Ce substante nutritive contine physalis
Physalis reprezinta o sursa bogata de nutrienti, minerale si vitamine. In ceea ce priveste valorile nutritionale, 140 de grame de physalis contin:
- 92 mg de vitamina B3;
- 4 mg de fier;
- 4 mg de vitamina C;
- 154 mg de vitamina B1;
- 68 mg carbohidrati;
- 56 mg potasiu;
- 50 µg de vitamina A;
- 66 g proteine;
- 056 mg de vitamina B2;
- 13 mg calciu.
De altfel, physalis contine de doua ori mai multa vitamina C decat o lamaie si are numeroase proprietati benefice pentru organism. In plus, in compozitia physalis se regaseste si vitamina P, recunoscuta pentru proprietatile sale antiinflamatorii, antioxidante si antivirale. Continutul ridicat de carotenoide si polizaharide ajuta la intarirea sistemului imunitar. De asemenea, physalis contine 18 aminoacizi si cei opt aminoacizi esentiali, dar si vitamina K.
Citeste si Retete vegetariene pentru pranz
Care sunt beneficiile pentru sanatate
Printre principalele beneficii ale fructelor physalis se numara:
- Efect antioxidant, care ajuta la intarirea sistemului imunitar si la protejarea organismului impotriva bolilor; de altfel, coaja fructului contine de trei ori mai multi antioxidanti decat pulpa;
- Proprietati antiinflamatorii;
- Ajuta la mentinerea sanatatii oaselor, datorita continutului bogat in vitamina K;
- Protejeaza sanatatea ficatului si a rinichilor;
- Pot ajuta la imbunatatirea vederii, deoarece contin luteina si betacaroten;
- Ajuta la scaderea nivelului colesterolului;
- Sunt benefice in alimentatia femeilor insarcinate datorita continutului ridicat de fier;
- Pot ajuta la ameliorarea simptomelor artritei;
- Contribuie la imbunatatirea memoriei si a capacitatii de concentrare;
- Sunt benefice pentru sanatatea inimii, datorita continutului bogat in vitamina B1 si pot reduce tensiunea arteriala;
- Mentin sanatatea sistemului nervos central;
- Sunt de ajutor in curele de slabire, deoarece in 100 de grame de physalis se gasesc numai 53 de calorii.
Utilizarea physalis in alimentatie
Physalis poate fi consumat ca atare, in stare proaspata, dupa indepartarea frunzelor, dar si uscat. Poti adauga fructele physalis in retete de salata de fructe, dar si in diferite preparate, precum dulceata, gem, marmelada, sosuri sau sirop.
Physalis poate fi folosit si pentru a prepara budinci, placinte, inghetata sau topping pentru carne si fructe de mare. De exemplu, in Columbia, physalis este calit cu putina miere si servit drept desert. Fructele physalis pot fi glazurate cu ciocolata si savurate ca un desert gustos.
Bineinteles, poti folosi physalis pentru a decora diferite produse de patiserie, torturi, rulade sau prajituri.
Este important de avut in vedere ca physalis nu trebuie consumat daca nu este copt in totalitate, deoarece poate fi otravitor. In stare cruda, physalis contine solanina, o toxina periculoasa, care poate afecta sistemul digestiv si poate duce la aparitia crampelor si a diareei si, in cazuri rare, poate fi fatala. Asadar, physalis se va consuma doar atunci cand este copt.
Retete cu physalis
Iata cateva retete cu fructe de physalis pe care ar trebui sa le incerci, pentru a te bucura din plin de aroma bogata si gustul lor:
Reteta budinca de chia cu physalis