InspiratieIdei pentru tineRetete cu patrunjel
Inspiratie

Retete cu patrunjel si sfaturi pentru folosirea acestei plante aromatice

Termenul „patrunjel” este derivat din cel din limba latina „petroselinum”, unde a venit din greaca, „petroselinon”. Numele grecesc insemna „telina de stanca”, deoarece pe atunci se credea ca telina si patrunjelul erau doua soiuri ale aceleiasi plante. Pentru a le deosebi, telina a fost atribuita solului umed, iar patrunjelul, terenului stancos.. Patrunjelul provine din bazinul mediteranean si din regiunile invecinate in sud si est. Grecii si romanii l-au cultivat inca de la inceputul erei noastre. Grecii, care il apreciau foarte mult, ii incoronau pe castigatorii jocurilor sportive cu coroane facute din patrunjel. Cultura sa s-a raspandit in vestul Europei, in secolele XV-XVI si, apoi, in alte zone temperate ale lumii. In prezent, este, poate, cea mai folosita planta aromatica la gatit. Totodata, fiind foarte bogat in vitamina C - chiar mai mult decat lamaia -, poate fi folosit ca intaritor natural al sistemului imunitar, ca stimulent al sistemului nervos, ca agent antiinfectios, vasodilatator, precum si ca un bun regenerator capilar. In afara de rolul de planta aromatica, patrunjelul poate fi folosit sub forma de ceai, suc si in salate. Ti-am pregatit cateva retete cu patrunjel si sfaturi pentru preparare, care te vor face sa indragesti si mai mult aceasta planta plina de arome. 

  • Retete cu patrunjel
    • Tabbouleh - salata de patrunjel
    • Pasta de patrunjel verde cu usturoi
    • Unt cu patrunjel si usturoi
    • Salata de cartofi, oua si patrunjel
    • Bruschete cu patrunjel
    • Salata de naut, creveti si patrunjel
    • Salata cu ardei marinati si patrunjel
    • Omleta cu ciuperci, cartofi si patrunjel
    • Pesto de patrunjel
    • Suc de patrunjel cu mar si castravete
  • Cum se conserva patrunjelul
  • Folosirea frunzelor de patrunjel la gatit
  • Beneficiile patrunjelului pentru sanatate
  • Reactii adverse ale consumului de patrunjel

Retete cu patrunjel

Patrunjelul, cu frunze plate sau crete, este, fara indoiala, una dintre cele mai consumate plante aromatice de la noi. In bucatarie, poate spori aromele a numeroase preparate, datorita gustului sau, care se potriveste aproape tuturor combinatiilor.

Tabbouleh - salata de patrunjel

Tabbouleh a devenit o salata indragita la noi in ultimii ani, mai ales in timpul verii. Plina de aroma, aceasta salata cu mult patrunjel este ideala pentru picnicuri si gratare, deoarece nu are multa zeama si, prin urmare, este foarte usor de transportat.

Ingrediente

  • 200 g cuscus
  • 400 g rosii
  • 150 g ceapa verde sau rosie
  • 150 g castraveti
  • sucul unei jumatati de lamaie
  • 3 linguri ulei de masline
  • 1 legatura patrunjel
  • 1 legatura menta proaspata
  • sare, piper, dupa gust

Mod de preparare: pune cuscusul intr-un castron de salata, acopera-l cu apa calduta si lasa pana se umfla, apoi amesteca-l usor cu o furculita, pentru a-l aera. Adauga suc de lamaie, sare si piper. Taie rosiile, ceapa si castravetii in cuburi mici. Toaca patrunjelul. Adauga totul peste cuscus, stropeste cu ulei de masline si amesteca. Lasa tabbouleh minimum doua ore la frigider, inainte de a servi.

Pasta de patrunjel verde cu usturoi

Acest sos aromat poate fi folosit cu pastele preferate sau pe crutoane. Pregateste o cantitate mai mare si pastreaza la frigider maximum o luna sau la congelator, pana la trei luni. La fiecare utilizare, ai grija ca pasta care ramane in borcan sa fie acoperita bine cu ulei.

