Sari peste
Mega image logo

Buna,

Contul meu
0

Comanda acum si ai LIVRARE GRATUITA, la achizitii peste 50 lei cu livrare in 2 ore si peste 250 lei cu livrare a doua zi!

InspiratieIdei pentru tineTotul despre turmenic si curcuma - beneficii si proprietati
Inspiratie

Turmericul, condimentul cu numeroase beneficii pentru organism - proprietati si folosire

Turmericul este un condiment care a devenit popular nu doar pentru folosirea lui in diverse retete, ci si datorita numeroaselor sale proprietati terapeutice. Afla din acest articol toate motivele pentru care ar trebui sa consumi mai des acest condiment.

  • Despre curcuma si turmeric - care este diferenta
  • Cum se obtine condimentul turmeric - aspect si gust
  • Care sunt beneficiile turmericului pentru sanatate?
  • Cum putem folosi turmericul in bucatarie - idei pentru inspiratie
  • Cum poate fi administrat turmericul
  • Care sunt contraindicatiile consumului de turmeric

Despre curcuma si turmeric - care este diferenta

Termenii de curcuma si turmeric sunt asociati adesea, desi exista o mica diferenta intre acestia. Iata, asadar, care este relatia dintre curcuma si turmeric.

Ce este curcuma

Curcuma este o planta care se inrudeste cu ghimbirul si reprezinta de fapt un gen din care fac parte in jur de 100 de specii de plante perene, din familia Zingiberaceae. Aceasta planta este originara din sudul Asiei si nordul Australiei, fiind folosita cu precadere in India, de peste 4000 de ani, datorita proprietatilor sare terapeutice.

Plantele care fac parte din genul curcuma pot fi deosebite dupa frunzele lungi si lanceolate, cu o nuanta de verde deschis. Florile plantelor au culori diferite in functie de fiecare specie. Plantele se inmultesc doar prin replantarea rizomului (radacinii), care, la randul lui, are numeroase beneficii.

Ce este turmericul

Turmericul (Curcuma longa) reprezinta una dintre speciile de curcuma, fiind cunoscut si sub denumirea de sofran indian. La noi mai este cunoscut cu numele de zerdiceaf, desi denumirea de turmeric este mai populara.

Motivul pentru care se face aceasta asociere intre cei doi termeni poate fi legat de etimologia cuvantului turmeric. In sanscrita, cuvantul kunkuma era folosit de obicei pentru turmeric.

Cum se obtine condimentul turmeric - aspect si gust

Radacinile turmericului au numeroase ramificatii groase, sub forma cilindrica, cu o culoare galbena spre portocalie la interior. Condimentul denumit turmeric este obtinut prin procesarea radacinilor plantei, care sunt transformate intr-o pudra ce poate fi folosita in alimentatie. Pentru a obtine aceasta pudra, radacinile de turmeric sunt fierte si apoi uscate in cuptor. Ulterior sunt macinate pentru a obtine o pudra fina.

Condimentul astfel obtinut are o culoare galben intens spre auriu si contine o substanta activa numita curcumin. Aceasta substanta este extrasa prin procesarea radacinii de turmeric si se regaseste in pudra de turmeric in concentratie de 2,5% pana la 4%. Curcuminul are, la randul sau, anumite proprietati benefice, motiv pentru care este folosit si in unele suplimente alimentare, in diferite concentratii.

In prezent, pudra de turmeric este folosita in India si pentru obtinerea vopselelor pentru haine, un exemplu in acest sens fiind robele purtate de calugarii budisti.

Condimentul turmeric are un gust putin amarui, usor piperat si are un miros puternic aromat, asemanator cu cel al ghimbirului. Totodata, e bine de stiut ca turmericul este unul dintre ingredientele din amestecul de curry.

Turmericul este folosit, de obicei, in stare proaspata, insa poate fi si murat, precum ghimbirul. De asemenea, turmericul este un colorant alimentar ideal, fiind utilizat adesea pentru a da culoare lactatelor, chipsurilor si mustarului.

Care sunt beneficiile turmericului pentru sanatate?

Turmericul a fost indelung utilizat in medicina ayurvedica (medicina traditionala indiana), dar si in medicina chineza traditionala, datorita numeroaselor sale proprietati terapeutice. Beneficiile sunt datorate substantei active din turmeric, curcumin, care ajuta la tratarea inflamatiilor.

