InspiratieIdei pentru tineSfaturi pentru a pregati un gratar de nota 10
Inspiratie

Sfaturi pentru a pregati un gratar de nota 10

Daca vara exista un moment mult asteptat, acesta este cel al gratarului - oportunitatea de a te intalni cu familia sau prietenii si de a te bucura de vremea frumoasa de afara. Un gratar reusit, insa, nu poate fi improvizat si sunt necesare cateva masuri de precautie, pentru ca masa sa nu se transforme intr-o experienta mai putin placuta. Iata, asadar, cateva sfaturi simple pentru un gratar reusit de fiecare data.

 

Diferitele tipuri de gratare

Momentele cele mai placute petrecute vara, alaturi de familie sau prieteni, sunt cele in aer liber, in jurul unui gratar. Sa stii ca exista mai multe tipuri de gratar care pot satisface nevoile fiecaruia, insa trebuie sa te intrebi daca tipul ales corespunde cu adevarat cerintelor tale. Iata care sunt cele mai comune 3 tipuri de gratare de pe piata:

 

Gratare pe lemn/carbune

Este clasic si este cel la care ne referim de cele mai multe ori, cand vine vorba despre gratar.

Dupa cum sugereaza si numele, sursa sa de energie o reprezinta carbunele si/sau lemnul. Poate atinge o temperatura foarte ridicata, dar este posibil sa obtii si o temperatura foarte scazuta. Cine spune gratar cu carbune spune arome iesite din comun. Intr-adevar, frigaruile, legumele si carnea pregatite la un astfel de gratar au un gust special si o aroma deosebita. Este potrivit tuturor iubitorilor de arome autentice.

 

Gratare pe gaz

Acest tip de gratar este un model mai avansat decat cel de mai sus. Aprinderea sa este foarte usoara si rapida. In plus, temperatura este reglabila, ceea ce presupune un control mai bun al gatirii preparatelor. Energia folosita poate fi gaz, propan sau butan. Astfel, gatitul este mai sanatos, fara fum. Primul dezavantaj al unui gratar pe gaz este pretul acestuia, care poate fi unul foarte ridicat. Iar gustul afumat al preparatelor lipseste cu desavarsire. Acest lucru nu inseamna ca aromele alimentelor sunt deteriorate, dimpotriva: la un gratar pe gaz, mancarea isi pastreaza gustul.

Gratare electrice

Este gratarul ideal pentru cei care locuiesc in apartamente si care nu au gradina. Intr-adevar, nu scoate fum si este singurul gratar de interior. Pe langa asta, nu este foarte voluminos. Gratarul electric rimeaza intotdeauna cu siguranta. Nu emite flacara, astfel incat riscul de a va arde este mai mic sau chiar inexistent. Este posibil sa reglezi controlul temperaturii.

La pret, este perfect pentru cei cu un buget mai mic, fiind cel mai accesibil dintre cele trei tipuri de gratare. Un dezavantaj al acestui tip de gratar il constituie faptul ca nu este suficient de puternic, nu poate atinge o temperatura foarte ridicata. In plus, se incalzeste destul de incet. Precum in cazul precedentului, nu exista gust de afumat specific unui gratar pe lemne sau carbuni, insa aroma mancarii ramane neschimbata.

4 sfaturi pentru un gratar de nota… 10!

Frigarui, legume, creveti, carnati: vara rimeaza cu bucataria in aer liber si carnea la gratar. Dar, atentie, nu exista loc de improvizatii, atunci cand gatesti la gratar, indiferent ca este pe gaz, cu carbuni sau electric. Pentru a evita mancarurile carbonizate, este mai bine sa urmezi cateva reguli - aprindere, pregatirea alimentelor, temperatura etc.

