurare si macerare, limba uscata, rosie si dureroasa in timpul masticatiei, prin aparitia de stomatite, dermatite seboreice, uscarea si caderea parului, friabilitatea si indoirea unghiilor.
 
Prin urmare, vitamina B2 este indicata in diferite afectiuni ale pielii si ale mucoaselor, in tulburari de adaptare vizuala la intuneric, ca si in enterite cronice, crampe musculare, astm, migrene, inflamatii bucale, intarzieri de dezvoltare la sugari si la copii, stres, alcoolism, diabet zaharat, artrita, diaree, ameteli, tremuraturi. De putina vreme, aceasta vitamina este utilizata si in profilaxia cancerului.
 
Reducerea aportului acestei vitamine este favorizata si de alcoolism, diabet zaharat, tratamentele cu fenobarbital si cu diferite antibiotice, administrate pe cale bucala. Efectul sanogen-terapeutic al vitaminei B2 sporeste prin asociere cu vitaminele B1, B3, B6 si C. 
Dozele mari pot genera sensibilitate la razele solare si simptome precum: mancarimi, senzatii de arsura, furnicaturi. Insa, de regula, nu se produc hipervitaminoze, deoarece excesul de vitamina B2 se elimina rapid prin urina.
 
Este interesant de stiut ca cele mai mari concentratii de riboflavina din organism apar in ficat, rinichi si inima. Concentratiile mari din ficat si rinichi reflecta rolul proeminent al vitaminei B2 in activitatea metabolica. Ficatul serveste ca punct central de procesare metabolica, iar rinichii sunt responsabili pentru eliminarea de molecule care nu sunt necesare in organism. Concentratia mare de vitamina B2 in inima rezulta din necesitatea productiei de energie din oxigen.