Mega image logo

undefined

0
Categorii produse
Categorii specifice
Inchide
InspiratieIdei pentru tineRidichea neagra - beneficii, proprietati si retete

Ridichea neagra - beneficii, proprietati si retete

Inspiratie

Ridichea neagra - beneficii, proprietati si retete

Ridichea neagra este o radacinoasa, de marimea unui cartof mediu, cu exteriorul negru si miezul alb. Ignorata pe nedrept, este una dintre vegetalele pe care merita sa o incluzi in meniu pentru beneficiile sale, dar si pentru gustul provocator. Ridichea neagra face parte din familia Brassicaceae (din care provin si ridichile rosii, varza, varza de Bruxelles, conopida si broccoli, dar si planta de mustar). Se mai numeste si ridiche spaniola sau ridiche Erfurter si este disponibila de la finalul verii pana in perioada de iarna, pentru ca, dupa recoltare, isi pastreaza mult timp gustul si proprietatile, daca este depozitata corect, la intuneric, racoare si ferita de inghet.
 
  • Ce trebuie sa stii despre ridichea neagra
  • Beneficii si proprietati
  • Valori nutritionale
  • Contraindicatii
  • Retete cu ridiche neagra
    • Sirop de ridiche neagra
    • Salata de ridiche neagra
    • Supa crema de ridiche

Ce trebuie sa stii despre ridichea neagra

Cu o radacina comestibila, fiind cunoscuta si consumata in Egiptul Antic (muncitorii ce ridicau piramidele o primeau in ratia zilnica), ridichea neagra are doua soiuri cunoscute: unele rotunde, altele alungite. Diferentele de gust dintre cele doua tipuri sunt minime, ambele avand aroma puternica si gust intens, ce se datoreaza compusilor specifici pe care ii contin, cu scopul de a proteja planta de daunatori. Este unul dintre multiplele avantaje ale acesteia: poate fi cultivata fara a avea nevoie de tratamente de intretinere, avand una dintre cele mai curate radacini, din punctul de vedere al contaminarii cu ingrasaminte sau alte chimicale folosite in agricultura. Alege-le pe cele de culoare neagra, uniforma, care sunt netede, grele si tari si au un miros caracteristic usor intepator, dar placut.

Trebuie remarcate proprietatile extraordinare pe care le are ridichea neagra, prin continutul exceptional de minerale si vitamine, dar si datorita efectelor certe pentru organism, piele si par.
 AICI gasesti toata oferta de FRUCTE SI LEGUME

