InspiratieIdei pentru tineSangria - ce este si cum o prepari acasa
Inspiratie

Sangria - ce este si cum o prepari acasa

Cu pasi repezi, vara vine spre noi… sau noi ne indreptam spre ea. Oricum ar fi, un lucru este cert: si de data aceasta, zilele calduroase ne vor pune la incercare creativitatea, indemnandu-ne sa gasim metode de a ne racori. O atmosfera fresh poate fi creata chiar si acasa. Sangria, de exemplu, proaspat scoasa de la frigider si servita seara, pe balcon sau la un film cu cei dragi, te poate face sa te simti ca intr-o vacanta. Afla cum o poti prepara acasa si de ce ingrediente ai nevoie pentru un rezultat pe masura asteptarilor tale.

Secrete pentru o Sangria reusita

In limba spaniola, „sangria” inseamna sange, sangeriu, o denumire care, cel mai probabil, a fost inspirata din culoarea specifica bauturii. De obicei, este facuta dintr-un vin tanar, un amestec de citrice, cateva condimente si o serie de bauturi care sa dea un plus de alcool vinului. Asa ca un prim secret tine de calitatea ingredientelor alese: vinul trebuie sa fie sec, usor, tanar si cu aciditate crescuta. Cum recunosti un vin tanar? De regula, are o culoare intensa, purpurie sau de un rosu-rubiniu inchis, cu tente violacee, cum sunt cele Cabernet, Merlot, Zinfandel sau Beaujolais. In timp, culoarea devine mai deschisa, cu tente caramizii. Poti alege chiar un vin din Spania, un Tempranillo 0.75l, cu aroma de fructe negre coapte, lemn dulce si vanilie.

Vezi oferta noastra de VIN ROSU TEMPRANILLO 0.75 l

Un alt secret este acela ca fructele trebuie sa fie in proportie de 70% citrice si trebuie lasate la frigider sa fermenteze cu vinul macar trei ore inainte de a fi consumata Sangria. Nu in ultimul rand, daca vrei sa dai un plus de alcool bauturii, o poti face adaugand 50-100 ml de brandy sau whisky, coniac, votca, gin, rom alb sau schnapps. 

Vezi toate ofertele noastre de BAUTURI 


Reteta clasica de Sangria

Versatilitatea este o alta caracteristica a bauturii Sangria. Exista numeroase retete, diferite de la o regiune a Spaniei la alta si nu numai, care pot fi improvizate dupa gustul fiecaruia. Aromele difera in functie de fructele pe care le alegi sau condimentele folosite. Si, daca descoperim reteta clasica, de la ea putem dezvolta multe alte variante. Secretul este sa pastram echilibrul si proportiile intre ingredientele de baza: vin, fructe, condimente si alcool. 

Ingredientele necesare si modul de preparare:

  • 750 ml vin rosu sec;
  • 40 ml brandy;
  • 2 portocale;
  • 2 lamai; 
  • 2 piersici sau 2 mere;
  • 2 lingurite de zahar;
  • optional: scortisoara sau cuisoare.

Pentru inceput, stoarce zeama de la o lamaie si o portocala, iar fructele ramase taie-le in cubulete. Sucul impreuna cu fructele pune-le intr-o carafa de doi litri din sticla si peste ele adauga brandy si zaharul. Amesteca bine cu o lingură de lemn cu coada lunga. La final, pune vinul si lasa vasul in frigider 3-4 ore. Daca vrei sa o consumi pe loc, poti adauga gheata. Daca nu, inainte de servire, se completeaza cu 250 ml de apa minerala si gheata din belșug. Inainte de consum, nu uita sa adaugi apa minerala.


Alte retete de sangria care merita incercate

Urmarind modul clasic de preparare, poti incerca si urmatoarele variante de sangria:

Sangria alba 

Chiar daca reteta clasica de sangria este cu vin rosu, nu inseamna ca pasionatii de vin alb nu pot incerca o varianta pe gustul lor. Ideal este sa alegi un vin alb de calitate, la un pret rezonabil, dar care sa aiba suficient de multe arome cat sa dea savoare retetei tale de sangria. De exemplu, un Sauvignon Blanc, sec, de 0,75 ml de la Recas, cu arome fructate (piersica, grapefruit rosu), florale (salcam, soc) si ierboase, poate fi alegerea potrivita.

Vezi oferta noastra de VIN ALB SAUVIGNON, SEC

Ingrediente necesare:

  • 750 ml vin alb;
  • 100 ml brandy;
  • 50 g zahar fin;
  • 2 portocale feliate;
  • 1 lamaie feliata;
  • 1 lime feliat.

Mojito Sangria

Persoanele care adora gustul de Mojito pot incerca aceasta reteta racoritoare si savuroasa. Ai nevoie de 3 lime taiate felii, 1 ananas mic taiat in cubulete, 10-12 frunze de menta, 3 linguri de sirop de agave, o sticla de vin alb, 50 ml de rom, 100 ml suc de ananas. In final, dupa ce fructele au stat in vin, la frigider, poti adauga 2 lingurite de miere, cateva felii de lamaie, apa minerala rece si cateva cuburi de gheata. 

White Peach Sangria

4 piersici coapte taiate in sferturi, 50 de schnapps de piersici si 750 ml de prosecco se amesteca intr-o carafa de sticla. Tine recipientul la frigider 3-4 ore si, inainte de servire, adauga peste bautura gheata, apa minerala si cateva felii de lime. 

Descopera oferta noastra de PROSECCO SUPERIORE CUVEE 1926

Sangria spumanta

250 g de fructe asortate (capsuni, piersici, citrice) taiate in cubulete, 75 g zahar brun, 750 ml vin spumant sau sampanie, 75 ml brandy de piersici se amesteca intr-un vas mare, pe care indicat este sa il tii la frigider cateva ore. Inainte de a servi bautura, adauga cuburi de gheata si 100 ml apa minerala rece. 

Consumata in cantitati moderate, fara excese, Sangria poate deveni vedeta zilelor de vara, dar si o modalitate de a testa retete si delicii noi. 

Sursa foto: Shutterstock