Sari peste
Mega image logo

Buna,

Contul meu
0

Comanda acum si ai LIVRARE GRATUITA, la achizitii peste 50 lei cu livrare in 2 ore si peste 250 lei cu livrare a doua zi!

InspiratieIdei pentru tineRucola beneficii și rețete
Inspiratie

Totul despre rucola: beneficii si retete

Cu aroma sa picanta si usor amaruie si frunzele de un verde-inchis, rucola are un gust interesant si un aspect imbietor. Membra a familiei cruciferelor, la fel ca varza, ridichile, napii si broccoli, rucola are numeroase beneficii pentru sanatate, fiind folosita pentru diverse boli inca din Antichitate. Extrem de prietenoasa cu silueta (in jur de 25 de calorii la 100 g), rucola este, totusi, bogata in substante nutritive esentiale, precum vitamina K, ce are rol in coagularea sangelui, si B9 (acidul folic), implicata in functionarea sistemului nervos. Este, de asemenea, una dintre plantele bogate in calciu (160 mg/100 g), esential pentru sanatatea scheletului. In afara de utilizarea ca planta medicinala, rucola poate fi folosita cu succes in bucatarie, cruda, in salate, dar si gatita. Ti-am pregatit mai jos sase retete cu rucola, dar si o prezentare a beneficiilor consumului acestei plante, care nu ar trebui sa iti lipseasca din dieta.

  • Retete cu rucola
    • Salata de rucola si cuscus
    • Pizza cu rucola si somon
    • Pesto cu rucola
    • Paste cu rucola, dovlecei si crema de feta
    • Pateuri cu rucola
    • Gratin de rucola si vinete
  • Trucuri pentru prepararea si conservarea frunzelor de rucola
  • Proprietatile si beneficiile rucolei
  • Cateva precautii in utilizarea acestei plante

Retete cu rucola

Frunzele de rucola pot fi extrem de versatile, fiind folosite, in stare proaspata, la prepararea salatelor, in sandvisuri, dar si in supe, tocane si sucuri, ca orice alta leguma verde. Iata mai jos cateva retete delicioase.

Salata de rucola si cuscus

Un preparat rapid, aceasta salata cu rucola se poate gati din toate legumele pe care le ai in frigider si nu vei da deloc gres.

Ingrediente

  • 1 mana de cuburi de dovleac copt
  • 1 mana mare de rucola
  • ½ pahar de cuscus
  • 100 g naut fiert
  • 1 ardei kapia
  • 1 ardei iute (optional)
  • 1 mana de frunze de busuioc proaspat
  • 1 lingura de seminte de pin
  • sare
  • piper
  • ulei de masline

Mod de preparare: intr-un castron, pune cuscusul, adauga un strop de ulei de masline si cantitatea corespunzatoare de apa fierbinte, indicata pe ambalajul pastelor. Lasa boabele sa se umfle timp de 15 minute, apoi separa-le cu ajutorul unei furculite. Amesteca toate ingredientele intr-un bol si serveste imediat.

Pizza cu rucola si somon

Un preparat absolut potrivit pentru pranz sau cina, aceasta pizza contine carbohidrati, carne si verdeturi. Poti inlocui rucola cu macris sau spanac.

Ingrediente

  • 250 g aluat de pizza
  • 250 g somon proaspat (sau congelat)
  • 1 mana mare de rucola
  • 1 ceapa verde, mare
  • 2 oua
  • 150 g branza de vaci
  • 2 linguri seminte de susan
  • 1 lingura ulei
  • sare
  • piper

Mod de preparare: incalzeste cuptorul la 220°C. Rumeneste rapid somonul, taiat bucati egale, intr-o tigaie cu ulei, timp de un minut, adauga ceapa taiata rondele, sare si piper si mai lasa un minut. Intinde aluatul de pizza cu ajutorul degetelor si pune-l pe o foaie de copt, intr-o tava. Intr-un bol, amesteca branza de vaci cu ouale, apoi adauga pestele racit si rucola. Pune compozitia peste aluat, presara seminte de susan si da la cuptor timp de 10-12 minute, pana ce aluatul devine auriu pe margini.