 

Ingrediente

  • 1 legatura patrunjel proaspat
  • 3 catei de usturoi
  • 9 linguri ulei de masline
  • sare, dupa gust

Mod de preparare: pentru acest sos, foloseste doar frunzele patrunjelului, nu si tulpinile (prea tari). Pune patrunjelul si usturoiul in robot, impreuna cu uleiul si sarea si mixeaza bine. Pune sosul intr-un borcan si acopera cu ulei, prevenind astfel contactul cu aerul, pentru a nu mucegai.

Unt cu patrunjel si usturoi

Acest unt aromat este perfect pentru a condimenta carnea, legumele, cartofii sau pestele la gratar.

Ingrediente

  • 1 legatura patrunjel proaspat
  • 6 catei de usturoi
  • 250 g unt putin sarat, moale

Mod de preparare: toaca marunt patrunjelul si usturoiul sau foloseste un robot de bucatarie. Zdrobeste untul moale cu o furculita si adauga pasta de patrunjel tocat si usturoi. Amesteca totul bine, formeaza un rulou si inveleste-l in folie alimentara. Pastreaza acest unt aromat la congelator.

Salata de cartofi, oua si patrunjel

Aceasta salata este potrivita ca garnitura pentru carnea la gratar sau servita ca atare - un preparat clasic de retinut.

Ingrediente

  • 600 g cartofi mici
  • 4 oua
  • 3 salote
  • 1 legatura ridichi
  • 1 lingura mare patrunjel
  • 1 lingura mare marar
  • 1 lingurita mustar de Dijon
  • 2 linguri otet de vin alb
  • 3 linguri ulei de masline
  • 70 g branza Gruyère rasa (opțional)
  • sare, piper, dupa gust

Mod de preparare: pregateste vinegreta intr-un bol, amestecand bine mustarul, otetul, sarea, piperul, uleiul de masline, ceapa tocata marunt si verdeturile. Pune sosul la frigider. Ouale se fierb, asa incat sa aiba galbenusul tare. Cartofii se fierb in coaja, in apa sarata. Taie cartofii in sferturi si, atat cat sunt fierbinti, combina-i cu sosul, apoi adauga ridichile taiate bastonase, ouale taiate sferturi si branza rasa.

Bruschete cu patrunjel

Ideale ca aperitiv sau pentru o masa usoara, aceste bruschete vor adauga culoare meselor tale. Daca doresti, le poti servi decorate cu fasii de parmezan.

Ingrediente

  • paine la alegere
  • ulei de masline
  • 3 catei de usturoi
  • 4 rosii frumoase
  • 1 ardei gras
  • 1 salota
  • busuioc tocat
  • patrunjel tocat
  • sare, piper, dupa gust
  • otet balsamic
  • parmezan (optional)

Mod de preparare: taie rosiile și ardeii in cuburi mici, amesteca-le cu doi catei de usturoi, salota si verdeturile. Condimenteaza cu ulei de masline si otet balsamic. Lasa legumele la marinat, la frigider. Fa un amestec din ulei de masline si usturoi tocat si intinde-l pe feliile de paine. Da-le la cuptor, maximum zece minute. Scoate-le pe un platou, imparte amestecul de legume peste ele, apoi garniseste cu patrunjel si, eventual, fasii de parmezan.

Salata de naut, creveti si patrunjel

Aceasta este o salata calda, care poate fi servita ca fel principal, fiind foarte satioasa. Nautul este o sursa sanatoasa de proteine si fibre, iar combinatia cu creveti si patrunjel este foarte savuroasa.

