Inspiratieproduse-bioStandarde pentru produse BIO
Inspiratie

Standarde pentru produse bio

 

Intalnim adesea o recomandare de a consuma zilnic 5 portii de legume si fructe proaspete (echivalentul a aproximativ 500g) pentru a avea o dieta echilibrata si sanatoasa, dar trebuie sa intelegem ca nu este importanta doar cantitatea consumata, ci in special calitatea lor.

Pentru a putea sa facem diferenta intre legumele obisnuite si cele bio, trebuie sa intelegem mai intai ce inseamna produs bio. Pentru ca un produs sa fie catalogat ca fiind bio trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: semintele  din care provin legumele sa nu fie modificate genetic si sa fie certificate bio; pe terenurile pe care se cultiva acestea sa se foloseasca doar ingrasamant natural, sa nu se fertilizeze, sa nu se foloseasca pesticide, ierbicide sau radiatii ionice; procesarea sa fie mecanica; produsul finit sa nu contina adaosuri artificiale; produsul finit sa fie la randul lui certificat bio.

Implicarea ingineriei genetice pentru a obtine modificarile genetice menite sa creasca productia duce atat la  alterarea continutului in glucide, proteine, vitamine sau minerale a legumelor respective si in mod cert cat si la modificarea calitatilor organoleptice cum sunt gustul si mirosul lor.

In agricultura contemporana, se folosesc din abundenta ingrasaminte chimice pe baza de azot pentru a sporii roadele culturilor, fiind insa deja cunoscut efectul cancerigen al nitratilor. Pesticidele, iradierile (menite sa mentina prospetimea mai mult timp) si ierbicidele folosite la cultivarea si cresterea plantelor sunt absorbite si in legumele pe care le consumam noi si au efecte nocive in organismul uman. In cultivarea legumelor bio se apeleaza la solutii naturale pentru protejarea culturilor cum este de exemplu cultivarea plantelor aromatice in preajma culturilor de legume bio asa cum este salvia care prin mirosul ei puternic previne infestarea culturilor cu daunatori (gandacul de colorado). Legumele bio au un continut mai bogat de minerale (crom, calciu, magneziu, seleniu), vitamine si antioxidanti, elemente extrem de importante pentru organismul uman. Cromul de exemplu este un mineral care se gaseste in cantitati mai mari in legumele bio. Adesea in legumele provenite din culturile non-bio se regasesc urme de compusi de azot sau fosfor provenite de la ingrasamintele folosite la cultivarea plantelor.

Dezavantajele legumelor bio sunt de ordin estetic - acestea nefiind cele mai mari sau cele mai aspectoase comparativ cu cele non-bio.

Certificatul de produs bio sau ecologic este obtinut de la organele abilitate din tara noastra si din UE in urma unor controale riguroase si conform unor reguli stricte de aceea alimentele acreditate ca fiind bio sau eco sunt de incredere.

Avantajele oferite de hrana bio se reflecta mai ales in starea noastra de sanatate si in gustul acestor produse. Daca discutam despre dezavantaje putem mentiona: pretul lor care este superior comparativ cu alte produse din aceeasi categorie, diversitatea produselor care este mai mica data fiind productia mai mica si obtinuta cu costuri mai ridicate, perisabilitatea - clar influentata de lipsa substantelor chimice menite sa mentina prospetimea perioade mai lungi de timp. Chiar tinand cont de aceste dezavantaje de ordin financiar sanatatea noastra nu are pret, de aceea consumul zilnic a cinci portii de fructe si legume de calitate ne poate ajuta sa prevenim imbolnavirea si ne asigura aportul corect de nutrienti. Diferenta intre legumele bio si cele obisnuite este reprezentata de calitate!