Sari peste
Mega image logo

Buna,

Contul meu
0

Comanda acum si ai LIVRARE GRATUITA, la achizitii peste 50 lei cu livrare in 2 ore si peste 250 lei cu livrare a doua zi!

InspiratieIdei pentru tineUsturoiul: idei de mâncăruri simple și ușor de preparat
Inspiratie

Usturoiul: idei de mâncăruri simple și ușor de preparat

Originar din Asia Centrală, usturoiul a fost folosit încă din Antichitate pentru numeroasele sale virtuți. Cultivat pe scară largă în Egipt, era distribuit constructorilor de piramide pentru a le oferi putere și rezistență. În medicina arabă, era recomandat pentru durerile de stomac sau infecțiile cutanate, iar în medicina greacă, ca vermifug sau împotriva astmului. Organizația Mondială a Sănătății recunoaște utilizarea usturoiului ca tratament complementar măsurilor dietetice care vizează scăderea nivelului de lipide din sânge (colesterol și trigliceride) și în tratamentul infecțiilor respiratorii, viermilor intestinali, sistemului digestiv și osteoartritei. Usturoiul este, așadar, un superaliment sănătos ce nu trebuie în niciun caz ignorat.

 

Pe lângă toate aceste virtuți, să recunoaștem că este unul dintre condimentele preferate ale românilor, indiferent că vorbim de adăugarea lui în mâncăruri simple cu usturoi sau în sosuri, salate, care mai de care mai gustoase.

Cum poate fi consumat usturoiul?

Ce se poate face din usturoi? Aproape orice. Și cum se poate consuma? Ideal: mănâncă-l crud! Pentru a păstra toate virtuțile usturoiului, este indicat să îl consumi crud, tocat fin. Conține alicină în cantități mari, dar gătită, aceasta își pierde din potență și se estimează că doza ar trebui aproximativ triplă pentru a obține aceleași beneficii ca în stare crudă. Nu toată lumea digeră foarte bine usturoiul crud. În acest caz, soluția este să-l adaugi cu câteva minute înainte de sfârșitul gătitului: nu va mai fi complet crud, dar își va păstra majoritatea proprietăților. Evită, pe de altă parte, o mâncare cu prea mult usturoi sau să lași usturoiul să se carbonizeze la gătit, căci devine extrem de toxic.

Cât de mult să consumi pe zi? Pentru a beneficia de efectele sale pozitive asupra lipemiei din sânge (colesterol, trigliceride etc.), se recomandă consumul zilnic a câte unul până la doi căței de usturoi proaspăt, sau 0,5 până la 1 g usturoi uscat. Pentru efectul său antirăceală și tuse, doza recomandată este de 4 căței de usturoi proaspeți sau de 2 până la 4 g de usturoi uscat pe zi.

Riscuri și contraindicații ale consumului de usturoi

Dacă usturoiul este excelent pentru sănătatea ta, trebuie totuși să ai grijă să nu abuzezi de el, pentru că există riscul de a suferi de arsuri gastrice sau crampe abdominale. Consumat în cantități mari, usturoiul poate provoca și respirație urât mirositoare. Pe acest ultim punct, să știți că senzația dispare după câteva ore, iar consumul de pătrunjel proaspăt contracarează puțin acest efect. Totuși, spălatul pe dinți nu schimbă prea mult lucrurile deoarece mirosul provine de la gazele eliberate prin mestecare și apoi digestie.

Datorită efectelor sale anticoagulante, se recomandă evitarea consumului de cantități mari de usturoi înainte și după o intervenție chirurgicală sau la administrarea medicamentelor anticoagulante. De asemenea, este indicat să nu consumi usturoi cu alte plante anticoagulante precum ginkgo, ginseng, salcie albă. Dacă suferi de o boală de sânge sau metabolică, cere sfatul medicului înainte de a consuma mai mult de un cățel de usturoi pe zi.

Vezi AICI oferta noastră de legume uscate

Rețetă de ciuperci cu usturoi

Un preparat extrem de simplu, ciupercile cu usturoi pot fi un prânz delicios, alături de o mămăliguță cremoasă cu brânză Gorgonzola.

Ingrediente:

  • 1-2 linguri ulei de măsline
  • 350 g mix de ciuperci
  • 2 căței de usturoi mari, tocați mărunt
  • 2-3 crengute de cimbru proaspăt
  • 1 ardei gras roșu

Pentru mămăligă:

 

Mod de preparare:

1. Încinge uleiul de măsline într-o tigaie mare, pusă la foc mediu-înalt. Adăugă ciupercile, ardeiul gras tăiat fâșii și usturoiul și gătește timp de 5 minute.

