Sari peste
Mega image logo

Buna,

Contul meu
0

Comanda acum si ai LIVRARE GRATUITA, la achizitii peste 50 lei cu livrare in 2 ore si peste 250 lei cu livrare a doua zi!

InspiratieIdei pentru tineUntul de arahide - cum il poti include intr-o dieta sanatoasa
Inspiratie

Ce beneficii aduce untul de arahide sanatatii tale si cum il poti folosi in bucatarie?

Chiar daca in Romania nu se consuma foarte mult unt de arahide, produsul este cunoscut mai degraba ca acea crema tartinabila foarte gustoasa, dar care ingrasa. Desi prima parte poate fi cu greu contestata, reputatia untului de arahide de „inamic de temut al siluetei” nu este 100% indreptatita.
 
In continuare, vei afla ce este untul de arahide si ce beneficii iti poate aduce.
 
MENIU
  • Despre untul de arahide
  • Beneficiile untului de arahide
  • Contraindicatii si posibile reactii adverse
  • Retete cu unt de arahide

Despre untul de arahide

Atat timp cat il consumi cu moderatie, poti considera untul de arahide un aliment sanatos. Este intr-adevar bogat in calorii si satios, dar asta inseamna ca iti ofera energie pentru o mare parte a zilei si ca nu trebuie sa mananci prea mult ca sa te saturi. 
 
Nu este recomandat sa consumi mai mult de doua linguri de unt de arahide pe zi. Astfel, alimentul nu te va ingrasa si te vei bucura si de numeroasele substante nutritive pe care aceasta pasta le contine.

Valori nutritionale

Cele doua linguri de unt de arahide iti vor oferi:
  • 188 de calori
  • 8 grame de proteine vegetale
  • 6,3 grame de carbohidrati - dintre care 1,9 grame reprezinta fibre dietetice si 2,9 grame zahar
  • 16 grame de grasimi - dintre care 84% sunt grasimi nesaturate
  • 147 mg de sodiu
  • 208 mg de potasiu
 
In plus, untul de arahide este o sursa bogata de vitamina E, vitamina B6, niacina (vitamina B3), fosfor, magneziu, zinc si cupru, toate acestea „insotite” de 0 grame de colesterol.

Cum alegi untul de arahide?

Sunt practic doua tipuri de unt de arahide: crocant si cremos. In general, cel crocant tinde sa contina mai multe fibre, pe cand untul cremos are mai multe proteine. Diferentele nutritive insa nu sunt semnificative, astfel ca alegerea dintre crocant si cremos tine doar de gusturile tale.
 
In schimb, este important ca atunci cand alegi un unt de arahide sa fii atent la adaosuri si la zaharul continut sau la alti indulcitori. Produsul nu ar trebui sa contina altceva in afara de arahide (peste 90%), putina sare si uleiuri, iar o varianta bio a untului nu va contine sare si va fi realizat 100% din arahide.

Beneficiile untului de arahide

Valorile nutritionale ale untului de arahide se traduc in beneficii pentru sanatatea ta. In paragrafele urmatoare vom detalia cum acest aliment contribuie la o dieta echilibrata si cum te poate ajuta sa previi anumite boli.

Este bogat in proteine

Cantitatea ridicata de proteine face din untul de arahide o gustare satioasa; asta inseamna ca daca mananci cele doua linguri la micul dejun, te vei simti satul pana la urmatoarea masa. Practic, untul de arahide te poate ajuta sa slabesti, prin reducerea numarului de gustari dintre mese.
 
In acelasi timp, proteinele ajuta la formarea si refacerea muschilor, motiv pentru care este recomandat sportivilor si persoanelor care depun zilnic efort intens.

Este o sursa de grasimi sanatoase

Doar 16% din grasimile untului de arahide sunt saturate. Restul de 84% reprezinta grasimi mono si polinesaturate, considerate „grasimi sanatoase”. Acestea pot fi gasite si in alimente precum avocado sau uleiul de masline.
 
Incluse in dieta, grasimile sanatoase pot sa:
 
Fibrele continute de untul de arahide joaca si ele un rol important in reducerea colesterolului si a zaharului din sange.

