• Localizare magazine
: Comanda de minimum 250 lei si ai transport gratuit.  

Mamaliga: o traditie in Maramures si nu numai

Mamaliga – o traditie in Maramures si nu numai

Cine viziteaza o gospodarie din Maramures sigur are parte de o tratatie speciala, caci morosenii sunt renumiti pentru ospitalitatea lor, dar si pentru dibacia lor in bucatarie. Aici oaspetii sunt intampinati cu voie buna, zambete, traditii si neaparat o masa copioasa, unde felurile de mancare traditionale sunt principala atractie.
 
Printre multele si bogatele bucate asezate pe mesele morosenilor se numara si mamaliga. Mamaliga este preparata in aceasta zona in mai multe moduri. Acest preparat a fost si este unul dintre cele mai frecvente preparate in zonele rurale. Totusi acesta nu isi are originea in Maramures, nici macar in Romania. Terciurile din faina de porumb, caci asta este mamaliga, sunt la fel de frecvente in nordul Italiei, dar si in multe alte tari, din America de Sud si pana in Africa, Asia si Europa. Mamaliga se regaseste si in bucatariile din Moldova, Bulgaria, Ungaria, Italia, Germania, Elvetia, Austria, Croatia, Slovenia, Serbia si Ucraina, dar si in Mexic, Brazilia, Uruguay, Argentina si Venezuela.
 
In Europa, porumbul a ajuns in secolul al XVI-lea si tot atunci porumbul a inceput sa fie utilizat in prepararea terciurilor, asa luand nastere mamaliga. 
 
Mamaliga este descrisa ca un terci gros, obtinut prin fierberea fainii de porumb in apa cu sare. Acest aliment a fost asociat de-a lungul timpului cu saracia, dar totusi foarte apreciat si inca folosit chiar si in bucataria moderna.
 
Este un aliment a carui preparare implica un grad de complexitate redus si un timp de preparare scurt.
 
In Maramures poti avea parte de mamaliga ca preparat simplu, mamaliga si atat, sau mamaliga ca preparat complex, cum ar fi bulz, balmos facut din branza de oaie, lapte si mamaliga, mamaliga in straturi, galuste cu mamaliga in sos de rosii, tocana de mamaliga cu jumari si alte simfonii culinare cu mamaliga.
 
Pe langa savoare, traditie, arta culinara, mamaliga aduna si cateva proprietati nutritionale care nu sunt de neglijat. Trebuie retinut ca mamaliga este un preparat care isi gaseste cu succes locul intr-un regim alimentar echilibrat.
 
Porumbul are un continut bogat in acizi grasi nesaturati, aproximativ 85%, in plus contine si amidon, albumine, vitamine din grupa B, vitamina E, vitamina K, fier, fosfor, magneziu, zinc, potasiu si fibre in diferite cantitati. Prin fierbere se pierd o parte din substantele nutritive continute de porumb, aproximativ jumatate.
 
Totusi valoarea calorica a unei portii de mamaliga este mai mica comparativ cu cea a unei portii de paine. Preparatele pe baza de malai sunt potrivite in dieta oricarei categorii de populatie, caci pot fi integrate cu usurinta intr-o alimentatie echilibrata. 100 de grame de mamaliga aduc un aport de aproximativ 70 kcal si un indice glicemic mediu de aproximativ 65. Mamaliga contine glucide cu eliberare lenta care elibereaza energie, fara insa a favoriza procesul de ingrasare.
 
Mamaliga pripita, avand 12% glucide, are un continut glucidic permis chiar si diabeticului. Mamaliga pripita isi gaseste echivalentul in alte alimente si se pot inlocui intre ele. Spre exemplu, 20 g paine sau o felie paine este echivalent cu 50 g cartofi sau 80 g mamaliga pripita. 
 
Mamaliga imbina istorie, traditie, utilitate si beneficii intr-un singur aliment.

Adauga in lista
Momentan nu ai o lista de cumparaturi creata. Apasa pe butonul de mai jos pentru a crea una.
Acest produs se afla deja in aceasta lista.
Produs adaugat in lista