InspiratieIngrijire copiiCand poate manca copilul meu branzeturi, ce fel de branzeturi, de ce?
Inspiratie

Cand poate manca copilul meu branzeturi, ce fel de branzeturi, de ce?

De la o tara la alta, meniul bebelusului variaza, astfel ca unii au introdus branza la sugarii de peste sase luni, iar in alte parti, dupa opt-noua luni. Unii  pediatri recomanda introducerea ei chiar mai tarziu, in jurul varstei de un an, fiind o sursa buna de calciu si proteine necesare pentru dezvoltarea armonioasa a bebelusului.
 
Spre deosebire de laptele de vaca, care se recomanda a fi introdus dupa varsta de 1 an, branza de vaci poate fi introdusa si mai devreme, deoarece sunt sortimente mai usor de digerat, care contin culturi de bacterii vii ce ajuta bebelusul sa-si formeze o flora intestinala sanatoasa. Branza este un aliment complet, deoarece contine cele 3 categorii principale de substante nutritive: proteine, glucide si lipide, alaturi de vitaminele A, D, E si B, si minerale precum: calciu, fosfor, zinc si fier. Vitamina B12 din branza reprezinta ingredientul cheie pentru dieta bebelusului.
 
Calciul din lactate este usor de absorbit prin prezenta concomitenta a vitaminei D. Totodata, acidul lactic din branzeturi solubilizeaza calciul si il face mai usor de asimilat de intestinul subtire. Lactatele contribuie la dezvoltarea armonioasa a copiilor prin aportul de proteine de inalta calitate, ce contin toti aminoacizii esentiali necesari cresterii, intretinerii si refacerii tesuturilor si organelor.
 
La inceputul diversificarii, se recomanda administrarea branzei de vaci proaspete, nedegresate, fara adaos de smantana, evitand cremele de branza cu adaosuri de zahar, arome, gelatina si indulcitori artificiali. Si pentru ca bebelusii au nevoie de grasimi, este necesara alegerea unor sortimente de branza nedegresata.  
Branza este un aliment simplu si convenabil pentru copii, putand fi servita ca aperitive alaturi de cubulete de legume, atunci cand copilul a inceput sa-si foloseasca bine dentitia.
 
Ca o alternativa la branza de vaci, pediatrii recomanda branza calcica. Pentru prepararea ei este nevoie de 250 ml lapte integral si 2 tablete de calciu lactic. Cand laptele incepe sa fiarba se pun cele 2 tablete de calciu lactic. Tabletele ar putea fi inlocuite cu succes de cateva picaturi de zeama de lamaie sau de o lingurita de iaurt. Se lasa laptele sa fiarba pana cand se branzeste. Cantitatea rezultata este suficienta pentru doua portii.
 
Dupa varsta de 1 an, se pot introduce in alimentatia copilului si alte sortimente de branza, precum: cascavalul normal, neafumat, mozzarella, telemeaua, ementaler-ul, gouda, cheddar, camembert, ricotta, parmezanul. Expertii  recomanda parintilor introducerea doar a unui anumit tip de branza.
Branza se asociaza bine cu celalalte lactate, cu cereale, oua si legume. Consumul de branza de catre bebesusi aduce si o serie de beneficii, astfel ca aceasta, si in general lactatele, previn aparitia cariilor dentare. Bebelusul nici nu trebuie neaparat sa inghita branza, ci doar sa o "invarta" prin gura. Astfel, ii va proteja dintisorii, va declansa productia de saliva, care va reduce acizii daunatori din gura si va opri dezvoltarea bacteriilor pe dinti. In plus, branza contine mult calciu si fosfor, ambele necesare in intarirea smaltului dentar.
 
Trebuie sa aveti grija sa procurati orice tip de branza din locuri autorizate si sa verificati daca acesta se afla in termenul de garantie, deoarece exista riscul aparitiei listeriozei, o maladie extrem de periculoasa, provocata de o bacterie, care poarta denumirea  de Listeria monocytogenes.