Mega image logo

undefined

0
Categorii produse
Categorii specifice
Inchide
InspiratieIdei pentru tinePlacinte cu carne savuroase si sfaturi pentru preparare

Placinte cu carne savuroase si sfaturi pentru preparare

Inspiratie

Placinte cu carne savuroase si sfaturi pentru preparare

Placinta cu carne este un preparat gustos si satios. Preparata din carne, legume, sos de smantana sau de rosii si diverse ierburi si condimente, placinta este un fel de mancare complet, care poate fi servit singur sau insotit de o salata verde, ca gustare, antreu sau fel principal. In plus, placinta cu carne este usor de pregatit si foarte potrivita pentru familiile numeroase. Vei descoperi mai jos cateva retete de placinte cu carne savuroase, moduri de prezentare, dar si sfaturi care sa te ajute sa le gatesti la perfectie.
 
  • Retete de placinta cu carne
    • Placinta cu carne marinata in vin
    • Placinta cu carne tocata si ciuperci
    • Burek sarbesc cu carne
    • Placinta cu carne de pui si legume
  • Trucuri pentru prepararea placintelor cu carne
  • Moduri de prezentare

Retete de placinta cu carne

Dacă esti in cautarea unor retete de preparate care se gatesc rapid si pot fi servite unui numar mare de persoane, atunci trebuie neaparat sa le incerci pe cele de mai jos. Iar ca sa iti reuseasca placinta de fiecare data, ia in considerare si sfaturile pentru preparare prezentate in continuare.

Placinta cu carne marinata in vin

Poti servi aceasta placinta cu carne la un pranz festiv. In ceea ce priveste aromele, acestea sunt absolut delicioase, deoarece carnea se gateste inabusit, in interiorul crustei de aluat. Cantitatile sunt suficiente pentru cinci persoane. Singurul lucru de care trebuie sa tii cont este acela ca ai nevoie de mai mult timp pentru a o prepara, deoarece carnea trebuie sa fie lasata la marinat 24 de ore. Merita, insa, tot efortul.

Ingrediente:

  • 350 g carne de porc
  • 350 g carne de vitel
  • 5 felii de paine inmuiate in lapte si stoarse
  • 1 - 2 catei de usturoi
  • 2 cepe albe medii
  • 1 ceapa de apa mare
  • patrunjel tocat
  • 1 lingurita de mustar
  • 200 ml vin alb Riesling
  • 1/2 lingurita ierburi uscate (oregano, busuioc, cimbru)
  • sare
  • piper
  • ulei
  • 1 galbenus pentru uns aluatul
  • 250 g aluat fraged pentru tarta
  • 250 g aluat de foitaj cu unt
  • 2 linguri de smantana de gatit

Mod de preparare: taie carnea in cuburi mici de un centimetru. Ceapa si usturoiul toaca-le marunt si inabusa-le intr-o tigaie cu putin ulei. Lasa sa se raceasca. Intr-un bol pune carnea, patrunjelul tocat, condimentele, sarea, piperul, vinul, ceapa si usturoiul, painea si mustarul. Amesteca bine totul si acopera bolul cu folie alimentara. Lasa la marinat in frigider 24 de ore. In ziua urmatoare, preincalzeste cuptorul la 240°C. Scoate aluatul din frigider cu 15 minute inainte sa incepi sa asamblezi placinta. Din aluatul fraged vei face un disc ce va forma baza placintei, pe care o asezi intr-o tava rotunda, captusita cu hartie de copt unsa cu unt. Pune deasupra aluatului carnea in care ai adaugat smantana de gatit, formand o movilita. Din aluatul de foitaj formeaza un alt disc cu care acoperi placinta. Fa o gaura in mijloc, unge marginile aluatului cu ou si sigileaza placinta bine. Restul de ou, amestecat cu putina apa, se foloseste pentru uns placinta, care se coace la 240°C, timp de 15-20 de minute. Acopera placinta cu hartie de copt sau folie de aluminiu si coboara temperatura cuptorului la 180°C. Placinta se coaca in total aproximativ o ora si 15 minute, in total. Se serveste langa o salata proaspata.

