Inspiratieproduse-bioCe inseamna ou organic sau bio si ce beneficii aduce in plus fata de oul obisnuit
Inspiratie

Efectul oualor imbogatite cu acizi grasi omega-3

Efectul oualor imbogatite cu acizi grasi omega-3 si al oualor ecologice asupra luteinei din ser la ovo-lacto-vegetarieni

 

Luteina este un antioxidant xantofil, care se regaseste in cloroplastele legumelor cu frunze verzi, ale fructelor si in galbenusul de ou. Din punct de vedere dietetic, luteina din ser si cea maculara se afla in relatie invers proportionala cu riscul de aparitie a degenerescentei maculare legata de varsta. 

Desi, se cunoaste  faptul ca luteina din ou este mai biodisponibila decat cea din spanac, nu se cunosc multe informatii despre biodisponibilitatea luteinei din ouale imbogatite  cu acizi grasi comparative cu cele ecologice, ambele fiind din ce in ce mai disponibile pentru consumatori.

Cantitatea de luteina recomandata de experti este de 4 - 6 mg pe zi, insa s-a descoperit ca majoritatea persoanelor nu consuma mai mult de 2 mg pe zi. Conform expertilor, aceasta cantitate poate fi usor dublata printr-o simpla salata care sa contina spanac si un ou.

 

Unul dintre cele mai cunoscute avantaje ale acestui antioxidant este puterea de a proteja impotriva cataractei si a degenerescentei maculare. Luteina, impreuna cu zeaxantina, ajuta la filtrarea luminii albastre nocive si blocheaza actiunea ei nociva asupra retinei.

Mai multe cercetari conduse de Thomas Wilson, profesor in cadrul Universitatii Massachusetts-Lowell, au aratat insa ca persoanele care au consumat zilnic oua, chiar doua pe zi, si-au sporit semnificativ cantitatea de luteina si zeaxantina, fara sa aiba parte si de o crestere a nivelului colesterolului "rau" (LDL-colesterolul). 

Daca medicul nu impune restrictii la acest aliment, se poate consuma unul pe zi, avand in vedere faptul ca un galbenus mare contine aproximativ 200 de miligrame de colesterol.

Un studiu simplu-orb, a incercat sa determine efectele dietei bazata pe oua imbogatite cu acizi grasi omega-3 si pe oua ecologice asupra luteinei, zeaxantina si β-carotenului din serul a 20 de adulti sanatosi ovo-lacto-vegetarieni, prin administrarea timp de 4 saptamani a sase oua ecologice sau sase oua imbogatite cu acizi grasi omega-3, pe saptamana.

Luteina din ser a fost semnificativ mai mare in ambele situatii, comparativ cu cazurile de control, dar nu a fost diferita pentru cele doua tipuri de oua. Β-carotenul din ser a fost, de asemenea, mai mare in grupurile studiate, comparativ cu cazurile de control. Zeaxantina a crescut si ea in ambele situatii, comparativ cu ceilalti, dar nu a atins o semnificatie statistica. 

Astfel, ouale imbogatite cu acizi grasi omega-3 si ouale ecologice pot creste, in mod semnificativ, luteina din serul ovo-lacto-vegetarienilor sanatosi ce au  o dieta predominant bazata pe plante.