Combate efectele nocive ale excesului de sodiu

Consumul excesiv de sare (clorura de sodiu) are numeroase efecte nocive pentru organism, printre care se numara cresterea presiunii sangvine si dezvoltarea hipertensiunii arteriale. Untul de arahide contine mai mult potasiu decat sodiu, fapt care ajuta la diminuarea acestor efecte nocive.
 
Adesea, untul de arahide este consumat impreuna cu bananele, tocmai pentru a mari doza de potasiu.

Are proprietati antioxidante

Vitaminele continute de untul de arahide protejeaza organismul de actiunile toxice ale radicalilor liberi. Vitamina E este recunoscuta ca un puternic antioxidant, in timp ce niacina impiedica deteriorarea ADN-ului celulelor. Tot niacina ajuta la procesarea grasimilor din organism, sprijinind astfel metabolismul.
 
Conform whfoods.com, alunele prajite contin mai multi antioxidanti decat merele, morcovii sau capsunile.

Ajuta la dezvoltarea oaselor

Un alt element regasit in untul de arahide este manganul, care are un efect foarte benefic asupra sistemului osos. Acest element nu doar face oasele mai rezistente la stres, dar le si ajuta sa se vindece, in cazul acccidentarilor.

Ajuta organismul sa lupte cu infectiile

Resveratrolul este o substanta continuta in special de struguri si fructe de padure, dar si in arahide. Un studiu al unor cercetatori italieni, prezentat de life-ehancement.com, sustine ca rolul resveratrolului este de a proteja organismul de virusuri si bacterii, dar si de a reduce inflamarea si efectele imbatranirii.

Poate ajuta la prevenirea bolii Alzheimer

Deficitul de vitamine B este adesea asociat cu imbatranirea, etapa a vietii in care celulele sistemului nervos devin din ce in ce mai vulnerabile la actiunea bolii Alzheimer. Insa, conform WebMD.com, niacina - continuta din plin de untul de arahide protejeaza celulele de dezvoltarea bolii, pe cand celelalte vitamine B previn pierderea memoriei si aparitia dementei.

Contraindicatii si posibile reactii adverse

In mod evident, untul de arahide nu trebuie consumat de persoanele care au alergie la arahide. Posibilele reactii alergice includ:
  • eruptii cutanate si urticarie
  • crampe stomacale si greata
  • dificultati respiratorii
  • ameteala
  • anafilaxie
 
De asemenea, din cauza continutului ridicat de calorii sau de grasimi, untul de arahide ar trebui evitat de persoanele obeze.

Retete cu unt de arahide

Desigur, untul de arahide nu se consuma doar simplu, intins pe biscuiti sau paine prajita. El poate fi un ingredient cheie pentru numeroase retete delicioase.

Smoothie cu unt de arahide

Smoothie-urile sunt bauturi gustoase si hranitoare realizate prin amestecarea bucatilor de fructe cu putin lapte, intr-un blender. Fructele cele mai des folosite sunt bananele, consistenta facand lichidul mult mai vascos.
 
Poti pune cele doua linguri de unt de arahide in blender alaturi de doua banane si 120 de ml de lapte. Pentru un gust deosebit, poti adauga si putin praf de scortisoara. Rezultatul va fi un smoothie care poate inlocui orice mic dejun copios.
 
Alternativ, poti folosi cantitati mai mici de unt arahide in combinatie cu orice fructe ai vrea sa pui in blender.

Clatite cu unt de arahide

Probabil stii deja ca practic poti umple clatitele cu orice, de la spanac la branza, de la dulceata la inghetata. Untul de arahide nu reprezinta o exceptie.
 
Pentru un desert cu adevarat savuros, unge clatita cu o lingurita de unt de arahide, picura putina miere si adauga cateva banane taiate. Indicat este sa nu folosesti zahar in compozitia clatitei, insa poti adauga cativa fulgi de ciocolata.

Fursecuri cu unt de arahide

Fursecurile sunt deserturi delicioase ce pot fi savurate alaturi de lapte, ceai sau cafea. Iar cu doua linguri de unt de arahide poti realiza aproximativ 30 de astfel de biscuitei. Pentru amestec mai ai nevoie de:
  • 200 g de unt (sau margarina)
  • 210 g de faina
  • 100 g de zahar
Daca doresti sa folosesti mai mult unt de arahide, va trebui sa mai scazi din cantitatea de unt lactat. Pentru a realiza baza, trebuie sa amesteci cele doua unturi intr-un castron, pana devin o pasta, apoi sa adaugi zaharul, iar la final faina.
 
