Sari peste
Mega image logo

Buna,

Contul meu
0

Comanda acum si ai LIVRARE GRATUITA, la achizitii peste 50 lei cu livrare in 2 ore si peste 250 lei cu livrare a doua zi!

Inspiratie

Laptele matern

Laptele matern reprezinta principala sursa de hrana pentru sugar si are o alcatuire unica din punct de vedere nutritiv si calitativ. Laptele matern reprezinta asocierea perfecta de proteine, grasimi, vitamine si carbohidrati, iar proportia in care se regasesc aceste elemente este excelenta pentru a contribui la dezvoltarea optima a sugarului.

Laptele matern are calitati exceptionale nu doar pentru nou-nascut, ci si pentru mama. Acesta stimuleaza sistemul imunitar, ajuta sugarul sa intampine cu mai multa usurinta factorii de mediu care ii pot afecta integritatea si ajuta mamele sa se recupereze mai repede dupa nastere.

Laptele matern contine 3% - 5% grasimi, 0.8% - 0.9% proteine, 6.9% - 7.2% carbohidrati, 0.2% substante minerale si furnizeaza 60 - 75 kcal/100 ml. Continutul sau de proteine este semnificativ mai mare in timp ce continutul de carbohidrati mai mic in colostru decat in laptele matern. Continutul de grasimi nu variaza in mod considerabil in timpul alaptarii, dar prezinta variatii mari diurne (in timpul zilei) si creste de asemenea, in timpul fiecarei alaptari. Rasa, varsta, sau dieta curenta nu afecteaza foarte mult compozitia laptelui si nu exista nici diferente de compozitie semnificative intre tipurile de lapte provenit de la cei doi sani cu exceptia cazului in care unul este infectat.

Proteinele din lapte sunt considerate a face parte din clasa proteinelor de calitate superioara cu o inalta valoare biologica, deoarece au un continut ridicat in aminoacizi esentiali. Laptele contine doua tipuri principale de proteine: zer (60%) si cazeina (40%). Aceasta combinatie este benefica pentru sugari, pentru ca permite o digestie mai usoara si mai rapida. Zerul, care se regaseste intr-un procent foarte mare in acest tip de lapte are proprietati uimitoare de protectie a organismului impotriva infectiilor. Alte proteine care sunt continute de lapte sunt: lactoferina, care contribuie la absorbtia fierului; imunoglobulina A secretorie, care protejeaza copilul impotriva bacteriilor si virusurilor, dar si a alergiilor; lizozimul, o enzime care protejeaza copiii de anumite bacterii si virusuri, ajuta la cresterea si dezvoltarea florei intestinale, si are proprietati antiinflamatorii; factorul bifidus, care  lupta impotriva bacteriilor nocive. Componentele non-proteice azotate includ animoacizii, nucleotidele, creatinina, creatina, ureea.

Principalul glucid al laptelui uman este lactoza, dar 30 sau mai multe oligozaharide, toate continand 3-14 unitati zaharide per molecula sunt, de asemenea, prezente. Acestea pot insuma pana la 1 g/ 100 ml in laptele matur si 2,5 g/ 100 ml in colostru. Unele dintre ele pot controla flora intestinala, datorita capacitatii lor de a stimula cresterea anumitor tulpini de lactobacili.

Lactoza asigura 40% din totalul caloriilor furnizate de laptele matern. Ajuta la scaderea numarului de bacterii nocive din stomac, ceea ce imbunatateste absorbtia calciului, fosforului si magneziului, luptand impotriva bolilor si ajutand la dezvoltarea florei intestinale.

Grasimile din laptele uman se caracterizeaza printr-un continut ridicat de acizi palmitic si oleic. Continutul de acizi grasi a grasimilor din laptele matern difera in functie de compozitia de dietei mamei.

Grasimile din laptele de mama sunt esentiale pentru sanatatea bebelusului, deoarece ajuta la dezvoltarea creierului, la absorbtia vitaminelor si sunt  surse esentiale de calorii, care ajuta la asigurarea castigului ponderal al copilului. Laptele de mama este mai bogat in colesterol decat laptele de vaca. Acest lucru este important deoarece prematurii, de exemplu, au nevoie de aport de colesterol din dieta, intrucat ei nu-ti pot sintetiza singuri cantitatea necesara, neavand o dezvoltare enzimatica corespunzatoare. De fapt, acest lucru este important pentru toti sugarii, deoarece dezvoltarea mecanismelor de control ale nivelului de colesterol din sange depinde foarte mult de nivelul colesterolului din alimentatie.

Tipurile si cantitatea de vitamine transmise la sugar prin lapte sunt direct influentate de vitaminele de care dispune mama in corp. De aceea, este importanta mentinerea unui regim alimentar adecvat, atat in sarcina, cat si in timpul alaptarii. Principalele elemente minerale ale laptelui uman sunt Na, K, Ca, Mg, P, si Cl. Concentratiile de calciu raportate, conform cu diverse studii, avand valori de  25 - 35 mg/ 100 ml. Fosforul, avand valoari constante de 13 - 16 mg/ 100 ml este prezent in cantitati mai mici in raport cu cazeina si calciul prezent in laptele matern provenit de la animale. De asemenea, toate vitaminele, cu exceptia vitaminei K, se gasesc in laptele matern uman in concentratii semnificative din punct de vedere nutritiv.

Laptele obtinut din ultima faza a procesului de supt este bogat in vitamina K.

Prin hranirea sugarului la san, anticorpii indreptati impotriva anumitor bacterii sau virusi, produsi de organismul mamei, vor fi transferati si acestuia, asigurand protectia impotriva microorganismelor respective.

Imunitatea mamei protejeaza si sugarul hranit la san, fapt care contribuie semnificativ la procesul de dezvoltare si maturare a sistemului imun al sugarului, astfel incat as poata face fata agresiunilor din mediul extern.

Medicamentele pot trece din organismul mamei in laptele matern si, ulterior pot ajunge in organismul sugarului, astfel incat este esentiala administrarea acestora cu máxima prudenta si numai conform cu recomandarea si sub controlul medicului, deoarece unele medicamente pot avea efecte dezastruoase asupra organismului sugarului.

Toate aceste avantaje ale laptelui matern sunt dificil de demonstrat in societatile cu standarde ridicate de salubritate si rate scazute de infectie. Rata de infectare si mortalitate la copii, de fapt, a scazut in tarile dezvoltate ca practica a cresterii ratei alaptarii.