 

Ingrediente

  • 2 ardei rosii
  • 1 ceapa mare
  • 60 ml ulei de masline
  • ¼ cana patrunjel
  • 500 g creveti
  • 1 cutie de naut fiert
  • 50 g masline verzi
  • 2 linguri otet de vin rosu
  • sare si piper, dupa gust

Mod de preparare: intr-o tigaie antiaderenta, rumeneste ardeii si ceapa in 3 linguri de ulei, pana cand sunt caramelizate frumos. Adauga patrunjelul si continua sa gatesti, timp de aproximativ 1 minut. Pune deoparte intr-un castron mare si lasa sa se raceasca la temperatura camerei. In aceeasi tigaie, rumeneste crevetii in uleiul ramas, la foc mediu-mare, aproximativ 2 minute pe fiecare parte. Adauga ardeii cu ceapa si patrunjelul, nautul, otetul, sarea si piperul. Serveste salata calda, decorata cu masline.

Salata cu ardei marinati si patrunjel

Aceasta salata este delicioasa, servita cu branzeturi sau carne, alaturi de o felie de paine cu coaja crocanta.

Ingrediente

  • 3 ardei rosii
  • 3 ardei galbeni
  • 2 catei de usturoi
  • 2 linguri otet
  • 6 linguri ulei de masline
  • 2 linguri capere
  • 100 g masline negre (tip kalamata)
  • ½ legatura patrunjel
  • sare si piper

Mod de preparare: coace ardeii si curata-i de coaja si seminte, apoi rupe-i fasii. Curata si toaca usturoiul marunt, toaca patrunjelul si amesteca-le cu otetul, uleiul, sarea si piperul. Intr-un bol de salata, pune toate ingredientele si toarna sosul. Lasa la frigider o ora, inainte de servire.

Omleta cu ciuperci, cartofi si patrunjel

Un fel de mancare usor de pregatit, potrivit pentru un pranz sau o cina, aceasta omleta se serveste alaturi de o salata din legumele preferate sau cu muraturi.

 

Ingrediente

  • 4 oua
  • 4 ciuperci proaspete
  • 1 cartof copt in coaja
  • 1 lingura mare de patrunjel proaspat
  • 1 bucata de unt
  • sare si piper

Mod de preparare: intr-un bol, bate ouale, adauga sarea, piperul si patrunjelul si amesteca bine. Intr-o tigaie foarte fierbinte, topeste o bucata de unt, adauga ciupercile taiate in bucati si, dupa cateva minute, cartofii taiati felii. Nu amesteca prea mult ciupercile, pentru a evita ca acestea sa lase zeama. Dupa ce cartofii au devenit aurii, adauga ouale batute si gateste la foc mediu. Serveste omleta imediat.

Pesto de patrunjel

Acest pesto de patrunjel si busuioc este delicios si se poate servi cu paste sau in sendvisuri.

Ingrediente

  • 2 cani de patrunjel proaspat, frunze
  • 1 cana de busuioc proaspat, frunze
  • ¼ cana parmezan proaspat ras
  • ½ cana de nuci
  • ¼ cana de ulei de masline (+ 1 lingura pentru final)
  • sucul unei jumatati de lamaie
  • 1 catel mare de usturoi, tocat grosier
  • sare si piper

Mod de preparare: pune toate ingredientele intr-un robot de bucatarie si mixeaza pana cand obtii un sos fin. La final adauga o lingura de ulei si amesteca manual.

Suc de patrunjel cu mar si castravete

Aceasta este o bautura sanatoasa, bogata in vitamine si minerale, o modalitate excelenta de a-ti incepe ziua cu bine.

Ingrediente

  • 250 ml apa de cocos
  • ½ buchet de patrunjel (numai frunze)
  • 2 castraveti mici
  • 2 mere, taiate in sferturi
  • ½ lamaie, fara coaja si samburi
  • 1 kiwi
  • 1 mana de spanac proaspat

Mod de preparare: pune toate ingredientele in blender, adauga apa de cocos sau apa simpla. Amesteca totul pana obtii o bautura fina. Se poate servi cu cuburi de gheata.