 

1. Curatarea gratarului

Probabil ca nu este ceea ce vrei sa citesti, dar, pana sa te infrupti din delicioasele bucate, ai nevoie de cateva minute pentru a curata gratarul. Ia o perie pentru gratar, rade bine gratarul, apoi spala bine cu apa calda. Nu doar ca mancarea ta va avea un gust uimitor si nu va prelua arome persistente ramase din trecut, dar gratarul tau se va incalzi mai repede si va gati alimentele in mod uniform. Asadar, desi poate fi putin neplacuta, nu ignora aceasta etapa. La fel de important: odata stins gratarul, lasa cenusa sa se raceasca timp de 24 de ore, acopera cu capacul, daca are unul, pentru ca animalele sau copiii tai sa nu aiba acces la el. Cenusa poate fi, apoi, aruncata in gradina, fara pericol. Iar la final… ai ghicit: curata din nou gratarul.

 

2. Pregatirea gratarului

Imediat dupa curatarea gratarului, treci la urmatoarea faza, cea de aprindere. Prima regula este jarul, care poate fi facut din lemn sau carbune gasit in comert. Este absolut interzisa alimentarea focului cu alcool, deoarece exista riscul de a suferi arsuri, uneori extrem de grave. Pentru a obtine jarul perfect, trebuie sa creezi un strat de 3 cm de carbune incins, dar fara flacara directa.

 

Din punct de vedere vizual, cel mai bun moment pentru a gati carnea este atunci cand observi o usoara patina alba pe carbuni. In acest fel, gatirea va fi uniforma si nu exista riscul de a consuma o carne gatita pe dinafara si cruda pe dinauntru. In mod normal, gratarul se aprinde cu aproximativ jumatate de ora inainte de inceperea gatitului. Daca vrei sa savurezi o carne parfumata, poti introduce alaturi de carbuni, intre lemne, ramuri mici de piersic, stejar, cires, mar, cedru sau castan, care vor da o aroma deosebita preparatelor. Pe de alta parte, lemnele rasinoase sunt absolut de evitat, deoarece pot elibera elemente toxice. Si nu uita: la fel cum preincalzesti cuptorul, trebuie sa faci acelasi lucru si pentru gratar, pentru a te asigura ca totul se gateste uniform si rapid.

3. Pregatirea carnii pentru gratar

Pentru a obtine un gratar perfect, este indicat sa marinezi carnea, cel putin peste noapte, la frigider. Evita, totusi, condimentarea ei cu ierburi chiar inainte de a o gati, pentru ca, odata asezata pe gratar, ierburile vor arde si vor emite substante nocive in timpul pregatirii. Pentru a face o marinada buna, ai nevoie de 4 pana la 5 ingrediente de baza: o baza acida, o baza grasa, condimente, ierburi si sare.

 

Cea mai simpla marinada consta in ulei (unt sau iaurt), suc de lamaie sau putin otet, condimente, ierburi macinate si sare. Introdu carnea in acest amestec si las-o sa se marineze cel putin 40 de minute. Pentru un rezultat perfect, este recomandat sa lasi carnea la marinat cel putin 2 ore, chiar peste noapte.

Aceasta operatiune este necesara si daca doresti sa gatesti peste, pentru ca rezultatul sa fie unul foarte gustos. Cel mai folosit amestec de condimente si ierburi este cel compus din rozmarin, dafin, usturoi si salvie. Cand vine vorba de sare, parerile sunt impartite. Unii sunt de parere ca poti adauga sare in momentul marinarii carnii, altii ca sarea trebuie adaugata doar cand gatirea ei este completa.

 

Citeste mai multe despre cum cum se marineaza carnea.

