InspiratieIngrijire copiiCompozitia dietei si indicele de masa corporala la prescolari
Inspiratie

Compozitia dietei si indicele de masa corporala la prescolari

 Este acceptat astazi faptul ca obezitatea este un pericol real pentru sanatate. Mai mult decat atat, obezitatea este acum atat de  raspandita, incat poate fi considerata ca fiind una dintre cele mai importante probleme de sanatate publica din ultimi ani.
 
O serie de studii au relationat obezitatea de la varsta adulta de  prezenta ei  inca din copilarie, iar concluzia care poate fi trasa din aceste anchete este aceea ca multi copii supraponderali sau obezi vor deveni adultii supraponderali sau obezi de maine. Acumularea tesutului adipos in exces este dependenta de producerea unei modificari in ecuatia fundamentala a balantei energetice, denumita  aportul de energie, si care reprezinta suma dintre consumul energetic si  energia stocata.
 
O crestere a energiei stocate, sub forma de tesut adipos, poate duce la dezvoltarea obezitatii. Unii cercetatori sugereaza faptul ca obezii nu au un consum mai mare de calorii decat normopnderalii, iar aceasta ipoteza a condus la sugestia ca  rata metabolica bazala redusa  poate fi o cauza a aparitiei obezitatii. Cu toate acestea, studiile ulterioare au sugerat ca la acestia nu se produce o reducere importanta a ratei metabolice bazale, responsabila pentru dezvoltarea obezitatii.
 
Atentia a fost, de asemenea, concentrata asupra aportului energetic, astfel ca, se considera ca daca  acesta este in exces fata de consumul energetic, energia stocata va creste si, prin urmare, va exista o augmentare a cantitatii de tesut adipos cu aparitia obezitatii. O serie de studii efectuate la adulti au sugerat ca alimentatia bogata in grasimi a cauzat cresterea masei de tesut adipos, pe cand o alimentatie bogata  in carbohidrati este asociata cu niveluri mai reduse ale tesutului adipos.
 
Intr-un studiu, care a inclus 1444 de prescolari, cu varste cuprinse intre 1.5 si 4.5 ani, s-a incercat gasirea unei relatie intre compozitia  alimentatiei si indicele de masa corporala. Compozitia alimentelor consumate a fost evaluata prin cantarirea lor timp de patru zile, iar greutatea corporala a fost estimata cu ajutorul indicelui de masa corporala, ajustat in functie de varsta si  gen. Insa, la acest grup nu s-a putut stabili o relatie intre indicele de masa corporala si  compozitia dietei alimentare.
 
Este  posibil ca, in cazul in care compozitia dietei influenteaza greutatea corporala, grupul investigat sa fi  fost prea tanar pentru a putea dezvalui o astfel de asociere. Acest lucru semnifica faptul ca, exista necesitatea ca parintii si ingrijitorii copiilor sa promoveze o educatie buna a obiceiurilor alimentare, in scopul prevenirii modificarilor comportamentului alimentar, care apar in copilarie si mai tarziu, la maturitate. 
Alti factori, cum ar fi consumul energetic in sine si lipsa de miscare pot avea un efect mai important pe termen scurt asupra indicelui de masa corporala la copiii de varsta prescolara.