Beneficii si proprietati

Lista beneficiilor pentru sanatate pe care le are ridichea neagra este lunga, fiecare in parte fiind un motiv in plus pentru a o consuma, mai ales in sezonul rece, dar nu numai. Ridichea are efect diuretic, detoxifiant, antiinflamator si intervine activ in metabolismul grasimilor si in reglarea functiei tiroidei.
  1. Este benefica pentru ficat. Organ vital, ficatul beneficiaza din plin de proprietatile pe care le are ridichea neagra. Aceasta contine multe vitamine (un complex de vitamine din grupul B, vitamina C) si minerale (calciu, magneziu, fier, zinc etc.), ce faciliteaza fluxul de bila si mentin sanatatea hepatica.
  2. Ridichea este un aliat naturist dovedit pentru vindecarea infectiilor sistemului respirator.  Are capacitatea de a fluidiza secretiile bronsice si, prin aceasta, amelioreaza sau vindeca tusea. Mai mult, ridichea este exceptional de bogata in antioxidanti, unii dintre ei cu intens efect antiinflamator, iar aceste actiuni combinate o fac benefica in raceala si gripa.
  3. Hiperfunctia tiroidiana poate fi compensata prin consumul de ridiche neagra. Un compus cu sulf (care da si aroma specifica pe care o are radacina), numit raphanin, are un rol esential in reglarea secretiei tiroidiene, fiind un compus cu efect antiviral puternic.
  4. O alta actiune benefica este aceea ca, prin compusii sai, participa activ la accelerarea circulatiei grasimilor, prin activarea functiilor hepatice ce regleaza nivelul colesterolului sangvin. Una din functiile ficatului este aceea de a absorbi excesul de grasimi inainte de a fi depus in tesuturile adipoase si pe peretii arteriali. Elementele nutritive active din ridiche intensifica exact aceasta functie hepatica.
  5. Ridichea neagra, consumata sub forma de salata, poate fi eficienta in a curata toxinele din tubul digestiv, prin imbunatatirea pH-ului sucurilor gastrice. Fiind si bogata in fibre, usureaza procesele de digestie. La aceasta se adauga si capacitatea de a ameliora aciditatea gastrica ca efect al diminuarii toxinelor.
  6. Este un remediu natural impotriva pietrelor la nivelul rinichilor si vezicii biliare. Are efect diuretic si curata rinichii de reziduuri, prin mobilizarea si stimularea eliminarii naturale a nisipului renal.
  7. Ridichea este o sursa foarte buna de potasiu si magneziu. Aceste doua minerale sunt necesare pentru a mentine echilibrul chimic cerebral, fiind si electroliti valorosi. Se poate spune ca restabileste echilibrul electrochimic al creierului, creste capacitatea de concentrare si imbunatateste memoria.
  8. Beneficiile pe care le are la nivelul organismului se reflecta pe piele. Capacitatea de eliminare a toxinelor si cea de detoxifiere fac pielea frumoasa si pot ameliora acneea si unele boli de piele. Continutul ridicat de antioxidanti naturali este activ in temperarea proceselor de imbatranire a pielii. Sucul proaspat de ridiche neagra este un veritabil tonic ce amelioreaza acneea si elimina petele pigmentare.
  9. Caderea parului este o problema frecventa. Sucul de ridiche poate combate acest proces. Fie consumat ca atare, fie aplicat pe par ca un tonic, sucul de ridiche activeaza radacinile firului de par si stimuleaza cresterea. Acelasi suc, aplicat pe scalp, combate si, uneori, vindeca dermatitele care produc matreata. Un beneficiu asociat este reglarea secretiei de sebum care ingrasa parul si irita scalpul.

Vezi  AICI  toate ofertele noastre de SALATE

Valori nutritionale

Pentru cate beneficii are, este foarte saraca in calorii. Ridichea neagra contine circa 16 calorii in 100 de grame. In aceeasi cantitate de ridiche neagra se afla:
  • apa - 95,27 g;
  • proteine - 0,68 g;
  • grasimi - 0,1 g;
  • carbohidrati - 3.4 g;
  • fibre - 1.6 g;
  • zaharuri - 1.86 g;
  • calciu - 25 mg;
  • fier - 0.34 mg;
  • magneziu - 10 mg;
  • fosfor - 20 mg;
  • potasiu - 233 mg;
  • sodiu - 39 mg;
  • zinc - 0.28 mg;
  • cupru - 0.05 mg;
  • vitamina C - 14.8 mg;
  • vitamine din grupul B (B1 - 0.012 mg, B2 - 0.039 mg, B3- 0.254 mg, B6 - 0.071 mg, B9- 25 µg);
  • vitamina K - 1,3 µg.

In plus, pe langa toate acestea, ridichea neagra contine si colina, echivalenta unui neurotransmitator cerebral, luteina, o enzima vitala pentru acuitatea vizuala, si acizi grasi saturati.

Contraindicatii

Practic, daca gustul si aroma pe care le are ridichea neagra iti plac, contraindicatiile nu exista. Trebuie, insa, consumata cu prudenta de cei care au sensibilitate gastrica, dar si de persoanele care sufera de hipotiroidism (o insuficienta tiroidiana cronica). Consumata in cantitati normale, sub forma de salata sau preparata termic, reactiile neplacute sunt extrem de rare. 

Vezi categoria noastra de  INGREDIENTE CULINARE

Retete cu ridiche neagra

Este foarte simplu de consumat ridichea neagra. Se rade si se face o salata, dreasa dupa gust cu putin ulei, sare si piper. Dar asta nu este tot. Exista cateva retete care vor scoate in evidenta gustul si aromele speciale pe care le are ridichea. Nu poate fi trecuta cu vederea nici prepararea siropului de ridiche neagra cu miere, care are, inainte de orice, scop terapeutic.
 

