Inspiratieproduse-bioRevolutia alimentatiei bio
Inspiratie

Revolutia alimentatiei bio

 

Produsele bio reprezinta cea mai noua tendinta, in ceea ce priveste modul de a trai sanatos. Fie ca sunt alimente bio, produse cosmetice, produse de ingrijire, de curatenie sau suplimente nutritive, acestea sunt compuse din plante si ingrediente organice nemodificate genetic, carora nu le-au fost adaugate in compozitie alte produse chimice. Termenul de planta bio  implica cultivarea acesteia pe terenuri "sanatoase", pe care nu au fost aplicate ingrasaminte chimice, cum ar fi: pesticide, fungicide, de cel putin 3 ani. 

 

In schimbul substantelor chimice, agricultorii bio folosesc un amestec de tehnologii vechi si noi, precum si rezultatele cercetarilor stiintifice pentru echilibrarea ecosistemelor terestre naturale. Animalele din zootehnia bio cresc in spatii deschise, sunt hranite cu furaje bio, fara antibiotice sau medicamente de sinteza. Prin modul de cultivare, dar si prin metodele de crestere a animalelor si de prelucrare a alimentelor, ne este, astfel, protejata sanatatea. 

 

Termenul de bio se aplica si pentru metodele utilizate pentru a procesa, gati sau ambala alimentele cultivate ecologic. Propagarea acestui tip de alimentatie vine ca o consecinta a numeroaselor studii efectuate, conform carora s-a demonstrat toxicitatea crescuta a substantelor chimice folosite in agricultura, ce au un impact deosebit de important asupra starii de sanatate, ducând la aparitia cancerului, dar si a altor boli.

 

Alimentele bio reprezinta cel mai bun mod de a reduce expunerea la toxinele, folosite din ce in ce mai des pentru obtinerea unor alimente cu un aspect impecabil si care sa reziste mai mult timp cu un aspect proapat. Aceste toxine nu includ numai pesticidele, ci si metalele grele, precum sunt plumbul si mercurul, dar si solventii de benzen si toluen. In plus, fata de diminuarea semnificativa a expunerii la aceste substante ce afecteaza sanatatea, produsele alimentare bio contin cantitati semnificativ mai mari de substante nutritive, cum ar fi proteinele, vitamina C si oligoelemente. O metaanaliza a 34 de studii, care au comparat continutul alimentelor bio fata de cel al alimentelor non-ecologice, a relevat niveluri mai mari cu 58% de vitamina C si valori intre 5 si 20% mai mari pentru minerale.

 

Fructele si legumele bio sunt, deci, mai bogate in antioxidanti, substante care ajuta in lupta impotriva imbatrinirii celulare, cancerului, a bolilor cardiovasculare. Desi alimentele bio sunt mai scump decit celelalte, consumul lor e in crestere si in Romania. Cota lor de piata este estimata la aproximativ 2%, in urmatorii 5 ani, Romania inregistrând cresteri mai rapide in acest sector decit celelalte tari europene.

De patru-cinci ori mai scumpe decit cele conventionale, fructele si legumele bio, dar si alte produse din aceeasi categorie, nu duc lipsa de clienti. Agricultura ecologica, in sine, nu inseamna costuri mai mari, comparativ cu agricultura cu pesticide, doar ca productia este mult mai mica decit acolo unde culturile sint tratate si ajutate artificial sa realizeze cantitati foarte mari, pentru profituri.

 

Produsele bio sunt permanent verificate, ceea ce reprezinta o garantie suplimentara a calitatii. In agricultura bio sunt cu 25 mai multe filtre si controale decât in productia normala. Pentru ca nu contin pesticide, alimentele bio au o perioada de garantie mai mica decat cele "chimice". Din aceasta cauza, ele nu pot fi transportate, si astfel,  se reduce o importanta sursa de poluare - transportul, fie ca este pe sosea, in aer sau pe apa. Gândirea bio militeaza pentru consumul alimentelor doar in perioada in care este sezonul lor.

 

Agricultura si zootehnia bio au creat un nou stil de viata, in care principalul argument este respectul pentru ceea ce este in jur, respectul fata de natura si fata de munca. Fructele si legumele bio nu pot fi culese crude, ca mai apoi sa fie coapte artificial in timpul transportului, pentru ca nu mai pot fi supuse tratamentelor chimice sau celor cu ozon, care le fac sa rezistente perioade mai mari. Agricultura bio reduce intermediarii, da valoare muncii din agricultura, responsabilizeaza consumatorul si  ii ofera o cale de mijloc intre respectul pentru natura si nevoia de hrana a omului.