• Localizare magazine
: Comanda de minimum 250 lei si ai transport gratuit.  

Destinatie culinara: Bucovina

Destinatie culinara: Bucovina

Pana in 1774 nu putem vorbi despre Bucovina, aceasta fiind o parte din Tara de Sus a Moldovei. Ca realitate istorica si nume de teritoriu, Bucovina incepe sa existe odata cu anexarea partii de nordvest a Moldovei de catre Imperiul Habsburgic. Ducatul Bucovinei revine in matca in 1918, dar partea sa de nord e ocupata in 1940 de URSS si, din 1991, face parte din Ucraina (regiunea Cernauti). Bucovina noastra este de fapt partea sudica a Bucovinei – una dintre cele mai pline de farmec zone ale Romaniei.
 
PATRIA SMANTANII
 
Istoria Bucovinei se reflecta in gastronomia sa, asa incat regasim influente poloneze, ucrainene si rusesti, turcesti, germane si austriece. Totul, insa, sub semnul unui ingredient-vedeta: smantana. Nu degeaba Bucovina este supranumita „patria smantanii” – de la borsul polonez cu cartofi si sfecla la ciulamaua de galbiori sau placinte, in toate se regaseste smantana pregatita in partea locului din lapte gras si bun.
 
PREPARATE SPECIFICE
 
Daca vizitezi o stana turistica din Bucovina, o sa fii servit cu bulz taranesc sau balmos. Bulzul se prepara dintr-un bot de mamaliga umplut cu branza de burduf si copt pe plita.  Balmosul e o mancare ciobaneasca mai elaborata, facuta din cas dulce de oaie fiert in lapte sau unt, la care se adauga malai, telemea, smantana. Arata ca o mamaliga si se serveste in oale de lut, cu bucatele de cas deasupra. Casul dospit este o alta specialitate din partea locului, cu o textura si un gust pe care nu le regasesti altundeva in Romania. Ciorbele si borsurile din nordul Moldovei sunt adevarate capodopere culinare. Cele mai cunoscute sunt borsul de sfecla rosie, cu radacinoase, bors de putina si desigur, smantana, si ciorba radauteana, cu piept de pui, legume, telina, smantana. Putini stiu ca ciorba radauteana este o inventie recenta, iar autoarea, doamna Cornelia Dumitrescu, a ajuns la aceasta reteta incercand sa gaseasca o varianta a ciorbei de burta. Rezultatul i-a adus titlul de Cetatean de onoare al orasului Radauti. Dar acesta nu este singurul simbol culinar de data recenta al Bucovinei: celebrul pastrav afumat in cobza de cetina are doar cateva decenii si este inventia lui Valerian Antonovici, care a lucrat la Ocolul Silvic din Pojorata si a fost vanatorul-sef al Casei Regale.
 
SAVOARE DIN NATURA
 
In padurile care acopereau pe vremuri acest tinut cresc nenumarate ciuperci, din care bucovinenii pot pregati mancaruri delicioase – tocanita de hribi sau opintici, ciulama de galbiori, zacusca cu ciuperci. „Barabulele” sau cartofii sunt folositi pentru a prepara tocinei (un fel de chiftelute de cartofi dati pe razatoare). Mancarurile cu carne sunt deosebit de savuroase in aceasta zona. Tochitura bucovineana cu carne de porc, de vita, carnati, slanina afumata si condimente, cu telemea, oua ochiuri si mamaliguta este delicioasa. La fel, „cuiburile” de cinci sarmale, fiecare cu umplutura ei – de pui, de porc, de vita, de vitel si de oaie, invelite toate intr-o frunza de potbal. Bucovina are o traditie de sute de ani in privinta vanatorii, consemnate inclusiv in vechi scrieri, precum „Letopisetul Tarii Moldovei” si „Descrierea Moldovei”. Vanatorile domnesti se incheiau mereu cu un ospat pe cinste. Si azi, gastronomia vanatoreasca a zonei este renumita: rulada de cerb si caprioara, fazanul la cuptor sau salamul vanatoresc sunt adevarate delicatese.
 
DULCE BUCOVINA
 
Placintele poale-n brau, dulci sau sarate, sunt dolofane si au gust bogat. Cele cu branza sarata se servesc cu smantana, inainte de masa, iar cele dulci, cu miere alaturi sau pudrate cu zahar, la finalul mesei. Invartita cu mac, un fel de cozonac de origine austriaca, cremsnitul, buturuga, o rulada cu ciocolata sau fructe in forma de buturuga, care se face de Craciun, au aici o somptuozitate specifica.
 
IN CINSTEA GAZDELOR!
 
Ospitalieri din fire si prin educatie, bucovinenii inchina bucurosi un paharel de visinata, de tuica sau palinca ori de bere de casa. Sa ne fie de bine si la anul, tuturor!

Adauga in lista
Momentan nu ai o lista de cumparaturi creata. Apasa pe butonul de mai jos pentru a crea una.
Acest produs se afla deja in aceasta lista.
Produs adaugat in lista