Sirop de ridiche neagra

Se prepara foarte simplu si poate fi pastrat la rece, cateva zile. Este foarte activ impotriva tusei, avand capacitatea de a fluidiza secretiile bronsice si, prin aceasta, de a ameliora si chiar vindeca tusea.

Ingrediente
Mod de preparare
Spala bine ridichea neagra. Taie din ridiche sub forma unui capac si scobeste interiorul, astfel incat peretii acesteia sa ramana de 1-2 centimetri, in functie de cat este de mare. Umple o treime din spatiu cu miere de albine (se poate si cu zahar, dar este mult mai eficient cu miere), pune capacul de ridiche la loc si las-o la rece circa 12 ore. In gaoace se va forma un sirop galben, din care se administreaza una-doua linguri, de doua-trei ori pe zi.
 

Salata de ridiche neagra

Salata este forma cea mai simpla prin care poate fi consumata ridichea. Se face simplu si se diversifica in functie de preferinte, pentru ca se poate combina cu alte radacinoase (morcovi sau telina) ori cu fructe (mere). Iar daca te incumeti la ceva cu tenta exotica, o poti asorta cu citrice dulci sau struguri (ori stafide). Ideea este ca gustul usor amarui al ridichii se imbina foarte bine cu fructele sau legumele dulci. Una dintre cele mai bune retete este cea cu ceapa. Iata detaliile:
 
Ingrediente
  • 2 ridichi negre;
  • 2 ceape;
  • suc de lamaie;
  • 1 lingurita de ulei de masline;
  • sare;
  • piper;
  • patrunjel;
  • 1 mana de nuca sfaramata;
  • 1 lingura de mustar dulce;
  • 1 lingura de smantana sau iaurt gras.
Mod de preparare
Spala bine ridichea. Curata eventualele impuritati de pe coaja si rade-o cu tot cu coaja, prin razatoarea mare. Presara un praf de sare peste ridichea rasa. Taie ceapa pestisori si presara putina sare peste aceasta. Cu mana, amesteca usor in ceapa, pentru a se inmuia putin. Adauga ceapa peste ridichea rasa si amesteca. Presara deasupra nuca maruntita. Dressingul se prepara amestecand iaurtul sau smantana cu mustarul dulce. Adauga sucul de la jumatate de lamaie, piper si ulei de masline. Pune dressingul peste ridiche si ceapa, amesteca, potriveste de sare, pune patrunjel proaspat si las-o la rece pana o servesti.

Supa crema de ridiche

Ar putea fi privita ca pe o provocare, dar are un gust senzational, este simplu de facut si foarte sanatoasa. Este perfecta in perioada de toamna tarzie, pentru ca este o infuzie de vitamine si minerale, plus un aliat pretios in prevenirea afectiunilor virale.
Ingrediente
  • 1 ridiche neagra mare (400 g);
  • 1 ceapa;
  • 1 catel de usturoi;
  • 1 cartof potrivit;
  • 500 ml de supa de legume (se poate folosi un cub de concentrat de supa de legume);
  • 200 ml lapte de nuca de cocos;
  • un varf de lingurita de nucsoara;
  • sare si piper negru dupa gust;
  • ulei pentru gatit.
Mod de preparare
Ridichea si cartoful se spala bine, se curata si se taie cuburi. Pune ulei intr-un vas incapator si caleste ceapa taiata marunt, pana devine moale si translucida. Adauga usturoiul si amesteca.
Adauga ridichea si cartoful, un varf de nucsoara, sare si piper negru, pune supa de legume si laptele de cocos, lasa sa fiarba, acoperit, timp de 15-20 de minute. Omogenizeaza supa cu un blender si serveste.

Ridichea neagra este un aliment benefic si valoros, astfel ca merita sa fie introdusa in meniul familiei. Preparata dupa retetele acestea sau in oricare alt mod, aduce arome si gusturi noi, provocatoare.

Sursa foto: Shutterstock.com