InspiratieIdei pentru tineTotul despre Ziua Indragostitilor: istorie si traditii. Cum sa-ti surprinzi persoana iubita
Inspiratie

Totul despre Ziua Indragostitilor: istorie si traditii. Cum sa-ti surprinzi persoana iubita

Ziua Indragostitilor image

Ziua Indragostitilor este sarbatorita in fiecare an in data de 14 februarie, iar cuplurile din intreaga lume isi onoreaza sotii, partenerii, iubitele si iubitii in numele dragostei si al Sfantului Valentin. Traditia acestei zile pleaca de la un ritual roman, trece prin Anglia perioadei victoriene, ajunge in Lumea Noua, se modernizeaza si devine o sarbatoare americana care a cucerit lumea. Victoria a fost simpla, tocmai datorita simbolisticii si frumusetii acestei zile dedicate iubirii. 

  • Traditii de Ziua Indragostitilor

  • Ziua Indragostitilor si Dragobetele

  • Cum sa-ti surprinzi persoana iubita

  • Cine este Sfantul Valentin

Traditii de Ziua Indragostitilor

La inceputul anilor 1900, sarbatoarea era aproape uitata. In Romania, era infinit mai populara ziua de Dragobete, sarbatorita in 24 februarie. Revitalizarea Zilei Indragostitilor s-a produs treptat, dar a fost foarte repede insusita pentru frumusetea ei. Popularizata pe canalele media, a fost imbratisata rapid de cultura moderna europeana, dupa ce deja devenise o sarbatoare unanim acceptata in Statele Unite si Canada. In ultimii 30 de ani, nu mai putem concepe luna februarie fara momentul 14 februarie si avalansa de trandafiri rosii, ciocolata, mesaje si cine romantice. 

Sarbatorirea Zilei Indragostitilor in Marea Britanie este o traditie care dateaza din epoca victoriana, cand cutuma perioadei permitea trimiterea de mesaje de dragoste anonime, cu atat mai mult cu cat cei care isi semnau scrisorile isi asumau riscul de a fi urmariti de ghinion in dragoste. Tot aici a aparut si obiceiul trandafirilor rosii, pentru ca se crede ca aceasta este floarea zeitei Venus (a iubirii).

In Japonia, s-a incetatenit ca femeile sa fie cele care fac primele daruri si trimit mesaje de Ziua Indragostitilor. In replica, barbatii le ofera cicolata si revin cu gesturi de afectiune in data de 14 martie, cand este sarbatorita Ziua Alba, cand femeile primesc ciocolata si alte cadouri albe, ca semn al afectiunii. Ziua Alba este sarbatorita tot in 14 martie si in Coreea de Sud. Ziua de Sfantul Valentin a fost insusita de coreeni, care au transformat-o in Ziua taiteilor. Cutuma cere ca cei care se iubesc sa manance impreuna taitei albi, intr-un sos de culoare neagra, combinatia de alb si negru fiind simbolul cuplului legat prin sentimente de dragoste puternice, imposibil de separat. 

Locuitorii din Tara Galilor asociaza ziua iubirii cu un sfant al locului, Sfantul Dwynwen, in data de 25 ianuarie. Dwynwen este patronul indragostitilor, iar barbatii le ofera femeilor iubite, sotii si prietene, dar si mame, fiice sau surori, linguri de lemn. Traditia vine de la faptul ca marinarii galezi au sculptat lingurile cat timp au fost pe mare, ianuarie fiind luna in care acestia se intorceau acasa.

In tarile nordice, 14 februarie este ziua prieteniei, cadourile traditionale fiind cartile si dulciurile care pot fi daruite oricui: prietenilor, vecinilor, rudelor si partenerilor de viata. In Estonia, exista traditia ca, in ziua de 14 februarie, cei singuri sa se plimbe cu Autobuzul Dragostei, in speranta ca-si vor gasi jumatatea. 

Traditii de ziua indragostitilor imagine

Ziua Indragostitilor si Dragobetele

Traditiile romanesti marcau o zi a iubirii, in 24 februarie. O buna bucata de vreme, obiceiurile s-au pierdut, iar locul a fost ocupat de Ziua Sfantului Valentin, preluata cu entuziasm din Occident. Interesant este ca importanta acordata zilei de 14 februarie a revitalizat si Dragobetele, asa ca romanii au doua sarbatori inchinate dragostei si aleg, de cele mai multe ori, sa le acorde atentie amandurora. 

Traditiile noastre de Ziua Indragostitilor sunt cele occidentale, preluate ca atare: mesaje de iubire pe ilustrate cu simboluri specifice, ciocolata, trandafiri rosii si cine romantice sau petreceri vesele pentru cupluri. Dragobetele reia, oarecum, aceleasi ritualuri, desi traditiile sarbatorii se limitau la colindat si petit, la legarea logodnelor care nu mai puteau fi desfacute, dar si la o simbolistica legata de fertilitatea si belsugul agricol. 

Lipsa unor reguli stricte permite romanilor indragostiti (sau nu) sa fie inventivi si generosi, astfel ca Ziua Indragostitilor este o zi inchinata iubirii si prieteniei, colegialitatii si cuplurilor, indiferent ca sunt sau nu oficializate.  

