Ai cautat retetaBourguignon cu vita new style la oala de lut
Mega image logo
  • Bourguignon cu vita new style la oala de lut

Bourguignon cu vita new style la oala de lut

De catre Joseph Hadad
Chef Joseph Hadad te invata cum sa gatesti vita in stilul specialitatilor frantuzesti.

Dificultate

Mediu

Durata

>60'

Pret

Ridicat

Nota

Reteta nu a fost votata
Clasic
Altele
Fel principal
Bourguignon cu vita new style la oala de lut

Ingrediente pentru 4 Persoane

4 Persoane
  • 2 linguri de pasta de rosii
  • 200 g de migdale prajite si decojite
  • 150 g de ciuperci proaspete
  • 400 g de prune proaspete
  • 4 fire de tulpina de telina (apio)
  • 300 ml de bere blonda
  • 3 gulii
  • sare, piper boabe, praf de nucsoara, cuisoare
  • 2 pahare de vin rosu
  • 800 g de vrabioara de vita, neaparat maturata (sau ceafa de vita)
  • 3 fire de cimbru
  • 1 fir de rozmarin
  • 4 foi de dafin
  • 3 linguri de ulei de floarea-soarelui
  • 3 linguri de ulei de masline
  • 6 catei de usturoi
  • 3 cepe medii

Incepe gatitul

Pasul 1: La aceasta specialitate frantuzeasca, carnea de vita se gateste in asa fel incat sa fie foarte frageda. Tai carnea in cuburi mari, de 4-5 cm, si toc ceapa julien. intr-o oala cuprinzatoare, bine incalzita pe foc, torn 3 linguri de ulei de floarea-soarelui si 3 linguri de ulei de masline. Cand sfaraie, pun carnea si o rumenesc pe toate partile, apoi o scot si o las deoparte.
Pasul 2: In acelasi ulei, pun apoi ceapa si usturoiul, cu rozmarin, dafin, cimbru. Las focul mai mic si, cand ceapa s-a colorat in maroniu, adaug pasta de rosii si amestec bine. Dupa 3-4 minute, torn vinul rosu si berea, care vor fragezi bine carnea. Pun si cuburile de carne de vita deja rumenite si 1,5l de apa. Condimentez cu sare, piper boabe, praf de nucsoara, 4 cuisoare. Amestec totul bine si dau la foc mic 2 ore si jumatate, pana cand mancarea scade. Daca e nevoie, din cand in cand mai adaug cate putina apa. In final, voi avea un sos gros, legat, aromat.
Pasul 3: Curat gulia in 4 sau 6. Curat apio si tai fiecare tulpina in batoane de 7-8 cm. Spal ciupercile. Incalzesc apa cu sare si fierb fiecare ingredient separat: gulia pana se inmoaie cam 80%, batoanele din tulpina de telina, apoi ciupercile.
Pasul 4: Intre timp, pregatesc prunele. Tai prunele proaspete in jumatate, le scot samburii si le bag la cuptor, la 200˚C (in cuptorul preincalzit sau ramas cald dupa ce am scos carnea).
Pasul 5: Intr-o tigaie cu ulei de masline, sotez telina, ciupercile si feliile de gulie.
Pasul 6: Cand toate sunt gata, montez preparatul intr-o oala de lut in care voi servi bourguignon-ul la masa. Intai pun carnea si sosul. Deasupra, tocmai ca sa nu se amestece cu carnea si sa se vada bine culoarea fiecarui ingredient, adaug batoanele de apio, feliile de gulie si ciupercile sotate. Peste ele asez jumatatile de prune coapte si migdalele prajite si decojite. Inainte de servire, adaug un strop de ulei de masline peste preparat.
Nota
Reteta nu a fost votata
Ai incercat aceasta reteta?
Spune-ne cat de mult ti-a placut!
Frantuzesc
Clasic
Altele
Altul
Toate sezoanele
Fel principal
  • Bourguignon cu vita new style la oala de lut