Semne ca ai un copil supraalimentat
Supraalimentarea copilului este o problema de actualitate intens dezbatuta. Din nefericire, carentele educationale si parintii cu un comportament exagerat de protector, indreapta copii cu pasi rapizi catre o greutate mare si chiar obezitate. Pe de alta parte, unele tulburari de alimentatie pot genera supraalimentatia copilului.
Alimentatia copilul, in mod special in cazul primului nascut reprezinta o adevarata aventura. De cele mai multe ori medicul pediatrul nu are timpul necesar sau disponibilitate pentru a furniza toate detaliile referitoare la pasii care trebuie parcursi in implementarea unei alimentatii corecte si atunci parintii regurg la sfaturi neavizate cauzand reale dezechilibre in organismului micutilor fara sa constientizeze acest lucru.
Tabloul de supraalimentarea este zugravit prin cateva semne alarmante care includ stari de voma dupa masa sau scaune cu consistenta slaba sau chiar lichide. Este adevarat ca mul?i copii regurgiteaza dupa masa, deoarece sistemul lor digestiv nu este complet maturizat, dar regurgitarea este complet diferita de varsaturi in timpul carora se elimina complet sau partial continutul stomacului si este important ca parintii sa cunoasca diferenta dintre aceste doua simptome. Daca simptome de acest fel apar in mod repetat, se recomanda consultarea medicului fara intarziere.
Tulburarea de mancat compulsiv, decrisa inca din anul 1959 de catre Dr. Albert Stunkard, profesor de psihiatrie, face parte din grupul tulburarilor de comportament alimentar care pot duce la supraalimentare si poate fi intalnita si la copii.
Mancatul compulsiv poate determina aparitia supraalimentarii si face parte din tulburarile alimentare frecvente, fiind mai degraba un simptom care apare frecvent in bulimia nervoasa, dar este diferit de aceasta. Poate fi diagnosticat si tratat separat, sau impreuna cu bulimia, acolo unde apar si varsaturile precedate de episoade de supraalimentare recurente. Aceasta tulburare se descrie prin episoade recurente de alimentare masiva, in care respectiva persoana isi pierde controlul asupra cat si ce mananca. Desi este foarte asemanatoare bulimiei, nu este acelasi lucru cu ea, pentru ca spre deosebire de ea, mancatul compulsiv nu este urmat de varsaturi induse.
Supraalimentarea are urmatoarele caracteristici specifice:
- mancatul mult mai rapid decat in mod normal in timpul episodului de supraalimentare;
- mancatul unor portii foarte mari de mancare, chiar si atunci cand nu este instalata starea de foame;
- castigul ponderal rapid si in exces.
De asemenea unele modificari de comportament ale copilului pot trada supraalimentarea :
- copilul ascunde alimente
- copilul pare jenat sau deranjat de discutiile referitoare la modul de a manca, mancare, organizarea meselor zilnice, etc.
- copilul are pofta de anumite alimente, cu preferinta pentru gustul dulce sau dimpotriva sarat
- copilul tau mananca cand este emotionat, cand este fericit sau cand este trist sau cand are o stare de irascibilitate
Printr-un control strict, realizat de catre parinti, cu stabilirea unui meniu fix si a unor portii corespunzatoare necesitatilor energetice si de crestere ale copiilor, cu respectarea orelor de masa, si mai ales prin introducerea unor serii de activitati care pot avea drept rol distragerea atentiei, dar si consumarea caloriilor in exces, se poate evita supraalimentarea copiilor.
Cresterea inevitabila in greutate sporeste, in timp, considerabil riscul de obezitate, ceea ce reprezinta un factor de risc pentru viitorul adult pentru alte afectiuni, cum ar fi: diabetul zaharat de tip 2; hipertensiunea arteriala; nivelul crescut de colesterol; bolile cardiovasculare; anumite tipuri de cancer.