Inspiratieproduse-bioBeneficiile fructelor si legumelor bio asupra sanatatii
Inspiratie

Beneficiile fructelor si legumelor bio asupra sanatatii

Produsele ecologice, numite si produse bio, cunosc in prezent un veritabil succes. Gama acestora este din ce in ce mai numeroasa: de la legume si fructe la carne, lactate sau oua, toate produsele vegetale si animale, fiind etichetate cu mentiunea 100% natural.

La noi in tara, produsele ecologice nu sunt chiar atat de solicitate cum sunt in tarile occidentale, unde agricultorii si comerciantii care se ocupa cu astfel de produse beneficiaza de prevederi legale stricte, consumatorii fiind siguri de ceea ce cumpara.

Un produs bio nu este un produs dietetic, ci este un aliment ce provine dintr-un mod de cultura specifica, in timp ce un aliment dietetic are o compozitie diferita si corespunde unui obiectiv nutritional indicat pe eticheta. Ouale, carnea, cerealele, fructele, legumele ecologice nu sunt diferite din punct de vedere nutritional fata de produsele obisnuite. Diferenta consta in calitatea, gustul si virtutile lor naturale, ceea ce face ca oamenii sa le consume cu mare placere.

Fructele si legumele cultivate in regim ecologic sunt mai sigure din punctul de vedere al consumului. Desi este dificil de stabilit legatura dintre tipul de agricultura si efectele sale asupra sanatatii oamenilor, specialistii au efectuat numeroase studii prin care au demonstrat ca produsele ecologice au mai multe beneficii.

Mai multe studii s-au axat pe bogatia in vitamine, minerale si oligoelemente ale fructelor si legumelor obtinute in regim ecologic. Bineinteles, ca toate acestea depind si de factori precum: varietatea cultivata, natura solului, hrana animalelor, conditiile climatice. Vitamina C este mult mai prezenta in produsele bio decat in celelalte obisnuite.

Ratia zilnica recomandata de legume si fructe variaza in functie de varsta. Copiii cu varsta cuprinsa intre 1 si 6 ani au un necesar care variaza intre 250 si 450 g/zi, unde cel putin 100 g trebuie sa provina din fructe; cei cu varsta intre 7 si 12 ani au nevoie de 450-650 g/zi; iar adolescentii de 600-900 g/zi.

Toti amatorii afirma ca produsele 100% naturale sunt mai bune la gust. Conform unui sondaj recent, doi francezi din trei aleg produsele bio pentru gustul lor inimitabil. Este a doua motivatie de cumparare, dupa preocuparea pentru sanatate.

Productivitatea obtinuta in culturile ecologice este mai mica, dar studiile arata ca randamentul este mai mare, deoarece producerea unei anumite cantitati de legume sau fructe cere mai putina energie si aport nutritiv.

Numeroase studii arata superioritatea nutritionala a alimentelor biologice. Legumele bio contin mai putina apa decat legumele „clasice”. Ele sunt, deci, mai consistente, si, prin urmare, sunt mai satioase. O alta calitate este aceea ca alimentele bio sunt, in general, mai putin transformate decat acelea conventionale, ele sunt deci mai ferme ca si consistenta. Aceasta caracteristica vine in avantajul dentitiei noastre care, potrivit specialistilor, sufera din cauza alimentatiei noastre bazate pe alimente prea „moi”.

Cel mai recent studiu a demonstrat ca majoritatea fructelor si legumelor bio contin mai multi antioxidanti, precum polifenoli, vitamina C si E, reputati pentru diminuarea riscurilor de boli cardiovasculare si cancerigene. In ceea ce priveste carnea si laptele, este dovedit ca cele bio contin mai putine grasimi rele, saturate, si mai multe din cele benefice, de tipul acizilor grasi omega-3.

Cerealele si cartofii bio contin mai putine proteine decat omologii lor conventionali. In schimb, aceste alimente sunt mai bine echilibrate in aminoacizi, substante indispensabile pentru buna asimilare a nutrimentelor. Cerealele bio contin mai putin gluten, lucru care le face sa fie mai putin alergice, fapt extrem de important pentru cei care sufera de intoleranta la gluten.

Aproape 60% dintre cumparatorii de alimente ecologice din lume sunt convinsi de beneficiile pe care acestea le au asupra sana¬tatii, legumele si fructele fiind astfel cele mai cumparate produse bio.