Placinta cu carne tocata si ciuperci

O reteta extrem de simpla, aceasta placinta cu carne tocata si ciuperci poate fi o baza pentru alte preparate, in functie de gusturile proprii. Nu ezita sa adaugi in ea ierburile preferate ori cuburi de cascaval.

Ingrediente:

  • 100 ml piure de rosii
  • sare
  • piper
  • oregano
  • 1 galbenus
  • 50 g hrean ras
  • 3 catei de usturoi
  • 500 g aluat de foitaj
  • 200 g ciuperci
  • 1 ceapa alba
  • 2 cepe de apa
  • 500 g carne tocata

Mod de preparare: preincalzeste cuptorul la 200°C. Rumeneste cepele in putin ulei, adauga ciupercile feliate si lasa lichidul format sa se evapore. Adauga carnea, caleste cinci minute, apoi pune piureul de rosii, hreanul, condimentele, usturoiul, sarea si piperul. Mai lasa sosul la foc mic cinci minute. Fa doua discuri de aluat, pune unul intr-o tava, pe hartie de copt. Acopera cu umplutura din carne, pune deasupra al doilea disc si ruleaza marginile pentru a sigila placinta. Unge preparatul cu ou si coace aproximativ 15 minute.

Burek sarbesc cu carne

Burek-ul este o placinta cu foi de aluat subtiri, umpluta cu carne, branza ori spanac, fiind o specialitate a bucatariei otomane. Burek-ul umplut cu carne este o gustare foarte satioasa, care poate fi asociata cu un pahar mare de iaurt rece sau, de ce nu, cu unul de vin. Daca nu ai rabdare sa faci foile fine de aluat, foloseste unele de calitate din comert.

Ingrediente aluat:

  • 1 kg faina
  • 4 linguri ulei de floarea-soarelui
  • 2-3 cani apa calduta
  • 1 lingura sare

sau

Ingrediente umplutura

  • 1 kg de carne tocata
  • 4 cepe
  • sare
  • un cub concentrat de supa bio
  • 2 lingurite de piper
  • 200 g unt

Mod de preparare: pune faina, uleiul si sarea intr-un bol mare. Adauga in mijloc apa calduta si amesteca bine cu o furculita. Dupa ce s-a format aluatul, pune-l pe masa si framanta-l 15 minute (poti folosi robotul de bucatarie). Aluatul trebuie sa fie neted si moale. Se imparte in patru si fiecare bucata se unge cu ulei si se inveleste in folie alimentara pana la prelucrare. Fa umplutura: toaca ceapa marunt, combin-o cu carnea, cubul de supa dizolvat in putina apa, sarea si piperul. Lasa umplutura deoparte si incepe sa faci foile. Pe un plan de lucru generos (o masa mare), pudrat cu faina, intinzi, cu ajutorul unui sucitor, fiecare bucata de aluat, astfel incat sa devina aproape transparenta. Unge cu unt topit pe toata suprafata si distribuie umplutura de carne pe lungimea unei margini. Ruleaza strans ca o clatita, apoi modeleaza in forma de melc si asaza burek-ul intr-o tava de copt unsa cu ulei. Alternativ, poti forma melci din foi de aluat gata preparat unse cu unt, suprapuse cate doua-trei si umplute cu carne. Placintele se ung pe deasupra cu unt topit si se coc 20 de minute la 250 de grade Celsius. Se scoate tava, se toarna si restul de unt topit si se mai coc inca cinci minute. Se servesc calde sau reci.

Placinta cu carne de pui si legume

Aceasta placinta este foarte usor de preparat si contine si multe legume, putand fi servita ca fel principal la pranz sau la cina.