Iata, asadar, ce beneficii are turmericul:

  • Ajuta la imbunatatirea memoriei - in cateva studii realizate pe populatiile din Asia a fost demonstrat faptul ca persoanele care au consumat mai mult curry au obtinut rezultate mai bune la testele de evaluare cognitiva fata de cele care nu au consumat acest condiment. Cercetatorii au corelat acest beneficiu cu turmericul, care este unul dintre ingredientele principale ale acestui amestec de condimente, dar si din alimentatia asiaticilor. Totodata, cercetatorii cred ca efectele antiinflamatorii ale curcuminului pot proteja creierul impotriva bolilor degenerative si pot preveni aparitia bolii Alzheimer.
  • Protejeaza inima - asa cum ne arata cateva studii publicate in jurnalul Pharmacological Research, curcuminul poate proteja organismul impotriva bolilor cardiovasculare, precum cardiomiopatia sau aritmia (batai neregulate ale inimii);
  • Protejeaza impotriva bolilor de piele - curcuminul ajuta la neutralizarea radicalilor liberi si previne deteriorarea celulelor pielii, accelerand si imbunatatind procesul de absorbtie a colagenulu. De asemenea, curcuminul poate ajuta la ameliorarea unor boli de piele, precum psoriazisul, dermatitele si acneea.
  • Calmeaza durerile reumatice - un studiu efectuat in 2016 a demonstrat faptul ca administrarea de suplimente pe baza de curcumin  timp de patru saptamani a ajutat la calmarea durerilor provocate de osteoartrita la persoanele care sufereau deja de aceasta afectiune;
  • Rol antiinflamator si antioxidant - unul dintre cele mai importante beneficii ale curcuminului este capacitatea de a reduce inflamatiile prin blocarea anumitor enzime implicate in acest proces. Totodata, efectul sau antioxidant ajuta la prevenirea artritei, astmului sau bolilor inflamatorii intestinale.
  • Regleaza nivelul de zahar din sange - conform studiilor, curcuminul reduce nivelul de glucoza din sange si sporeste secretia de insulina a pancreasului. Mai mult, suplimentele pe baza de curcumin pot preveni aparitia diabetului de tip 2.
  • Are proprietati anticancerigene - un studiu din 2015 publicat in jurnalul de stiinte Molecules a demonstrat ca substanta activa curcumin poate bloca activitatea celulelor tumorale, prevenind astfel aparitia mai multor tipuri de cancer, precum cancerul de piele, pancreatic, mamar sau pulmonar;
  • Previne formarea cheagurilor de sange - asa cum au demonstrat studiile, curcuminul imbunatateste circulatia sangvina si previne formarea cheagurilor de sange care ar putea duce la probleme de sanatate serioase, precum accidentele vasculare cerebrale, tromboza venoasa profunda sau embolismul pulmonar;
  • Reduce colesterolul „rau” - un studiu efectuat la Universitatea din Indonezia a aratat ca substanta activa curcumin ajuta la reducerea nivelului de colesterol „rau” LDL, dar si a nivelului de colesterol total, fapt care are efecte pozitive asupra sanatatii inimii;
  • Imbunatateste procesul de detoxificare - datorita proprietatilor antioxidante, curcuminul ajuta la mentinerea sanatatii organismului si stimuleaza enzimele care combat radicalii liberi, responsabili pentru deteriorarea celulelor si a ADN-ului;
  • Protejeaza ficatul - curcuminul previne aparitia tulburarilor hepatice si ajuta ficatul sa functioneze optim;
  • Previne anemia - turmericul este o sursa bogata de fier si poate preveni aparitia anemiei;
  • Trateaza problemele digestive - unele studii sustin ca turmericul poate contribui la ameliorarea simptomelor colonului iritabil;
  • Amelioreaza simptomele gripei si ale racelii - curcuminul ajuta la ameliorarea infectiilor virale, precum raceala si gripa, si ajuta organismul in lupta cu afectiunile respiratorii. Ceaiul de turmeric cu miere este recomandat pentru ameliorarea simptomelor racelilor.

Cum putem folosi turmericul in bucatarie - idei pentru inspiratie

Turmericul este un condiment ideal in bucatarie. Acesta poate fi gasit in comert atat sub forma de pudra de turmeric, cat si in stare proaspata, adica radacini de turmeric. Iata cum poti sa folosesti acest condiment in bucatarie:

