Ce inseamna ou organic sau bio si ce beneficii aduce in plus fata de oul obisnuit
Ou bio? Vedem tot mai des in magazine oua bio, dar ce inseamna asta? Pentru a fi certificate bio trebuie sa indeplineasca anumite standarde nationale si internationale stabilite de autoritatile abilitate. In Uniunea Europeana, standardele produselor agricole bio sunt stabilite prin lege.
Ouale bio se obtin de la gaini crescute in ferme certificate bio. Pentru a obtine aceste certificate trebuiesc indeplinite conditii stricte. Gainile se cresc in spatii deschise cu pasuni care sa permita libertatea de miscare, nu sunt crescute in baterii suprapopulate iluminate artificial asa cum se intampla in majoritatea fermelor. Gainile sunt hranite cu furaje naturale certificate bio ceea ce inseamna ca acestea nu au fost tratate chimic (pesticide, ierbicide), nu contin proteine de origine animala, nu contin coloranti, conservanti, hormoni sau organisme modificate genetic. De asemenea nu sunt permise tratamentele cu antibiotice sau alte substante chimioterapeutice la gaini.
Datorita obligativitatii ca la un anumit numar de gaini sa existe si un cocos, ouale ecologice sunt fecundate spre deosebire de ouale provenite din fermele obisnuite, ceea ce le confera o valoare nutritiva superioara.
Este adevarat ca aceste oua sunt mai scumpe decat cele obisnuite dar acest fapt se justifica datorita costului mai mare al furajelor care sunt certificate bio, consumului mai mare de furaje, ambalare si etichetare conform normelor. Astfel, productia de oua este mai mica comparativ cu fermele obisnuite unde hrana stimuleaza productia. Pentru a stii ce cumparam si implicit ce consumam ne vine in ajutor sistemul de coduri numerice trecute pe ambalaj sau chiar pe ou. 0=oua ecologice, 1=oua provenite de la gaini crescute liber, dar care nu sunt hranite cu furaje eco, 2=oua provenite de la gaini crescute in hale la sol, 3=oua provenite de la gaini crescute in baterii.
Diferenta intre un ou eco si un ou obisnuit o face calitatea. Conform unui studiu efectuat de un grup de cercetatori din Italia in 2008 ouale bio au un continut mai redus de colesterol concentratii mai mari din vitaminele A, D, E, K, B si Omega 3 comparativ cu celelalte tipuri de ou (1, 2 si 3). Un alt studiu efectuat in 2009 arata ca ouale provenite din ferme cu sistem de crestere intensive (oua de tip 3) contin hormoni de stres.
Oul este considerat alimentul complet datorita principiilor nutritive pe care le contine. Toti factorii nutritivi se regasesc in galbenus in timp ce in albus sunt doar proteine. Ouale sunt sursa de proteine cu valoare biologica ridicata, vitamine si minerale care contribuie in mod semnificativ la o dieta echilibrata.
Ouale bio spre deosebire de restul oualelor, contin acizi grasi Omega 3 si asta datorita semintelor cu care sunt hranite gainile. Acizii grasi Omega 3 favorizeaza cresterea fractiunii bune a colesterolului (HDL-colesterol), reducerea nivelului trigliceridelor si fluidizeaza sangele astfel reducand riscul bolilor cardiovasculare. Organizatia mondiala a sanatatii recomanda ca in alimentatia noastra zilnica sa nu depasim 300 mg de colesterol, iar colesterolul continut de ou reprezinta aproximativ 70 % din aceasta cantitate, majoritatea fiind in galbenus. Trebuie insa sa stim despre colesterol ca are roluri esentiale pentru structura si buna functionare a celulelor din organism. In continutul oului regasim cu exceptia vitaminei C toate vitaminele cunoscute precum si minerale: iod, fosfor - important pentru sistemul osos, zinc - cu rol antioxidant, care stimuleaza imunitatea si participa in procesul de vindecare a ranilor, calciu - necesar pentru buna functionare a celulelor si pentru structura osoasa, seleniul - important pentru sistemul imun avand un rol antioxidant. Proteinele din ou contin toti aminoacizii esentiali de aceea sunt considerate proteine cu valoare biologica inalta.