Ingrediente

  • 500 g aluat de foitaj
  • 600 g carne de pui, fripta sau fiarta
  • 2 rosii mari
  • 1 dovlecel
  • 2 ardei
  • 1 ceapa
  • 3 catei de usturoi
  • 2 cepe de apa
  • 1 lingurita zahar pudra
  • 200 ml sos de rosii
  • 3 oua intregi
  • 1 galbenus
  • 1 crenguta de cimbru
  • 3 foi de dafin
  • ulei de masline
  • sare
  • piper

Mod de preparare: curata legumele si taie-le in cuburi mici. Taie carnea in bucati mici. Intr-o tigaie, inabusa legumele in cateva linguri de ulei de masline, timp de cateva minute. Adauga sosul de rosii, zaharul, cimbrul si dafinul, sarea si piperul. Fierbe pana ce lichidul format se evapora aproape complet, apoi lasa sa se raceasca. Intr-un bol, bate ouale, adauga carnea si sosul de legume din care ai indepartat cimbrul si dafinul. Preincalzeste cuptorul la 210°C. Intinde prima foaie de aluat, pune-o intr-o tava captusita cu hartie de copt, distribuie umplutura de carne si acopera cu cea de-a doua foaie de aluat, sigiland bine marginile placintei. Fa o gaura in mijloc si unge partea de deasupra cu galbenus batut. Coace timp de 30 de minute sau pana cand placinta se rumeneste. Serveste fierbinte.

Trucuri pentru prepararea placintelor cu carne

La prepararea placintelor cu carne, te poti folosi de retete, insa trebuie sa stii ca acest fel de mancare lasa loc si imaginatiei. Exista cateva trucuri pe care le poti folosi de fiecare data, pentru ca placinta ta sa fie o reusita.

Placintele pot fi preparate cu aluat pregatit in casa sau cumparat din comert, fraged, foitaj ori foi subtiri. Indiferent de tipul de aluat folosit, tine-l la rece inainte de utilizare si manipuleaza-l cat mai rapid. Foile de placinta subtiri se tin sub un prosop umed, bine stors, pentru a nu se usca in timpul prelucrarii si se ung individual cu grasime, ulei sau unt topit.

In ceea ce priveste umplutura, aceasta nu trebuie sa fie prea lichida, pentru ca va inmuia aluatul. In schimb, daca folosesti o carne mai slaba, precum cea de vita sau de pui, poti adauga in umplutura smantana de gatit grasa, pentru un plus de savoare. Carnea trebuie sa fie gatita inainte de a fi pusa in placinta. Taiata in bucati sau tocata, o poti cali in ulei sau unt cu ceapa, usturoi si alte legume, condimente si verdeturi. Poti folosi resturile unei fripturi pregatite anterior sau chiar o tocana din carne scazuta, pe care doar o torni intr-o tava, o acoperi cu o foaie din aluatul preferat si o dai la cuptor 20 de minute. Carnea tocata o mai poti gati in suc de rosii, similar sosului bolognese, dar foarte scazut, ori cu sos bechamel.

Moduri de prezentare

Placinta cu carne se poate prepara in mai multe forme: rotunda, patrata/dreptunghiulara, invartita sau rulou, tip melc, asa cum este burek-ul prezentat mai sus.

Felul in care arata placinta conteaza foarte mult. Daca vei coace o placinta rotunda in tava aragazului si nu intr-o forma speciala, foaia de aluat de la baza trebuie sa nu fie acoperita total cu umplutura, respectiv sa lasi libera o margine de aproximativ doi centimetri. Intinde umplutura, acopera cu cealalta foaie de aluat si sigileaza marginile bine, ruland aluatul.

Pentru ca aburul format in placinta are nevoie sa iasa, trebuie sa faci o gaura in mijlocul foii de aluat de deasupra. Pentru o culoare aurie, unge foaia de deasupra cu galbenus batut.

Poti face diverse modele deasupra, cu varful cutitului sau cu o furculita, iar din aluatul ramas pot fi modelate diverse forme cu care sa decorezi placinta.

Cu ajutorul unor ingrediente obisnuite, precum legumele si sosurile clasice, poti gati placinte cu carne delicioase, care iti vor incanta papilele gustative si le vor merge la suflet celor dragi. Prepara-le pentru mesele de zi cu zi ori cele festive, dar si pentru iesirile la iarba verde.

Sursa foto: Shutterstock