Salata de ardei copți: secrete și rețete
O salată de ardei copți este mereu un deliciu care adaugă savoare și textură unei mari varietăți de preparate sau sosuri. Ardeiul gras copt este fraged, afumat și delicios, iar salatele de ardei copți sunt ușor de preparat și versatile. Deloc dificil de preparat, este adevărat însă că e nevoie de ceva timp pentru a pregăti ardeii copți. Dar, odată ardeii copți și, eventual, și conservați, totul va decurge mai rapid atunci când ți-e poftă de o salată rapidă sau o garnitură pentru friptura ta.
Descoperă mai jos ce ar trebui să știi despre coacerea ardeilor, precum și câteva rețete simple și delicioase.
3 metode pentru coacerea ardeilor
Poţi coace ardeii într-o varietate de moduri. Dar, mai întâi, aceştia trebuie spălați și uscați, lăsându-i întregi, cu tulpina intactă. Deși poţi îndepărta tulpina și miezul și să tai ardeii în bucăți mai mici, este mai ușor să-i cureți întregi odată ce sunt copţi.
Pe grătar/aragaz
Cea mai ușoară metodă de a pregăti ardeii copţi este să folosești un grătar în aer liber. Cu toate acestea, poţi folosi la fel de uşor şi un aragaz şi să coci ardeii direct pe flacără la foc mediu. Pune ardeii direct pe grătarul aragazului până când o parte este carbonizată. Lucrează cu atenție, astfel încât, de îndată ce o secțiune se înnegrește, întoarce ardeii pentru a se coace și pe celelalte părți.
În tigaie din fontă/grill
Dacă nu ai un grătar cu cărbuni, poți folosi o tigaie de fontă sau un grill pentru aragaz. Pregătește ardeii conform instrucțiunilor de mai sus. Încinge tigaia de fontă/grillul la mare putere și pune ardeii. Odată ce ardeii încep să se înnegrească, întoarce-i și continuă până sunt frumos copți.
La cuptor
O altă variantă ar fi coacerea ardeilor la cuptor. Pune grătarul cuptorului, astfel încât suprafața superioară a ardeilor grași introduși în cuptor să fie la 10-15 cm de elementul de căldură al cuptorului. Încinge cuptorul la putere maximă. Așază ardeii pe o tavă tapetată cu folie sau hârtie pergament. Pe măsură ce suprafața ardeiului se înnegrește, întoarce-l cu cleștele, astfel încât să se coacă pe toate părțile.
Curățarea ardeilor copți de tulpină și semințe
Odată ardeii copți pe toate părțile, scoate-i de la sursa de căldură, tranferându-i într-un castron mare. Sărează ardeii, apoi acoperă vasul cu un prosop curat sau cu un capac. Aburul care se va forma va ajuta la slăbirea cojii, făcând-o ușor de descojit odată ce ardeii sunt suficient de reci pentru a fi manipulați, ceea ce va dura aproximativ 10 minute.
Când ardeii se pot manipula ușor, coaja ar trebui să se desprindă cu ușurință. Apoi taie ardeiul jumătate și îndepărtează tulpina și semințele. Pentru a face acest lucru mai ușor, trece marginea mată a unui cuțit mic pe interiorul ardeiului și ștergând-o pe un prosop de hârtie. Este important să nu treci ardeiul sub jet de apă rece pentru a îndepărta semințele, deoarece acest lucru scade aroma lui.
Știm că eşti mereu în căutare de produse de calitate şi la preţuri atrăgătoare, aşadar, nu uita să verifici selecţia noastră de FRUCTE SI LEGUME proaspete.
Salata de ardei copți la borcan
Ai nevoie de aproximativ 8 ardei copți pentru un borcan de 500 ml.
Într-un borcan curat, sterilizat, adaugă ardeii copți și ulei de măsline cât încape, asigurându-te că stratul superior este de ulei de măsline. Lasă un spațiu de 0.5 cm până la capac. Bate ușor borcanul de blatul de lucru pentru a te asigura că ai îndepărtat toate bulele de aer formate și că ardeii sunt complet scufundați în ulei, adăugați mai mult ulei dacă este necesar. Sigilează borcanele și le poți depozita pe termen lung.
Ardei copți în saramură
Ai nevoie de aproximativ 8 ardei copți, sare pentru murături și apă clocotită. Într-un borcan de 500 ml, adaugă 1/2 linguriță de sare. Introdu ardeii copți, tasându-i bine în borcan. Adaugă apă clocotită în fiecare borcan, asigurându-te că lași 0.5 cm până la capac. Asigură-te că ai eliminat toate bulele de aer, apoi sigilează bine borcanele. Pune borcanele într-o tavă cu apă și lasă-le la cuptor, la temperatură minimă, timp de 35 de minute. Lasă-le să se răcească în cuptor până a doua zi.