2. Amestecă frunzulițele de cimbru proaspăt și mai fierbe 2-3 minute. Asezonează bine.

3. Între timp, pune apa într-o oală și adu-o la punctul de fierbere. Toarnă treptat mălaiul, amestecând continuu timp de 5 minute sau până când tot lichidul a fost absorbit.

4. Adaugă untul, brânza Gorgonzola sfărâmată și amestecă. Asezonează cu sare și piper după gust.

5. Pentru a servi, împarte mămăliga în 2 farfurii și acoperă cu ciuperci. Presară parmezan ras și frunzulițe de cimbru.

 

Vezi categoria noastră de LEGUME PROASPETE

 

Rețetă de supă de usturoi rece

În doar câțiva pași, vei putea prepara această rețetă de supă de usturoi rece. Ideală pentru o masă ieftină, această supă rece va fi la fel de potrivită pentru un aperitiv răcoritor, dar și pentru o cină ușoară de vară!

Ingrediente:

  • 3 litri de supă de pui
  • 6 căpățâni usturoi
  • 4 gălbenușuri
  • 6 linguri smantana proaspata
  • fulgi de chilli
  • 150 g castraveți
  • crutoane
  • sare
  • piper
  • 50 g unt

Mod de preparare:

1. Curăță cățeii de usturoi. Călește-i ușor în unt.

2. Adaugă supa de pui. Lasă să fiarbă timp de o oră.

3. Bate gălbenușurile cu smântâna proaspătă, apoi toarnă ușor supa de usturoi peste amestecul de ouă și smântână.

4. Strecoară supa printr-o sită, apoi lasă la frigider.

5. Chiar înainte de servire, adaugă castraveții, presară fulgii de chilli și crutoanele, după gust.

Rețetă de spanac cremos cu usturoi

 

Pregătește rețeta de spanac cremos cu usturoi - este simplă, ai nevoie de doar cinci ingrediente. Îl poți consuma ca atare, amestecat cu o porție de paste sau ca dip cu chipsuri de tortilla.

 

Ingrediente:

  • 1 lingură ulei de măsline
  • 2 căței de usturoi, pisați
  • 400 g de spanac congelat, tocat
  • 200 g smântână
  • un praf de nucșoară

Mod de preparare:

1. Încinge uleiul într-o tigaie. Adaugă usturoiul și spanacul și lasă să fiarbă câteva minute, amestecând din când în când, până se reduce tot lichidul lăsat de spanac.

2. Adaugă smântâna, praful de nucșoară și potrivește gustul de sare.

3. Adu la punctul de fierbere, micșorează focul la mediu și lasă spanacul cu usturoi să se îngroașe.

4. Servește-l ca atare cu mămăliguță, sau ca sos pentru paste. Iar pentru prieteni, servește-l cu chipsuri de tortilla, pentru o seară de succes.

Rețetă de pește alb cu usturoi

Fileurile sunt delicate, așa că nu le manipula prea mult, altfel se vor rupe. Întoarce-le doar o singură dată, când sunt încă ferme. Bucură-te de acest pește cu usturoi oricând dorești o cină rapidă.

 

Ingrediente:

  • 4 fileuri de peste alb, fără piele
  • sare și piper
  • 3 linguri de unt nesărat
  • 4 căței de usturoi, tocați
  • 4 linguri pătrunjel, tocat
  • 2 linguri suc de lămâie

Mod de preparare:

1. Clătește fileurile de pește și șterge-le cu un prosop de hârtie. Asezonează cu sare și piper.

2. Încălzește untul într-o tigaie largă, la foc mediu-mic. Când untul începe să facă spumă, pune peștele în tigaie. Adaugă usturoiul.

3. Sotează 1 minut fără a deranja peștele. Înclină tigaia spre tine și, folosind o lingură, stropește peștele cu untul de usturoi. Continuă să sotezi peștele timp de 2-3 minute.

4. Folosind o spatulă, întoarce ușor peștele. Redu focul la mic, acoperă tigaia și gătește timp de 2 minute.

5. Scoate capacul și continuă să stropești peștele cu untul aromat, încă un minut sau două. 6. Adaugă pătrunjelul și stinge focul.

7. Transferă peștele pe un platou sau farfurii individuale. Înclină tigaia și pune sosul de unt uniform peste fileuri. Stropește-le cu zeama de lămâie și servește-le cu garnitura preferată.

 

Nu uita să verifici oferta noastră de  PESTE SI FRUCTE DE MARE

 

Atuul acestui ingredient minune este că poate fi introdus în tot felul de preparate, dintre cele mai simple, precum fasolea cu usturoi, paste sau noodles cu usturoi, sau în sosuri aioli și de roșii pentru spagheti. Nu ezita să folosești acest superaliment în preparatele tale, să-l gătești corespunzător pentru a te bucura de aroma sa delicată.

 

Sursa foto: Shutterstock