Sari peste
Mega image logo

Buna,

Contul meu
0

Comanda acum si ai LIVRARE GRATUITA, la achizitii peste 50 lei cu livrare in 2 ore si peste 250 lei cu livrare a doua zi!

InspiratieIngrijire copiiFierul si importanta lui in alimentatia copilului mic
Inspiratie

Fierul si importanta lui in alimentatia copilului mic

Fierul se gaseste in organism sub 2 forme, si anume una circulanta si una de depozit, atunci cand este incorporat in proteinele feritina si hemosiderina. Prin realizarea depozitelor, organismul previne eventualele dezechilibre ce pot sa apara acut. Daca, insa, deficitul de fier este pe termen lung si organismul este privat in mod constant de aportul acestui element, depozitele se vor epuiza si se instaleaza carenta de fier.
 
Deficitul de fier are ca principala expresie aparitia anemiei feriprive, un tip particular de anemie datorat lipsei de fier, in care hematiile sunt de dimensiuni reduse, slab incarcate cu hemoglobina si oxigen. Acest deficit determina treptat aparitia de manifestari  in organism, cum ar fi: oboseala, slabiciune, paloarea pielii si mucoaselor, batai rapide sau un murmur cardiac nou, iritabilitate, scaderea poftei de mancare, ameteli. Prin urmare, fierul pentru copii prezinta o importanta deosebita.
 
Mentinerea  adecvata a concentratiei de fier este esentiala pentru cresterea si dezvoltarea cognitiva, neurologica, motorie si comportamentala a copilului. Deficitele acestuia in timpul copilariei pot avea efecte grave si ireversibile asupra dezvoltarii.
 
Sugarii primesc fierul necesar din laptele matern pana la varsta de 4-6 luni, dupa care acestia trebuie hraniti cu o formula bogata in fier. Intre 7 si 12 luni, sugarii au nevoie de 11 miligrame de fier pe zi, obtinute din formula de lapte si prin inceperea diversificarii alimentatiei. La copii de pana in 12 ani, necesarul de fier zilnic trebuie sa fie cuprins intre 7-10 miligrame, iar in cazul fetitelor aflate in perioada pubertara acesta ar trebui sa fie de 15 miligrame.
 
Sugarii si copii mici au riscul de a se confrunta cu stari anemice, atunci cand regimurile alimentare sunt deficitare in produse fortificate cu fier, mai ales in cazul sugarilor care incep sa aiba o alimentatie diversificata. Pana la varsta de 6-8 luni se considera ca rezervele de fier ale bebelusului sunt suficiente pentru a-l proteja fata de anemii, insa, dupa aceasta varsta, parintii sunt sfatuiti sa ii introduca in meniu suplimente de fier. In cazul sugarilor alimentati la san, aceasta suplimentare nu este intotdeauna necesara, deoarece laptele matern este bogat in fier. In schimb, laptele si produsele din lapte sunt sarace in fier si pot dezechilibra rapid continutul in fier al organismului, ducand la aparitia anemiei feriprive. Copiii sunt expusi acestui risc daca vor consuma cantitati crescute de lactate, in special in combinatie cu produse zaharoase si cu cele din faina alba. O alta grupa de risc pentru aparitia anemiilor sunt adolescentii, din cauza ritmului accelerat de crestere si al regimului alimentar necorespunzator pe care sunt tentati sa il adopte. Tinand cont de faptul ca absorbtia digestiva a fierului este limitata la 10% din disponibilul alimentar, inseamna ca aportul trebuie sa fie de 10 ori mai mare decat necesarul organismului. 
 
Alimentele, care asigura un aport semnificativ de fier la copii, sunt reprezentate de: carnea rosie, pasarile de curte, tonul, somonul, ouale, fasolea uscata, mazarea, fructele uscate, legumele cu frunze verzi, cerealele integrale. 
 
Pentru a putea creste absorbtia fierului la copii se poate apela la una dintre urmatoarele variante: limitarea consumul excesiv de lapte de vaca, deoarece acesta scade absorbtia de fier si poate irita mucoasa intestinala, provocand rani; administrarea unui mic dejun care sa includa cereale integrale, ce pot fi servite cu lapte sau iaurt, alimente bogate in calciu; combinarea alimentele bogate in vitamina C cu cele bogate in fier, cele dintai, cum ar fi: tomatele, broccoli, portocalele, capsunile, ajutand la absorbtia fierului in organism.