Compozitia dietei si indicele de masa corporala la prescolari
Este acceptat astazi faptul ca obezitatea este un pericol real pentru sanatate. Mai mult decat atat, obezitatea este acum atat de raspandita, incat poate fi considerata ca fiind una dintre cele mai importante probleme de sanatate publica din ultimi ani.
O serie de studii au relationat obezitatea de la varsta adulta de prezenta ei inca din copilarie, iar concluzia care poate fi trasa din aceste anchete este aceea ca multi copii supraponderali sau obezi vor deveni adultii supraponderali sau obezi de maine. Acumularea tesutului adipos in exces este dependenta de producerea unei modificari in ecuatia fundamentala a balantei energetice, denumita aportul de energie, si care reprezinta suma dintre consumul energetic si energia stocata.
O crestere a energiei stocate, sub forma de tesut adipos, poate duce la dezvoltarea obezitatii. Unii cercetatori sugereaza faptul ca obezii nu au un consum mai mare de calorii decat normopnderalii, iar aceasta ipoteza a condus la sugestia ca rata metabolica bazala redusa poate fi o cauza a aparitiei obezitatii. Cu toate acestea, studiile ulterioare au sugerat ca la acestia nu se produce o reducere importanta a ratei metabolice bazale, responsabila pentru dezvoltarea obezitatii.
Atentia a fost, de asemenea, concentrata asupra aportului energetic, astfel ca, se considera ca daca acesta este in exces fata de consumul energetic, energia stocata va creste si, prin urmare, va exista o augmentare a cantitatii de tesut adipos cu aparitia obezitatii. O serie de studii efectuate la adulti au sugerat ca alimentatia bogata in grasimi a cauzat cresterea masei de tesut adipos, pe cand o alimentatie bogata in carbohidrati este asociata cu niveluri mai reduse ale tesutului adipos.
Intr-un studiu, care a inclus 1444 de prescolari, cu varste cuprinse intre 1.5 si 4.5 ani, s-a incercat gasirea unei relatie intre compozitia alimentatiei si indicele de masa corporala. Compozitia alimentelor consumate a fost evaluata prin cantarirea lor timp de patru zile, iar greutatea corporala a fost estimata cu ajutorul indicelui de masa corporala, ajustat in functie de varsta si gen. Insa, la acest grup nu s-a putut stabili o relatie intre indicele de masa corporala si compozitia dietei alimentare.
Este posibil ca, in cazul in care compozitia dietei influenteaza greutatea corporala, grupul investigat sa fi fost prea tanar pentru a putea dezvalui o astfel de asociere. Acest lucru semnifica faptul ca, exista necesitatea ca parintii si ingrijitorii copiilor sa promoveze o educatie buna a obiceiurilor alimentare, in scopul prevenirii modificarilor comportamentului alimentar, care apar in copilarie si mai tarziu, la maturitate.
Alti factori, cum ar fi consumul energetic in sine si lipsa de miscare pot avea un efect mai important pe termen scurt asupra indicelui de masa corporala la copiii de varsta prescolara.