Daca vrei fursecuri mai pufoase, poti adauga si praf de copt in compozitie. Dupa ce le pui in tava, in forme egale, le poti orna cu bucati de ciocolata, de nuci sau… de ce nu… bucati de arahide.
 
Fursecurile se coc la 180o C, timp de 15-20 de minute.

Biscuiti cu unt de arahide si cacao

 Aceasta reteta este putin mai complexa, dar biscuitii rezultati din ea pot fi considerati un deliciu culinar. Ingredientele de care ai nevoie sunt:
  • o lingura de unt de arahide
  • 200 g faina
  • 80 g unt nesarat
  • 100 g zahar
  • 1 galbenus de ou
  • o lingura cacao
  • 1 varf de lingurita de praf de scortisoara
Poti folosi si putin praf de copt pentru a face biscutii mai pufosi sau amoniu pentru prajituri daca vrei sa obtii niste prajiturele mai fragede. Freaca intai untul cu zaharul si untul de arahide, apoi amesteca pasta obtinuta cu faina, zahar, ou, cacao si scortisoara. 
 
Dupa ce obtii un aluat omogen, pune-l la frigider timp de cel putin 30 de minute. Scoate-l cand consideri ca este suficient de rece si rupe bucati mici, pe care le poti modela si aplatiza dupa cum vrei. Acum poti adauga si bucati mici de nuci, migdale sau alune in compozitie.
 
Pune biscutii la cuptor, pe o tava acoperita cu hartie de copt si lasa-i 15-20 de minute. La final, ii poti orna si cu putina crema de ciocolata.

Briose cu unt de arahide

Briosele pot fi un desert sau chiar o gustare perfecta pentru micul dejun, fie ca alegi sa le mananci calde sau reci. Poate nu stiai insa ca ele se pot face si cu unt de arahide.
 
Ai nevoie de:
  • 2 linguri de unt de arahide
  • 190 g de faina
  • 2 linguri de cacao
  • esenta de rom
  • praf de copt
  • Apa (aproximativ 200 ml)
Amesteca incet untul de arahide, faina, zaharul, praful de cacao si praful de copt.  Dupa ce obtii o pasta, incepi sa adaugi apa, iar apoi esenta de rom. Pune aluatul obtinut in formele de copt speciale pentru briose. Unge-le cu foarte putin ulei si pune-le la cuptor timp de aproximativ 25 de minute.
 
Aceasta reteta este una de baza. O poti face si mai gustoasa cu umplutura de gem sau poti orna briosele cu bucati de ciocolata.

Fudge cu unt de arahide

Fudge este un desert realizat in general prin amestecul de zahar, lapte si unt. Nu se obtine la cuptor, ci prin racire, iar rezultatul este un fel de bomboana moale, cremoasa si foarte consistenta.
 
Exista multe moduri in care se poate prepara fudge-ul, iar daca alegi sa-l faci pe cel din unt de arahide, probabil va trebui sa renunti fie la untul lactat, fie la lapte. Poti folosi o tigaie pentru a topi o jumatate de cana de unt de arahide impreuna cu 400 ml de lapte. Completeaza crema cu esenta de vanilie si zahar pudra. Optional, poti adauga nuci sau alune.
Lasa compozitia rezultata sa se raceasca la temperatura camerei, iar apoi tine-o in frigider timp de o noapte. Alternativ, o poti raci direct in congelator.
 
Deoarece fudge-ul este atat de usor de preparat, poti deveni creativ si inventa propriile tale retete. Poti inlocui zaharul cu miere sau sirop de artar, poti folosi banane, ciocolata si ulei de cocos pentru a realiza un desert pe gustul tau.
 
 
Orice reteta ai alege, nu uita de regula celor doua linguri pe zi. Rezista tentatiei de a le depasi, pentru ca astfel sa te bucuri de o pasta gustoasa si de beneficiile pe care le aduce sanatatii tale.