• Localizare magazine
: Comanda de minimum 250 lei si ai transport gratuit.  

Destinatie culinara: Belgia

Destinatie culinara: Belgia

Deviza nationala a Belgiei este „Unirea face puterea”, iar acest lucru i-a inspirat pe belgieni, care au transformat diferentele de tot felul (dintre regiuni, sociale, culturale, lingvistice, culinare) intr-un atu. Pentru pasionatii de delicii culinare, Belgia este o destinatie foarte interesanta, fiindca influentele germano-olandeze din norul flamand si cele latine din sudul valon au dat nastere unor preparate simple, consistente, de un rar rafinament. Cum Belgia a avut pana in 1962 colonii in Africa, acestor influente li se adauga unele exotice. Sa amintim doar faptul ca, prin colonizarea Congoului, Belgia a dobandit acces la productia direct de boabe de cacao, ceea ce a impulsionat puternic industria ciocolatei. Iar celebra ciocolata belgiana isi datoreaza calitatea ingredientelor folosite si procesului de fabricatie, dar si faptului ca are 100% unt de cacao pur.
 
INGREDIENTE SI PREPARATE DE BAZA
 
Carnea se gaseste din belsug in bucataria belgiana. Cum in mod traditional in Belgia se vana mult, carnatii si pateurile din vanat, mai ales din carne de mistret, fac parte din traditia culinara, in special in muntii Ardeni. La fel, fripturile de iepure sau de fazan. Dar cea mai indragita este carnea gatita la foc mic – de vita, rata, pui sau porc. In loc de vin, ca vecinii francezi, belgienii folosesc in mancare bere, inspirati de vecinii germani. Asa ca fripturile si tocanitele belgiene sunt pe placul tuturor! Crevetii si fructele de mare se gasesc din abundenta in Belgia. Pescuite din apele reci ale Marii Nordului, acestea au o calitate deosebita. Midiile se pot pregati in multe feluri – inclusiv marinate, fierte in bors, gratinate cu sos si branza sau in aspic. Dar cel mai adesea le intalnim ca moules frites (mossles-friet), adica midii fierte intr-un sos pe baza de esalota prajita in unt, cu patrunjel, usturoi si vin alb, si servite cu cartofi prajiti – este probabil cel mai cunoscut fel de mancare belgian. Chiar daca au devenit cunoscuti ca „french fries”, patria  cartofilor prajiti este Belgia. Acestia sunt prajiti in untura, nu in ulei, ceea ce ii face aurii, crocanti in exterior si moi in interior. Pe langa cartofi, care sunt nelipsiti de pe mesele belgienilor si preparati in toate felurile, andivele sunt legumele pe care le putem asocia imediat cu bucataria belgiana. Acestea cresc sub pamant sau in incaperi complet lipsite de lumina, astfel incat frunzele sa ramana albe. Andivele au gust amarui si se pot fierbe, sota in unt sau servi crude, ca garnitura. Au marele avantaj ca sunt in sezon inclusiv in lunile de iarna, cand alte legume nu sunt. In plus, au putine calorii (o frunza are o calorie) si valoare nutritiva mare, datorita continutului de minerale.
 
DESERTURI DE POVESTE
 
Cum iesi pe strada in Belgia, mirosul ametitor al gofrelor (waffles) te imbie sa le incerci. Din aluat preset cu un aparat special astfel incat sa formeze un grilaj, gofrele sunt de doua tipuri: cele de Liege, mai dense si servite cu sos de ciocolata sau de caramel), si cele de Bruxelles (mai moi si servite cu frisca si fructe). Daca te-ai intrebat cum ar fi sa existe in realitate taramul din „Charlie si fabrica de ciocolata”, mergi in Belgia. Fantani de ciocolata, trufe si praline, mici capodopere de rafinament te ademenesc din sute de magazine elegante. Belgia produce anual peste 172 de mii de tone de ciocolata fina, din care jumatate este realizata manual. O adevarata arta!
 
UN NEINTRERUPT FESTIVAL AL BERII
 
Belgia ofera una dintre cele mai mari varietati de bere de calitate din lume – peste 500 de sortimente, de la bere alba, rosie si bruna pana la berile trapiste si lambic. In Belgia, berea a inceput sa fie produsa in Evul Mediu in manastiri, initial pentru consumul propriu, apoi pentru a-si rotunji veniturile. Astazi, berile de abatie sunt foarte cautate. Specifice Belgiei sunt berile de fermentatie inalta, cu concentratie mare de alcool si arome complexe, si berile lambic, de fermentatie spontana, fara adaos de drojdie, pentru ca mustul e expus la aer. Cele mai cunoscute sunt Leffe, Chimay, Duvel, Achel, Delirium Tremens, Jupiler, Stella Artois. 

Adauga in lista
Momentan nu ai o lista de cumparaturi creata. Apasa pe butonul de mai jos pentru a crea una.
Acest produs se afla deja in aceasta lista.
Produs adaugat in lista