Sari peste
Mega image logo

Buna,

Contul meu
0

Comanda acum si ai LIVRARE GRATUITA, la achizitii peste 50 lei cu livrare in 2 ore si peste 250 lei cu livrare a doua zi!

InspiratieIngrijire copiiEste alimentatia Bio recomandata copiilor inca din primul an de viata?
Inspiratie

Este alimentatia Bio recomandata copiilor inca din primul an de viata?

Bio sau organic este cuvantul care descrie cel mai bine secolul nostru. Intr-o lume in care tehnologia capata noi valente, si alimentele si produsele de ingrijire s-au transformat la fel de mult. Si cum informatia circula cu o viteza uimitoare, parintii responsabili, si nu numai, au constientizat cat de important este ca bebelusul lor sa fie ferit de tot ceea ce inseamna produse transformate chimic, care contin ingrediente artificiale.
 
Bio se refera cu precadere la produse care nu au fost modificate genetic, pentru a caror cultivare nu au fost folosite chimicale, ingrasaminte artificiale, pesticide sau ierbicide, iar produsul a fost obtinut imediat dupa recoltare prin metode ce conserva mare parte din nutrimente. Singura eticheta care atesta faptul ca un produs este organic este cea pe care scrie 100% organic sau 100% bio, insotita de sigla organului de certificare.
 
Substantele chimice, de genul pesticidelor, sunt considerate responsabile pentru o serie intreaga de maladii, de la probleme respiratorii, la leucemii si tot felul de tumori. In cazul copiilor, le afecteaza mai ales sistemul imunitar.
 
Medicii recomanda ca in alimentatia copiilor de pana la 1 an, si chiar pana la 10 ani, cantitatea de chimicale pe care o consuma, sa fie cat se poate de redusa.
 
Utilizate pe o scara larga in agricultura, pesticidele ajung direct sau indirect, in farfuria noastra si, cel mai grav, in mancarea copiilor. Toata lumea stie ca fac rau, dar limitarea utilizarii lor este extrem de dificila. Conform Agentiei Europene pentru Securitate Alimentara, 60% din legume si 30% din fructe contin pesticide. Desi le intalnim peste tot, in fructe si legume mai ales, specialistii sustin faptul ca exista solutii pentru a ne asigura ca mancarea din farfuria copiilor este, pe cat posibil sigura.
 
Iata cateva reguli de urmat pentru a ne asigura ca oferim cele mai sigure alimente copiilor:
- consumati alimente bio, chiar daca sunt de trei-patru ori mai scumpe decat cele traditionale. Le puteti oferi copiilor cereale, branza si unt ecologic. Trebuie citita cu  atentie eticheta, fiind eliminate produsele care contin macar o denumire chimica, sau care au  termenul de valabilitate mare.
- inainte de a fi curatate, legumele (cartofii, morcovii, telina) se spala temeinic, cu apa din abundenta, 
- se vor curata cu o coaja groasa legumele si fructele, desi ea contine cea mai mare parte din minerale si vitamine, dar, din pacate, si pesticide. Cea mai mare concentratie de substante chimice stocate in legume si fructe se afla in coaja acestora, iar cele mai afectate sunt perele, merele, rosiile si cartofii. 
- inainte de a le oferi copilului, se vor spala portocalele, kiwi si bananele, 
- copilul va fi hranit doar cu fructe si legume de sezon, deoarece cele cultivate in extra-sezon sunt stimulate din belsug cu pesticide si alte chimicale, astfel ca si concentratia acestora este crescuta, 
-  legumele si fructele se vor cumpara din piata, de la producatorii autohtoni,
- se vor cumpara produse din Uniunea Europeana, pentru ca acestea sunt atent si constant verificate in ceea ce priveste concentratia de pesticide inmagazinata in produs,
- se va arunca dupa primele cinci minute de la fierbere apa in care se  pune la fiert carnea, 
- in cazul in care mama inca alapteaza, ea trebuie sa respecte la randul ei toate aceste sfaturi, deoarece pesticidele, trec in laptele matern.