Ardei copți în oțet
- 2 kg de ardei capia
- 2 căni de zahăr
- 2 ceşti oțet 5%
- 2 căni de apă
- 6 căţei de usturoi
- 3 linguri sare de murături
Mod de preparare:
Într-o oală medie, adaugă zahărul, oțetul și apa și adu la fiert timp de 1 minut. Adaugă ardeii copți și lasă la fiert. Pune 1/2 cățel de usturoi și 1/4 linguriță de sare în fiecare borcan sterilizat de 500 ml. Adaugă fâșii de ardei și acoperă cu amestec de oțet fierbinte, lăsând un spațiu de 0.5 cm deasupra. Folosește un cuțit de plastic pentru a îndepărta orice bule de aer, trecându-l de-a lungul marginii interioare a borcanului. Etanșează borcanele și lasă-le într-un recipient cu apă fierbinte timp de 5 minute. Scoate borcanele și lasă-le să se răcească timp de 24 de ore. Asigură-te că borcanele s-au sigilat corect, apăsând pe centrul capacului. În cazul în care capacele nu se mișcă, depozitează-le într-un loc răcoros și întunecat timp de până la 1 an. Dacă borcanele nu s-au sigilat, pune-le la frigider și utilizează-l în decurs de 1 lună.
Ardei copți congelați
Desigur, cea mai simplă metodă de conservare a ardeilor copți este să-i pui în cutii de depozitare sau pungi etanșe la congelator. Dacă preferi acest mod de conservare, este recomandat să îngheți rapid fâșiile de ardei pe o tavă de copt tapetată cu hârtie cerată înainte de a le transfera într-un recipient sau o pungă de congelator. În acest fel, poți accesa cu ușurință fâșiile individuale de ardei pentru a le folosi în rețetele tale, după cum este necesar. Pentru o salată de ardei copti congelaţi, este destul să-i scoți din congelator și să-i lași să se dezgheţe la temperatura camerei sau în frigider. Apoi asezonează salata după preferințe.
Salata de ardei copți
O salată vegană colorată cu ardei gras puțin afumat, ulei de măsline și usturoi. O garnitură simplă și captivantă. În timpul verii, poți scoate grătarul și coace ardeii afară, această metodă le va oferi o aromă minunată afumată.
Ingrediente
- 6 ardei grași colorați diferit
- 2 căței usturoi tocați
- 1 lingură ulei de măsline extravirgin
- 1/2 linguriță de sare
Mod de preparare:
Coace ardeii, curăță-i de coajă, de tulpină și de semințe. Taie ardeii fâșii sau bucăți potrivite. Adaugă usturoiul tocat, uleiul de măsline și sare după gust. Amestecă salata, acoperă bolul de salată și dă-l la frigider pentru două ore pentru ca ardeii să se marineze. Servește salata de ardei copți rece sau la temperatura camerei după preferințe.
Salată de ardei copți cu brânză, usturoi și busuioc
Frumoasă de privit și delicioasă de mâncat, această salată de ardei copți este preparatul perfect pentru o masă ușoară de vară, și nu numai.
Ingrediente
- 4 ardei grași tăiați pe jumătate fără semințe
- 2 linguri ulei de măsline extravirgin
- 2 linguriţe oțet de vin roșu
- 1 cățel mic de usturoi tocat
- 3 linguri busuioc proaspăt tocat
- ½ linguriță oregano uscat
- 1 linguriță zahăr
- ¾ linguriță sare
- ⅛ linguriță de piper negru proaspăt măcinat
- feta mărunțită
- ⅓ cană măsline kalamata fără sâmburi
Mod de preparare:
Coace ardeii într-o tavă de copt tapetată cu folie de aluminiu, întorcându-i din când în când pentru a se coace uniform. Scoate ardeii din cuptor și pune-i într-un bol; acoperă strâns cu folie de plastic (ca să se aburească) și lasă-i să se răcească. Curăță pielea ardeilor, taie-i fâșii.
Transferă-i înapoi în bol, adaugă uleiul de măsline, oțetul, usturoiul, 2 linguri de busuioc, oregano, zahărul, sarea și piperul. Dă la frigider cel puțin o oră sau peste noapte. Înainte de servire, adaugă deasupra ardeilor brânza feta sfărâmată, măslinele și lingura de busuioc rămasă.
Salata arată superb pe un platou și este delicioasă cu pâine prăjită, cotlete de berbecuț la grătar sau kebab de pui.
Pentru ca timpul tău de gătit să fie mai scurt și să te poți bucura cât mai repede de gustul delicios al salatei tale de ardei copți, nu uita să vizitezi raionul nostru de CONSERVE ȘI MURĂTURI unde vei găsi ingredientul principal al acestui preparat.
Pentru un prânz săţios și delicios, prepară salate de ardei copți, adăugând ingrediente precum roșii, măsline, capere, brânzeturi, ceapă sau usturoi, chiar fulgi de ardei roșu iute, dacă îți plac mâncărurile picante. Sau ornează cu busuioc sau cimbru și capere (opțional), apoi servește salata ca garnitură, pe bruschete sau pe platoul de aperitive alături de tartine cu salată de vinete, pastă de măsline sau de anșoa.
Sursa foto: Shutterstock