Cum sa-ti surprinzi persoana iubita

Nu exista limite pentru a-ti surprinde partenerul, oricare ar fi el. Poti alege solutiile clasice, care inseamna flori si ciocolata, ursuleti dragalasi din plus, sau poti sa oferi daruri practice si utile. Atunci cand acestea aduc bucurie si sunt folositoare, cu atat mai bine, mai ales ca pot fi completate cu baloane rosii, in forma de inima. 

Daca nu te-ai pregatit din vreme, poti rezolva situatia prin comenzi online, generoase in oferte si promotii, folosind serviciul Fast Delivery cu livrare in doua ore, pentru cel mult 20 de produse, ceea ce este suficient pentru a pregati rapid o cina delicioasa in doi (nu uita, insa, lumanarile pentru atmosfera). De asemenea, livrarea poate fi stabilita si pentru a doua zi, mentionand ora acesteia.  

La fel de potrivite sunt darurile pereche, ce pot fi folosite de amandoi, de la cele simple, dar pline de semnificatie, pana la bijuterii, cosmetice si haine. Completeaza cina romantica, pregatita acasa, cu o sticla de sampanie si un tort cu multa ciocolata. Cum nu exista prea mult atunci cand vine vorba despre celebrarea iubirii, poti organiza un city break, o mini-vacanta sau un salt cu parasuta ori o plimbare cu trasura. 

Lui i-ai putea face cadou un bilet la fotbal, un abonament la bazinul de inot, un joc pentru playstation sau un ceas de mana (pe care sa-l gravezi inainte cu un mesaj care va leaga), o pereche de butoni ori un portofel din piele - totul completat cu bilete de dragoste si mesaje dulci.  

Ei i-ai putea oferi cateva sedinte de masaj si SPA, un gadget pe care si-l dorea, bilete la teatru sau opera, o seara intr-un pub cu muzica pe gustul ei, cartea sau cartile pe care si le doreste sau, pentru a fi memorabil, o cerere in casatorie pusa in practica dupa toate regulile romantismului. 

 

Cine este Sfantul Valentin

Biserica Catolica are in calendar trei sfinti Valentin. In calendarul ortodox sunt tot trei (in datele de 16 februarie, 24 aprilie si 30 iulie). Toti sunt martiri mucenici. Cel de la care a plecat traditia Zilei Indragostitilor a fost, dupa toate probabilitatile, preot in secolul al III-lea la Roma, in perioada in care imparatul roman Claudius al II-lea a decis ca barbatii necasatoriti sunt soldati mai buni decat cei care lasa acasa o familie, motiv pentru care a interzis casatoria tinerilor. Preotul Valentine a considerat decizia imparatului una absurda, motiv pentru care a continuat sa oficializeze casatoriile tinerilor in secret, dar a fost descoperit si omorat. Pentru ca legenda sa fie „rotunda”, se spune ca preotul purta un inel cu o piatra de ametist pe care era gravat Cupidon, zeitatea romana a iubirii careia indragostitii il cereau sprijin.

O alta varianta a legendei ar fi aceea ca Valentin, un episcop crestin care a trait tot in perioada domniei lui Claudius, a fost ucis pentru vina de a fi ajutat crestinii sa scape din inchisorile romane unde erau batuti si torturati pentru convingerile lor. Legenda spune ca acesta s-ar fi indragostit de fiica unui gardian si ca, dupa ce ar fi fost omorat, fata ar fi primit o scrisoare semnata „de la Valentin”, in care acesta isi marturisea dragostea. Felicitarile si mesajele trimise si oferite de Ziua Indragostitilor poarta si azi numele de „valentine” si sunt parte importanta a ritualurilor si traditiilor acestei zile. 

Sfantul Valentin a devenit, in timp, patronul si protectorul iubirii care ii apara pe cei indragostiti cu adevarat, ajutandu-i sa devina o singura entitate, unita prin dragoste.

O alta varianta posibila a traditiei este un festival pagan, inchinat dragostei, care avea loc la mijlocul lunii februarie, numit Lupercalia, destinat fertilitatii si lui Faunus, zeul roman al agriculturii, dar si lupoaicei care i-a adoptat pe fondatorii Romei, Romulus si Remus. Festivitatea presupunea ritualuri care, indeplinite, ofereau femeilor fertilitate, iar barbatilor, ocazia de a-si alege o partenera. 

Probabil ca motivul exact care a dus la nasterea traditiei va ramane necunoscut, dar este cert ca are la baza sentimente profunde de dragoste, legate de iminenta venire a primaverii, iar traditiile de azi, legate de Ziua Indragostitilor, sunt un amestec de crestinism timpuriu si simbolism pagan. Caracteristicile sarbatorii s-au rafinat si s-au internationalizat, manifestandu-se diferit sub influenta cutumelor locale. 

O sarbatoare a iubirii poate sa fie in fiecare zi, dar, atunci cand toti o sarbatoresc, nu rata momentul! In fond, este o explozie de energie pozitiva, de zambete, bucurie si… ciocolata! 

 

Sursa foto: Shutterstock.com