Cum se conserva patrunjelul

Patrunjelul frunze se poate pastra bine in frigider, in cutia dedicata legumelor, intr-o punga de plastic cu gauri sau intr-un recipient partial umplut cu apa. Tocat marunt, lasat sa se usuce doua ore pe o foaie de copt, patrunjelul poate fi pastrat intr-o punga la congelator. Tot tocat marunt, poate fi pus in tavita pentru cuburi de gheata. Apoi, cubuletele formate se pot pastra intr-o punga la congelator. Patrunjelul poate fi pastrat si uscat, cu conditia ca acest proces sa fie unul rapid, iar produsul sa fie apoi depozitat intr-un loc uscat, racoros si intunecat.

Folosirea frunzelor de patrunjel la gatit

Patrunjelul se adauga preparatelor crude si gatite spre final, pentru a nu-i reduce din gustul subtil.

Patrunjelul se poate folosi la:

  • amestecuri de ierburi fine - patrunjel, hasmatuchi, arpagic si tarhon - merg minunat cu omleta, salate verzi, pui sau peste;
  • bouquet garni - format din trei fire de patrunjel, o foaie de dafin si o crenguta de cimbru, legate impreuna cu o sfoara. Aromatizeaza supele, tocanele si alte preparate culinare;
  • persillade - parti egale de patrunjel tocat si usturoi - pentru aromatizarea carnii de vita rece. De asemenea, se adauga la sfarsitul gatitului in mancaruri de vita, miel la gratar, peste prajit, pui sau legume;
  • supe, legume, cartofi, orez, paste, umpluturi, sosuri - practic, toate mancarurile, cu exceptia celor dulci, pot beneficia de aroma unui varf de cutit de patrunjel proaspat tocat.

Beneficiile patrunjelului pentru sanatate

Patrunjelul are numeroase calitati nutritive. Este bogat in antioxidanti (flavonoide, luteina, betacaroten), in vitamine (C, B9 si K) si in minerale (fier, calciu, mangan). Consumat zilnic, ajuta la asigurarea dozelor recomandate de vitamine, mai ales C, si de minerale, in special fier.

Antioxidantii pe care ii contine in numar mare te ajuta sa lupti cu stresul oxidativ, responsabil pentru imbatranirea prematura si aparitia anumitor tipuri de cancer.

Patrunjelul are si proprietati digestive: stimuleaza secretiile gastrice, faciliteaza digestia si amelioreaza starile de balonare.

Reputatia patrunjelului de a lupta cu respiratia urat mirositoare este bine fundamentata. La fel ca bananele, kiwi, afinele, busuiocul si spanacul, patrunjelul proaspat poate capta anumiti compusi ai sulfului formati in gura si in intestin, in special dupa consumul de usturoi sau derivati ai acestuia.

Nu in ultimul rand, patrunjelul este renumit pentru actiunea sa diuretica, ceea ce il face un aliment detoxifiant prin excelenta. Cel mai bun in acest sens este sucul de patrunjel, amestecat cu zeama de lamaie.

Patrunjelul contine aproximativ 43 de calorii la 100 de grame si poate ajuta la pierderea in greutate, dar doar ca parte a unei diete echilibrate, hipocalorice. Adevaratul atu, in ceea ce priveste pierderea in greutate, este, de fapt, capacitatea sa - similar tuturor ierburilor aromatice - de a adauga aroma preparatelor, fara a le umple de calorii.

Reactii adverse ale consumului de patrunjel

In doze mari, patrunjelul poate provoca probleme cardiace, avort si poate reduce alaptarea. Femeile insarcinate sau care alapteaza si persoanele cu probleme cardiace ar trebui, prin urmare, sa evite sucurile de patrunjel ori salatele cu cantitati mari din aceasta planta, precum tabbouleh. Efectele adverse nu se fac atat de mult simtite, in cazul folosirii patrunjelului doar pentru aromatizarea preparatelor culinare.

 

Cu gustul sau unic, dar discret, patrunjelul poate fi cu usurinta folosit in majoritatea mancarurilor, aducand o nota de prospetime si o aroma delicata, ce le va scoate din anonimat.

 

Sursa foto: Shutterstock