Inspiratieingrijire-copiiImportanta antioxidantilor in alimentatia copilului
Inspiratie

Importanta antioxidantilor in alimentatia copilului

Antioxidantii sunt substante chimice, care au capacitatea de a proteja celulele impotriva radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt compusi chimici rezultati in urma unor procese fiziologice din organismul nostru asa cum sunt digestia si respiratia. Radicalii liberi pot fi formati de catre radiatiile ultraviolete si ionizante, anumite medicamente, droguri, plumb, mercur, ozon, cadmiu, socuri termice, noxe - fumul de tigara, substante poluante din atmosfera. Aceste substante sunt nocive pentru organismul uman pentru ca sunt instabile chimic si in incercarea lor de a se stabiliza ataca, in special prin reactii de oxidare, ADN-ul , proteinele, moleculele de lipide si carbohidrati. Pe scurt pot cauza boli si grabesc procesul de imbatranire.

Trebuie sa intelegem ca antioxidantii nu au capacitatea de a vindeca boli, ci pot ajuta la vindecare lor, dar in special la prevenirea boliilor (cardio-vasculare, cancerului, ateroscleroza, artrita, hipertensiunea, Parkinson si Alzheimer). Prezenta lor imbunatateste imunitatea. Organismul uman are un sistem imunitar antioxidant bazat pe sisteme enzimatice cu selenium, zinc, fiert, dar acesta nu este suficient pentru a ne mentine sanatosi. Indiferent de varsta, antioxidantii sunt necesari in alimentatia noastra de zi cu zi de aceea este recomandat ca alimentele pe care le consumam sa fie de buna calitate si bogate in aceste substante care au capacitatea de a face diferenta intre sanatate si boala, fiind direct implicate in viteza procesului de imbatranire.

Copiii care sunt alimentati sanatos, sunt mai plini de vitalitate, au o memorie mai buna si o capacitate de concentrare mult mai mare.

Din alimentatia noastra, dar in special a micutilor nostrii nu trebuie sa lipseasca antioxidantii pe care ii putem procura din diverse surse, dar in special din legume si fructe. Nu este cunoscuta pentru moment cantitatea de antioxidanti necesara pentru a anihila radicalii liberi formati in organism, dar alimentatia moderna de tip fast-food si semipreparata sigur nu asigura cantitatea si mai ales calitatea necesara de antioxidanti.

Antioxidantii bine cunoscuti sunt vitamnia A, vitamina C, vitamina E, carotenoizii si flavonoizii.

Flavonoizii sunt pigmentii rosii, albastrii si purpurii din legume si fructe. Dintre acestia mentionam: quercetin(ceapa alba si rosie, ceai, vin, mere, fasole, cranberries), gingerol (ghimbir), rutin (fructe citrice, patrunjel, tomate, caise, ceai, rubarbar), myricetin (struguri si nuci), hesperidin si naringenin (citrice), apigenin (musetel, telina, patrunjel).

Carotenoizi - acestia sunt pigmentii portocalii din legume si fructe.

Alfa – carotenoizii sunt intalniti in morcovi, dovleac, porumb, portocale; beta-carotenoizii ii regasim in frunzele de culoare verde inchis, legume si fructe de culoare galbena si portocalie.

Vitamina A - denumita si retinol care poate fi sintetizata de organism din beta carotene, protejeaza impotriva radiatiilor solare, plantele de culoare verde inchis, legumele si fructele de culoare galbena sau portocalie ceea ce se considera ca face si in organismul uman. Aceasta ne protejeaza pielea si ochii impotriva radiatiilor ultraviolete nocive. Carotenoidul cu rol major de provitamina A se gaseste din abundenta in morcovi, broccoli, cartofii dulci, rosii, mango, portocale, fructele goji, fructe de catina, piersici, caise, pepene galben.

Vitamina C - cunoscuta si sub denumirea de acid ascorbic este un compus solubil in apa care indeplineste numeroase roluri in organismul uman. Surse importante de vitamina C sunt: fructele citrice (portocala, lime, etc), ardei gras, broccoli, vegetalele cu frunze verzi, coacaze negre, capsuni, fructe de catina, varza cruda si tomate.

Vitamina E - este un compus solubil in grasimi care protejeaza membranele nervoase si se gaseste in: germeni de grau, catina, seminte, alune, cereale integrale, vegetalele cu frunze verzi, kiwi, ulei de peste si uleiuri vegetale presate la rece, seminte de floarea soarelui si alte seminte si fructe oleaginoase (nuci, migdale). 

Alimentatia noastra este uneori exagerata si axata pe alimente semipreparate care suprasolicita organismul nostru si, in special, pe cel al copiilor. Nu trebuie sa uitam ca sistemul imunitar al copiilor este fragil si inca in consolidare, iar antioxidantii ajuta la maturizarea lui. Este recomandat ca la fiecare masa principala sa consumam legume si sa nu uitam de cele doua gustari care sunt un prilej de a consuma fructe.