Inspiratieingrijire-copiiSurse de fier in alimentatia copilului mic
Inspiratie

Surse de fier in alimentatia copilului mic

 

Fierul este un element indispensabil organismului viu, asigurand dezvoltarea si buna functionare a acestuia. Este un element nutritiv esential pentru organismele vii, necesar pentru producerea hemoglobinei (substanta care confera culoarea rosie a sangelui), a mioglobinei (pigmentul rosu din muschi), precum si a unor enzime.

Mentinerea  adecvata a concentratiei de fier este esentiala pentru cresterea si dezvoltarea cognitiva, neurologica, motorie si comportamentala a copilului. Deficite ale acestuia in timpul copilariei pot avea efecte grave si ireversibile asupra dezvoltarii. Majoritatea  sugarilor se nasc cu depozite suficiente de fier care sa satisfaca nevoile lor, pana cand ajung la varsta de aproximativ sase luni. Dupa aceea, depozitele de fier sunt epuizate, iar laptele matern singur nu mai poate indeplini toate cerintele nutritionale ale copilului. In acest stadiu, alimente bogate in fier, cum ar fi carnea, ficatul si cerealele imbogatite cu fier pentru sugari, sunt importante pentru a ajuta la satisfacerea nevoilor nutritive ale cresterii rapide a sugarului.

 

Primele alimente cu care se realizeaza diversificarea la sugari sunt reprezentate de: cereale, legume si fructe. Cu toate acestea, consumul zilnic de alimente, precum carnea rosie, carnea de pasare, pestele, poate contribui, in mod considerabil, la refacerea depozitelor de fier ale copiilor. Sugarilor ar trebui sa li se ofere alimente care contin fier de doua sau  de mai multe ori pe zi, in fiecare zi. Cantitatea de hrana oferita trebuie sa fie ghidata dupa indiciile care stabilesc starea de foame sau de satietate a copilului. Alaptarea continua sa ofere principala sursa de nutrienti, pe masura ce noi produse alimentare sunt introduse.

Laptele de vaca contine o cantitate minima de fier si nu este recomandat in alimentatia copilului in primul an. Prematurii si bebelusii proveniti din sarcini gemelare nu au aceste depozite de fier, astfel incat, in cazul lor, este necesara administrarea profilactica de fier, cu atat mai mult cu cat, au un ritm de crestere foarte alert, comparabil cu cel din viata intrauterina.

Cantitatea de fier din organism este variabila, in functie de varsta, astfel la nastere este de aproximativ 250-300 mg, cantitate suficienta pana la varsta de 6 luni, pentru ca la varsta de adult sa ajunga la 3,5 – 4 grame. Cantitatea recomandata de fier pentru o crestere armonioasa este de:  6 mg fier/zi pana la varsta de 6 luni, 10 mg fier/zi de la 6 la 12 luni, 7-10 mg/zi intre 1-3 ani, 10-12 mg/zi intre 4-9 ani, 12-15 mg/zi baietilor peste 10 ani, 14-18mg/zi in cazul fetitelor peste 10 ani.

Una dintre cele mai bogate surse de fier este ficatul. Ficatul de porc (fiert) contine  15,4 mg Fe/ 100 g, iar cel de vitel 7,6 mg/100g. Totusi, nu este indicat sa exageram cu el, deoarece contine si multa vitamina A, care nu este indicata in exces. Pestele reprezinta, de asemenea, o sursa alimentara  importanta de fier, continand aproximativ 5 mg/ 100 g, fiind si o sursa nepretuita de acizii grasi omega-3.

 

Ouale, fie ca sunt fierte, ochiuri sau omleta, sunt o sursa pretioasa de fier (7 mg/ 100 g) si de proteine de cea mai buna calitate pentru copii.

Desi nu este foarte consumata, lintea este foarte bogata in nutrienti esentiali pentru promovarea sanatatii, continand 6 mg fier/ 100 g. Este delicioasa in supe sau alaturi de fripturi ca si garnitura.

Legumele si plantele cu frunze verzi sunt un izvor  de vitamine si minerale. Fie ca alegem spanac, broccoli, salata verde, sparanghel sau alte legume din aceasta categorie, aportul de fier este garantat,  mai ales daca sunt consumate crude sau gatite pe gratar sau la aburi. Dintre acestea, spanacul contine circa 4.1 mg de fier/ 100 g, iar varza de Bruxelles 3 mg/ 100 g. Painea din cereale integrale este o bogata sursa de vitamina B, E, fibre si fier - 3 mg/ 100g. Totusi, in privinta acestui aliment trebuie sa se instituie o educatie copilului si sa i se serveasca portii mici, pentru ca asta il va ajuta in dezvoltarea unor obiceiuri sanatoase la maturitate.

Fructele uscate, precum smochinele, caisele, stafidele, prunele, curmalele, sunt niste gustari grozave pentru copii, iar continutul de vitamina C ajuta la absorbtia mai buna a fierului, pe care il contin de asemenea. Caisele uscate au in compozitia lor pana la 5 mg fier/ 100g. Semintele de susan integral, pe langa faptul ca sunt bogate in calciu, contin aproximativ 1.3 mg de fier intr-o lingura de seminte.