Pesto cu rucola

Un preparat extrem de versatil, acest pesto cu rucola poate fi folosit la prepararea sandvisurilor cu branza sau carne, cu paste sau pe pizza. De asemenea, se poate congela in tavita pentru cuburi de gheata, pentru a fi folosit atunci cand doresti.

 

Ingrediente

  • 250 g de rucola
  • 50 ml ulei de masline
  • 100 g alune de padure
  • 2 catei de usturoi
  • 50-100 g parmezan
  • sare
  • piper

Mod de preparare: spala bine frunzele de rucola. Pune-le intr-un blender, impreuna cu restul ingredientelor. Uleiul se adauga putin cate putin, pana se obtine consistenta dorita.

Paste cu rucola, dovlecei si crema de feta

Acest preparat extrem de usor, potrivit pentru un pranz rapid, se poate servi alaturi de o salata de rosii cherry si busuioc proaspat.

Ingrediente

  • 200 ml smantana lichida (35% grasime)
  • 50 g feta
  • 300 g paste
  • 3 dovlecei medii
  • 100 g de rucola
  • ulei de masline
  • sare
  • piper

Mod de preparare: pune apa la fiert, cu sare, pentru paste. Dupa ce da in clocot, adauga pastele si fierbe-le potrivit indicatiilor de pe ambalaj. Intr-un bol, zdrobeste feta cu o furculita, adauga smantana si bate crema pana devine spumoasa, apoi pune-o la rece. Intr-o tigaie, caleste dovleceii in ulei de masline, pentru cateva minute, dupa ce i-ai taiat felii subtiri, pe lungime, cu ajutorul unui aparat de decojit legume. Adauga sare si piper. Distribuie pastele in farfurii, pune deasupra rucola, dovleceii caliti si crema de branza. Stropeste totul cu un firicel de ulei de masline si serveste imediat.

Pateuri cu rucola

Crocante si picante, aceste pateuri se prepara imediat si se consuma rapid.

 

Ingrediente

  • 600 g rucola
  • 1 ceapa mica
  • 200 g mozarella mai tare
  • 3 linguri seminte de pin
  • 12 foi de aluat de strudel
  • ulei de masline
  • sare
  • piper
  • unt topit

Mod de preparare: intr-o tigaie mare, caleste in ulei de masline ceapa tocata marunt si adauga rucola spalata si stoarsa. Lasa totul la foc mare pentru cateva minute, apoi adauga sare si piper. Ia de pe foc tigaia, lasa la racorit si adauga branza rasa si semintele de pin. Taie foile de aluat in jumatate si unge-le pe rand cu unt topit (foile se acopera cu un prosop umed, stors bine, pana le folosesti, pentru a nu se usca), apoi umple-le, folosind compozitia de rucola, si impacheteaza-le in forma de triunghi. Pune pateurile pe o foaie de copt, intr-o tava. Unge-le cu unt pe deasupra si coace-le la 210°C, timp de 15-20 de minute sau pana se rumenesc.

Gratin de rucola si vinete

Un fel de mancare consistent, acest gratin se poate servi ca garnitura pentru o friptura.

Ingrediente

  • 2 vinete mici
  • 100 g rucola
  • 1 catel de usturoi
  • 1 bila de mozzarella (aproximativ 100 pana la 125 g)
  • 50 g parmezan ras
  • 6-8 linguri suc de rosii
  • 1 lingura pesto de rucola (optional, vezi mai sus)
  • ulei de masline
  • sare
  • piper

Mod de preparare: preincalzeste cuptorul la 210°C. Spala vinetele, taie-le felii si rumeneste-le in ulei de masline, in transe. Soteaza intr-o tigaie frunzele de rucola intr-un strop de ulei de masline, timp de cateva minute. Amesteca cele doua legume, adauga usturoi feliat, piper si sare. Intr-o tava mica, pune amestecul cu rucola, stropeste cu sucul de rosii, presara parmezan ras si acopera cu mozzarella feliata. Coace timp de 15 minute.