4. Acorda atentie detaliilor

Pui, porc, vita, peste, legume, chiar fructe, totul merge pregatit la gratar. Evident, acest lucru depinde exclusiv de gustul tau. Cu toate acestea, indiferent de ce vei alege, iata cateva sfaturi generale pentru pregatirea preparatelor:

 

  • Nu folosi o furculita pentru a intoarce carnea de pe gratar. Friptura isi va pierde sucurile si, la final, vei avea o carne uscata, deloc apetisanta. Foloseste-te de o spatula sau de clesti pentru gratar.
  • Condimenteaza carnea in momentul marinarii sau la finalul gatirii sale. Nu sara carnea chiar inainte de a o pune pe gratar, caci risti sa ai o friptura tare.
  • Carnea rosie, precum o bucata buna de vita, se gateste la foc mare, astfel incat sa faca o crusta frumoasa. Carnea alba, precum puiul, prefera caldura medie.
  • Odata ce carnea este gatita dupa bunul plac, las-o sa se odihneasca timp de 5 pana la 10 minute, inainte de servire. Sangele se va coagula peste tot si, prin urmare, friptura va fi mai frageda si mai usor de mestecat.
  • Inainte de a gati pestele la gratar, unge suprafata gratarului cu ulei vegetal, pentru a crea un strat de protectie antiaderent. Pentru a te asigura ca pestele are un gust grozav si o crusta crocanta, usuca fileurile si asezoneaza-le inainte de a le pune pe gratar.
  • Bine facuta, medium, in sange? Ia temperatura carnii, pentru a fi sigur! Ai incercat vreodata sa ghicesti cand carnea este gata si ai ajuns sa musti o pulpa de pui pe jumatate gatita? Foloseste un termometru pentru carne si gata si cu aceasta problema!
  • Daca folosesti un capac, lasa-l in pace. Daca ai un gratar cu capac, ceea ce functioneaza excelent pentru bucati mai mari de carne sau pentru un pui intreg, lasa preparatele acoperite pana sunt aproape gata. Nu trebuie sa ridici capul de prea multe ori, pentru a verifica starea carnii, pentru ca de fiecare data cand faci acest lucru, gatirea este compromisa.
  • Carnea este, fara indoiala, unul dintre produsele vedeta. In contact direct cu gratarul si fumul de lemn sau carbune, capata un gust si un parfum irezistibile. Foloseste tipuri de carne diverse, pentru a rupe monotonia si a te bucura de diferite arome si texturi.
  • Carnea de porc este unul dintre produsele vedeta ale gratarului: slanina afumata, carnati, coaste, cotlete, ceafa sau spata - bucati gustoase, a caror grasime le ofera o aroma delicioasa.
  • Carnea de miel este esentiala intr-un gratar bun: coastele si cotletele vor fi un adevarat rasfat pentru cei mai pretentiosi gurmanzi. Un pariu sigur!
  • Carnea de vitel si de vita este delicioasa: nimic nu se compara cu o coasta, un file sau un antricot la gratar, fara a uita muschiul, o alegere gustoasa si deosebit de frageda.
  • Puiul va aduce varietate gratarului tau: pulpe, aripioare sau pui intreg - totul este delicios la gratar.
  • Pestele si crustaceele sunt o alternativa buna pentru a adauga varietate gratarului tau. Si ai de unde alege, pentru un rasfat marin: sardine, ton, somon, pastrav, dorada, creveti etc.
  • Legumele, precum cartofii, ceapa, rosiile, vinetele adauga o varietate de arome in meniu si sunt acompaniamentul ideal pentru carnea, pestele si fructele de mare.

            Vezi si categoria noastra de LEGUME SI FRUCTE PROASPETE

  • Fructele vor avea un gust delicios atunci cand sunt gatite la gratar. Opteaza pentru pere, mere, banane, piersici sau ananas. Ca atare sau sub forma de frigarui, delicioase ca desert sau, de ce nu, ca garnitura pentru peste ori carne.
  • Branzeturile sunt delicioase... si gata intr-un minut! Poti alege minunatele branzeturi grecesti, precum haloumi, clasica noastra telemea, iar pentru un gust deosebit, poti opta pentru branzeturile cu mucegai alb.

 

Acum ca ai aflat toate aceste lucruri, nimic nu te impiedica sa-ti inviti familia si prietenii la un gratar, pentru a te bucura alaturi de ei de natura, aer liber si bucate gustoase!

 

Sursa foto: Shutterstock