Inspiratieingrijire-copiiRelatia dintre comportamentul alimentar, stres si obezitate in perioada copilariei
Inspiratie

Relatia dintre comportamentul alimentar, stres si obezitate in perioada copilariei

 

Conform datelor furnizate de Institutul de Sanatate Publica din Romania peste 20% dintre copii sunt supraponderali, iar 6% sunt obezi. 90.000 dintre copiii cu varste cuprinse intre 4 si 10 ani sunt obezi. Aceste date sunt reale si nu sunt deloc imbucuratoare.

Un comportament alimentar sanatos se invata de la varste fragede, iar obiceiurile nesanatoase sunt greu de schimbat mai tarziu. Obezitatea, poate sa apara datorita unui comportament alimentar abuziv, a sedentarismului sau pot fi prezenti ambii factori. Acest tip de obezitate debuteaza de obicei intre 4-6 ani fiind foarte evident la pubertate. Daca masa va fi luata in fata televizorului sau a computerului exista tendinta de a consuma cantitati mai mari de aceea nu trebuie sa fie invatati sa rontaie intre mese in fata televizorului diverse gustari cum ar fi: dulciuri, sucuri, mancare de tip fast-food si chiar legume sau fructe.

Conform zicalei “Monkey see, monkey do” copilul este o maimuta care imita ceea ce vede in, special in familie, mediul in care isi petrece cel mai mult timp. Comportamentul alimentar este influentat de mediul in care traieste, de stres, de emotiile pozitive sau negative, si astfel apar tulburari de aport supra sau subalimentare, consumul de alimente nesanatoase, orar de mese nepotrivit. Astfel de tulburari nu raman fara urmari, acestea constand in aparitia obezitatii, a problemelor digestive (ulcer, gastrita), a problemelor psihologice (legate de aspect), si a celor sociale (legate de integrarea in grupuri).

Parintii au tendinta de a se lasa influentati de copii  atunci cand aleg alimentele care urmeaza sa fie consumate. In urma presiunii exercitate de mass-media asupra populatiei cu privire la citirea etichetelor, in prezent oamenii sunt mai atenti, dar nu la toate amanuntele inscrise pe etichete. Multi se rezuma sa citeasca in diagonala lista de ingrediente fara a zabovii prea mult, daca nu au ingrediente marcate cu “E” considera ca sunt sanatoase. Dar cate calorii per portie are acel produs? Nu va grabiti sa cumparati orice. Dumneavoastra prin ceea ce faceti oferiti un exemplu, o lectie, il invatati comportamente noi.

Este gresit sa folositi alimentele ca sistem de recompensa sau de pedeapsa in educatia copilului. Nu recompensati copiii cu dulciuri si produse fast-food, ci cu vorbe bune si incurajari care pot sa le creasca increderea in sine. Copilul va urmari sa obtina dulciuri, nu sa acumuleze informatii utile sau sa aibe atitudinea corecta, iar acesta va intelege ca daca le va face pe plac parintilor va obtine ce isi doreste. Invatati copilul sa prefere alimentele naturale si sanatoase. Alimentele consumate trebuie sa faca parte din categoria celor recomandate varstei lor.

Daca noi nu incurajam copilul sa faca sport sa aibe activitati in aer liber , chiar si o banala plimbare prin parc, atunci cine? Chiar daca va este greu dupa o zi de munca, o mica plimbare in aer liber este utila atat pentru copil cat si pentru dumneavoastra. Nu incurajati copiii sa-si petreaca timpul in fata calculatorului si a televizorului pentru ca ei au multa energie de consumat. Chiar si orele de somn sunt importante, iar ei trebuie sa doarma minim 10 ore.

Dupa ce am discutat despre ceea ce nu este bine, sa exemplificam acum, pentru ca este util, cum trebuie sa arate un regim echilibrat si, mai mult de atat, un stil de viata sanatos care este necesar si celor mari si celor mici deopotriva. Stil de viata sanatos, se poate traduce prin: un regim alimentar echilibrat, variat, care sa contina toate principiile nutritive (consum de legume, fructe, cereale integrale, carne slaba, peste, carbohidrati, sarac in grasimi saturate), eliminarea produselor de tip fast-food, a bauturilor carbogazoase, respecatrea orarului normal de masa (3 mese principale si 2 gustari).

Activitatea fizica va fi efectuata progresiv cu cresterea treptata a gradului de dificultate si a frecventei exercitiilor fizice. Este important ca activitatea fizica sa fie cea preferata de copil si sa dureze minim o ora zilnic.