Inspiratieingrijire-copiiNutrientii din alimentatia mamei ajung la bebelus prin alaptare
Inspiratie

Nutrientii din alimentatia mamei ajung la bebelus prin alaptare

Alimentatia la san este benefica, atat pentru bebelus, cat si pentru mama. Pentru bebelus este alimentul perfect, iar pentru mama alaptatul contribuie la reducerea greutatii postpartum si reduce riscul de afectiuni maligne. Laptele matern este considerat cea mai sigura si completa sursa de nutrienti pentru bebelus datorita continutului sau echilibrat in nutrienti: carbohidrati, proteine, lipide, minerale, vitamine, enzime digestive, hormoni si anticorpi/imunoglobuline. Prin alaptare copilul primeste tot ceea ce are nevoie pentru o dezvoltare armonioasa, dar poate primi si substante nocive pentru el.
 
Alimentatia mamei in perioada alaptarii trebuie sa fie diversificata, mult mai consistenta si mai sanatoasa decat de obicei, bogata in principii nutritive si foarte bogata in minerale si vitamine. 
 
Mama trebuie sa acorde o atentie deosebita alimentatiei deoarece anumite substante sunt excretate in lapte si ajung in organismul bebelusului care este fragil si poate fi influentat in mod negativ de substante probabil inofensive pentru un adult. Cateva reguli generale in perioada alaptarii: mese consistente care sa asigure un aport caloric de aproximativ 2000 de calorii obtinute din alimente sanatoase cu valoare nutritiva ridicata asa cum sunt alimentele de baza. Se recomanda consumul de legume si fructe proaspete dar este posibil ca bebelusul sa nu tolereze anumite legume ca de exemplu: varza, conopida, ceapa, ardeiul iute, usturoiul datorita gustului puternic. Mai mult de atat, excesul de cruditati poate cauza tulburari de tranzit intestinal la copil. Consumul de cereale integrale asigura un aport de glucide complexe, proteine, minerale si vitamine in cantitati semnificative. 
 
Proteinele sunt necesare  pentru o dezvoltare optima. Iata alimentele care sunt bogate in proteine de calitate superioara (complete): oua, carne slaba, peste, lactate semidegresate (cele mai bune ar fi urda, branza cottage, branza Fagaras, casul dulce) si boabe de soia. Carnea, pe langa continutul de proteine complete (acesta contine toti aminoacizii esentiali) este o excelenta sursa de fier atat de necesara in aceasta perioada cat si in sarcina. Pentru mamele vegetariene exista si surse vegetale de proteine chiar daca sunt proteine incomplete asa cum sunt: mazarea, fasolea boabe, nautul, lintea, caju, fistic, migdale, alune, ciuperci. O atentie deosebita trebuie acordata aportului de calciu (lactate semidegresate, smochine, curmale, seminte de susan, brocoli, alune crude, fistic crud, iaurtul, kefirul, branza de casa, portocalele, migdalele, varza alba si mazarea) necesarul de calciu fiind de aproximativ 1200mg/zi. In cazul in care nu este asigurat calciul necesar acesta va fi procurat din structurile osoase ale mamei (oase si dinti).
 
Din alimentatia mamei, nu trebuie sa lipseasca grasimile si in special acizii grasi esentiali care nu pot fi sintetizati in organism dar care sunt importanti pentru dezvoltarea creierului copilului. Surse de acizi grasi Omega 3 si 6:  migdale, nuci, seminte de dovleac, seminte de in, avocado, peste.
 
Hidratarea corecta este vitala pentru a mentine lactatia deoarece laptele contine aproximativ 87 % apa. Consumarea a 8 - 10 pahare de apa zilnic acopera nevoile hidrice.
 
Evitarea substantelor farmacologice (antibiotic, antifungice, anticonvulsivante), evitarea bauturilor alcoolice, substantele excitante (ceai, cafea, cacao, energizante) pentru ca acestea pot trece in laptele matern. Organele interne ale bebelusului sunt in continua dezvoltare, insa, in primele luni de viata, sistemul digestiv este imatur de aceea pana la varsta de 6-7 luni nu este indicat sa consumi alimente care pot favoriza producerea de gaze intestinale cum sunt varza murata, fasolea, laptele nefiert, strugurii si merele verzi. Nici alimentele cu gust sau miros pregnant (ceapa, usturoiul, telina, hreanul, condimentele) nu sunt recomandate deoarece pot modifica calitatile organoleptice ale laptelui matern putand sa determine refuzul bebelusului de a se alimenta. Se va evita consumul de alimente grase, prajite, afumate si conserve.