Trucuri pentru prepararea si conservarea frunzelor de rucola

In marile magazine, vei gasi rucola comercializata in pungi, simpla sau in amestec cu alte frunze de salata ori lastari. La piata, o vei gasi in stare proaspata de la sfarsitul primaverii pana la inceputul toamnei, iar atunci cand o cumperi, alege frunzele cele mai verzi si ferme. Pastreaza rucola la frigider in cutia pentru legume, nu mai mult de trei zile.

Cum se prepara

Cele mai mari beneficii ti le ofera rucola proaspata, preparata ca salata, alaturi de alte frunze fragede, cu un strop de ulei de masline, otet balsamic si alune.

Deliciosul pesto de rucola (vezi reteta mai sus) se poate folosi ca sos de salata, mai ales in combinatie cu rosii sau cartofi, in sandvisuri, pe pizza, cu paste mici de tip fusilli, rosii cherry, parmezan, seminte de pin si masline ori cu pastrav afumat, fasole rosie si salata verde.

Adauga frunzele mai groase la fierturi, precum tocanite, sau pentru a spori gustul supei de praz si cartofi. De asemenea, frunzele se pot cali rapid in ulei si pot fi servite ca garnitura la o friptura.

Ca ceai medicinal, pune o lingurita de frunze proaspete intr-o cana de apa si fierbe 10 minute. Ceaiul se serveste imediat si este util in stimularea digestiei.

Semintele de rucola pot fi colectate la sfarsitul sezonului si folosite in locul celor de mustar.

Proprietatile si beneficiile rucolei

Chiar daca frunzele de rucola si papadie pot fi confundate de multa lume, gustul celor doua plante este diferit. Astfel, frunzele de papadie au un gust amarui, o textura mai moale si se pot consuma atunci cand sunt foarte tinere, mai ales in salata. Frunzele de rucola sunt crocante si au un gust iute, picant. Ambele plante, inrudite fiind, au cam aceleasi beneficii pentru organism.

Provenind din bazinul mediteranean, rucola s-a raspandit rapid spre est, in India, si a fost consumata din cele mai vechi timpuri. Egiptenii, grecii si romanii i-au atribuit numeroase proprietati medicinale rucolei, inclusiv aceea de afrodiziac. Aceasta reputatie nu a scapat autoritatilor religioase care, in Evul Mediu, au interzis cultivarea ei in gradinile manastirilor. Aceasta interdictie s-a extins mai mult sau mai putin la populatia generala, atat de mult, incat, pentru o lunga perioada de timp, europenii au folosit-o doar marginal in dieta lor. In ceea ce priveste reputatia de afrodiziac, aceasta este inca valabila, dar oamenii de stiinta nu s-au pronuntat asupra ei.

La fel ca multe alte crucifere, rucola contine diversi compusi despre care se crede ca au efecte anticancerigene.

Rucola este un aliment bogat in antioxidanti, precum clorofila, luteina, betacarotenul si quercetina, care pot combate cancerul, bolile degenerative si cardiovasculare, precum si toate afectiunile legate de imbatranire.

Pe langa proprietatile sale antioxidante, rucola este antiinflamatoare si ajuta la restabilirea echilibrului acido-bazic al organismului, stiut fiind ca o aciditate prea mare slabeste organismul si il face mai putin rezistent la virusuri si oboseala.

Nu in ultimul rand, rucola stimuleaza digestia si absorbtia nutrientilor, accelereaza tranzitul si regleaza secretia biliara.

Cateva precautii in utilizarea acestei plante

Rucola poate provoca probleme de sanatate persoanelor care sufera de inflamatii ale vezicii urinare, hepatice sau alergii.

De asemenea, rucola contine iod, un compus pentru care se recomanda moderatie in cazul copiilor cu varsta sub 4 ani. Consumul excesiv de rucola in timpul sarcinii poate fi periculos, putand provoca avort, si se recomanda moderatie in cazul femeilor care alapteaza.

Persoanele care sufera de ulcere stomacale sau de diverse probleme intestinale ar trebui sa evite consumul de rucola, din cauza fenomenului de fermentare.

 

Cu gustul lor usor picant, frunzele de rucola adauga aroma salatelor, supelor si sosurilor, deci nu ezita sa le incluzi in alimentatie, de mai multe ori pe saptamana.

 

Sursa foto: Shutterstock