Toamna in borcane
Toamna in borcane
Pentru Gusturi romanesti, la Caracal se realizeaza foile de varza murata la borcan, gogonelele murate si dovleacul pentru placinta. Luminita Vlad, Director General al companiei care furnizeaza aceste produse, ne spune cum se realizeaza fiecare, astfel incat sa-si pastreze gustul autentic.
Pentru foile de varza se foloseste varza „de Buzau”, apreciata pentru frunzele sale fine si calitatile gustative. Ceea ce o face perfecta pentru murat sunt capatanile mari, bine indesate, cu frunzele din interior subtiri, ce pot atinge 27-29cm. Dupa recoltare, varza se pune in butoaie din lemn si se acopera cu saramura cu sare de mare si condiment (marar, cimbru si hrean). Dupa o luna, cand procesul de fermentatie lactica este incheiat, varza se scoate din butoaie, iar frunzele sunt separate, rulate cu grija trei cate trei si puse in borcan. Printr-un proces de prelucrare termica se asigura ca varza va avea o conservabilitate mai mare.
Gogonelele pentru murat trebuie sa fie tari, sanatoase, usor parguite. Sunt cultivate in fermele din zona Olteniei, din apropierea fabricii – un avantaj, pentru ca, daca ar fi transportate pe distantemari, ar risca sa se inmoaie sau sa se crape. Ca si varza, gogonelele sunt puse in borcane abia dupa ce fermenteaza in butoaie, in saramura cu marar si hrean. In borcane ele stau intr-o solutie din otet de vin, la care se adauga boabe de piper negru, de mustar, foi de dafin, marar, usturoi.
Dovleacul pentru placinta Gusturi romanesti este din soiul Matilda, in forma de para. Inainte de a fi pus in borcane, este curatat si dat prin razatoare, amestecat cu zahar si calit, avandu-se grija ca gustul sa fie uniform. In timpul acestui proces dovleacul isi pastreaza toate calitatile nutritive. Toate aceste produse sunt gata pentru a fi folosite de gospodine.