  • Pentru fripturi - turmericul poate fi adaugat la carnea de vita, porc sau pui, dar poate fi folosit si ca ingredient in sosul pentru marinata, alaturi de cimbru, miere si putin mustar Dijon;
  • Pentru peste - din intreaga lista de condimente pentru peste, turmericul se remarca nu doar prin gustul unic pe care il ofera acestuia, ci si prin culoarea inedita de care beneficiaza toate preparatele in care se regaseste.   
  • Pentru omlete - poti presara putina pudra de turmeric atunci cand bati ouale, impreuna cu putina sare, piper sau parmezan ras;
  • Pentru supe - turmericul poate fi adaugat si in ciorbele de pui sau de legume, in supele cu galuste si chiar in supele crema, precum cele de dovleac sau ciuperci;
  • Pentru mancaruri de orez - atunci cand prepari pilaf sau risotto, poti sa adaugi si putina pudra de turmeric, pentru o aroma mai bogata;
  • Pentru legume - morcovul, ardeiul gras, prazul si dovlecelul la cuptor pot fi asezonate cu putina pudra de turmeric si alte condimente;
  • Pentru smoothie-uri - turmericul este ideal in orice reteta de smoothie cu fructe sau cu legume, in special cu portocale, mango, mar sau morcov. Atunci cand prepari un smoothie, poti sa adaugi si o lingurita cu pudra de turmeric. 
  • Pentru ceaiuri - e recomandat sa folosesti o lingurita de turmeric proaspat ras, pe care sa il fierbi timp de zece minute intr-o oala in care ai adaugat patru cani de apa. Pentru o absorbtie mai buna a substantei active in organism, poti sa adaugi si un varf de cutit de piper macinat. Pudra de turmeric poate fi adaugata si la ceaiurile de fructe.

Cum poate fi administrat turmericul

In bucatarie, turmericul poate fi folosit pentru diverse preparate sub forma de condiment pudra sau pudra bio pentru gatit. Totodata, acest condiment poate fi consumat sub forma de ceai si chiar lapte de turmeric, cunoscut sub denumirea de Manjal Pal.

In comert se gasesc si suplimente alimentare pe baza de turmeric, care contin substanta activa curcumin, sub forma de capsule sau tinctura. Aceste suplimente au o concentratie optima si pot fi usor asimilate de organism.

Turmericul poate fi administrat atat pe cale orala, cat si local, pentru anumite afectiuni ale pielii si chiar pentru igiena orala. S-a dovedit stiintific ca acest condiment este ideal pentru albirea dintilor, dar si in calitate de tratament pentru parodontoza sau alte afectiuni gingivale, in special atunci cand este combinat cu uleiul de cocos.

Totodata, turmericul poate fi folosit si in curele de slabire, deoarece accelereaza metabolismul si stimuleaza arderea grasimilor.

Cantitatile de turmeric recomandate pentru consumul zilnic sunt urmatoarele:

  • pudra de turmeric - o jumatate de lingurita, de trei ori pe zi, eventual amestecata cu suc de fructe sau de legume;
  • pulberea din radacina de turmeric - cate un gram, de patru ori pe zi;
  • tinctura - 15-20 de picaturi diluate in apa, in patru doze separate;
  • ceai - o lingurita de pudra la o cana cu apa, de doua ori pe zi.

Asocierea turmericului cu piper negru - beneficii

Curcuminul administrat separat este asimilat intr-o mai mica masura de organism, fata de situatia in care e combinat cu piperina. S-a dovedit stiintific ca aceasta asociere creste capacitatea organismului de absorbtie a acestei substante benefice.

In cazul suplimentelor alimentare pe baza de curcumin, este recomandat sa cautam produse care contin si piperina sau chiar suplimente pe baza de turmeric organic si capsule de curcumin fermentat, deoarece procesul de fermentare va ajuta la cresterea ratei de absorbtie in organism.

Care sunt contraindicatiile consumului de turmeric

Turmericul are numeroase beneficii pentru sanatate, insa exista si cateva contraindicatii in ceea ce priveste consumul acestui condiment. Printre efectele adverse ale consumului de turmeric in cantitati ridicate se numara greata si diareea. Folosit pe termen lung, turmericul poate duce la aparitia durerilor abdominale si, in unele cazuri, a ulcerului.

In cazul suplimentelor alimentare cu turmeric, este recomandat intotdeauna consultul medicului. Cand sunt administrate in dozele recomandate, suplimentele cu turmeric nu prezinta reactii adverse. Cu toate acestea, nu sunt recomandate persoanelor cu diabet, celor care sufera de pietre la rinichi sau la vezica biliara si nici femeilor insarcinate sau care alapteaza.

Turmericul are proprietati anticoagulante, asa ca nu ar trebui consumat inainte de o interventie chirurgicala sau in asociere cu alte medicamente anticoagulante, precum aspirina sau heparina.

Pe langa aromele puternice si delicioase pe care le ofera preparatelor culinare, turmericul are numeroase beneficii pentru sanatate, datorita curcuminului, substanta activa care se gaseste in special in suplimente alimentare.