Pestele este considerat unul dintre cele mai sanatoase alimente pentru inima. Persoanele care consuma peste regulat, de 2 ori pe saptamana, sunt mai putin expuse riscului unui atac de cord sau al aparitiei unei boli de inima.
Acidul gras DHA pe care il contine pestele ajuta la dezvoltarea creierului si asigura o sanatate buna a ochilor. Tocmai de aceea, consumul de peste este adesea recomandat in timpul sarcinii, insa nu si speciile bogate in mercur, care pot cauza probleme de dezvoltare fatului.
Numeroase studii observationale au demonstrat ca persoanele care consuma peste in mod regulat prezinta mai putine riscuri sa dezvolte afectiuni cognitive sau neurodegenerative, asa cum este boala Alzheimer.
Studiile arata ca rata depresiei este mult mai scazuta in randul persoanelor care consuma peste decat in cel al celor care evita acest aliment. Se pare ca tot acizii grasi Omega 3 sunt responsabili de acest lucru, deoarece cresc eficienta medicamentelor antidepresive.
Vitamina D actioneaza ca un steroid in corp, insa o buna parte din oameni se confrunta cu deficienta de vitamina D. Pesti precum somonul, macroul si heringul au un continut foarte mare de vitamina D, iar persoanele care nu includ pestele in alimentatia lor trebuie sa apeleze la suplimentele alimentare cu vitamina D.
Bolile autoimune apar atunci cand sistemul imunitar ataca si distruge in mod gresit tesuturi sanatoase. Este si cazul diabetului de tip I, care se instaleaza atunci cand sistemul imunitar ataca celulele din pancreas care produc insulina. Mai multe studii arata ca acizii grasi Omega 3 din peste reduc riscul acestui tip de afectiuni.
Astmul se manifesta prin inflamarea cronica a cailor respiratorii si este o afectiune destul de comuna. Studiile arata insa ca riscul astmului este cu 24% mai scazut in randul copiilor care consuma regulat peste.
Saramura de peste se prepara diferit in zona Dobrogei fata de cum se prepara in zona Moldovei si exista mai multe retete, dintre care noi ti le prezentam pe cele mai populare: