InspiratieIdei pentru tineMigdalele, super-gustare pentru corp si minte. Beneficii, retete si contraindicatii
Inspiratie

Migdalele, super-gustare pentru corp si minte. Beneficii, retete si contraindicatii

Migdalele nu sunt doar gustoase, ci au numeroase beneficii, putand fi utilizate chiar si in tratamente cosmetice. 

In ultimii ani, migdalele au devenit tot mai apreciate atat la noi in tara, cat si la nivel mondial. Cu un gust placut, usor de mancat oricand si foarte hranitoare, ele sunt considerate adevarate super-alimente. Hai sa descoperim impreuna de ce merita sa ai mereu o punguta cu migdale la tine si cum le poti consuma.
  1. Migdalele, alimentele care au cunoscut o raspandire fara precedent in ultimii ani
  2. Cum putem consuma migdalele?
  3. Ce beneficii au migdalele pentru organism?
  4. Uleiul de migdale, remediu si produs cosmetic
  5. Cand NU sunt recomandate migdalele. Riscurile consumului excesiv


Migdalele, alimentele care au cunoscut o raspandire fara precedent in ultimii ani

Desi sunt incadrate cel mai des in categoria nucilor, migdalele sunt, de fapt, semintele fructelor de migdal, inrudite cu piersicile si prunele. Migdalul, in denumire stiintifica Prunus dulcis este cultivat de mii de ani in Orientul Mijlociu, India si America de Nord. In prezent, insa, migdalul este cultivat si in alte zone, existand plantatii chiar si in tara noastra. 

 

Fructele migdalului au o forma alungita, iar in interiorul lor se afla samburele tare, cel pe care il consumam noi si care este cunoscut sub numele de migdala, de fapt. Exista circa 30 de tipuri de migdale, dar sunt intens cultivate si consumate doar 10 dintre ele. Gustul lor este dulce amarui, dar aroma amaruie este data de coaja lor, astfel incat, daca este indepartata (asa cum se intampla in procesul fabricarii de  martipan, de exemplu), gustul este dulce subtil. 

 

De altfel, gustul este si cel dupa care putem imparti migdalele in doua tipuri - dulci si amare. Migdalele dulci sunt cele de consum, cele pe care le gasim in magazine si in mixurile de fructe oleaginoase. Migdalele amare, in schimb, nu sunt consumate atat din cauza gustului neplacut, cat si din cauza continutului de acid cianhidric. 

Cum putem consuma migdalele?

Migdalele se pot consuma in mai multe forme. Desigur, primul mod in care le putem consuma este drept gustare de sine statoare. Mai putem consuma migdalele si sub alte forme, printre care: 
 
  • Migdale crude, prajite, fierte, uscate, dar si hidratate in apa sau in alte lichide 
  • Faina de migdale - pentru a prepara diverse deserturi sau gustari sanatoase
  • Lapte de migdale - consumat ca atare sau adaugat in cafea si in deserturi
  • Ulei de migdale - poate fi folosit si pentru consum, dar si pentru tratamente cosmetice

Lapte de migdale: Cum se face si cum se consuma

Laptele de migdale este un inlocuitor excelent pentru laptele de vaca. Persoanele care au adoptat o dieta vegana sau cele care tin post, pot consuma cu incredere acest tip de lapte foarte gustos si hranitor. De altfel, laptele de migdale contine inclusiv calciu, mineral despre care cu totii stiam ca se gaseste in mod special in laptele de vaca. Este, asadar, nu doar o bautura gustoasa, ci si foarte sanatoasa. 
 

Cum se prepara laptele de migdale acasa

Laptele de migdale poate fi cumparat gata preparat, insa poate fi preparat foarte usor si acasa. Iata de ce ai nevoie si cum se prepara:
  • O cana de migdale si un bol cu apa pentru hidratarea lor 
  • 3-4 cani de apa plata imbuteliata, in functie si de cat de concentrat vrei sa fie laptele
  • Miere, sirop de agave, de artar sau orice alt indulcitor natural 
  • Jumatate de lingurita de sare de mare
  • Blender puternic 
  • Strecuratoare deasa si tifon
  • Recipient din sticla pentru depozitare: borcan cu capac, sticla etc.

Mod de preparare: 

Spala migdalele si lasa-le peste noapte la hidratat intr-un bol cu apa in care ai pus si sarea de mare. Scurge apa, clateste migdalele bine, indeparteaza-le coaja si pune-le in blender cu cele 3-4 cani de apa plata. Zdrobeste migdalele in blender pana obtii un lichid cat mai fin. Scurge laptele printr-o sita fina in care ai pus si tifon, astfel incat, in final, bautura sa nu aiba bucati de migdale in ea. Pastreaza laptele la frigider intr-un recipient de sticla - nu plastic - adauga si indulcitorul si consuma-l in circa o saptamana.
Laptele de migdale se poate consuma ca atare, drept o bautura sanatoasa cu care sa insotesti sandvisurile la micul dejun. Totodata, el poate fi si adaugat in cafea sau in smoothieuri si se pot prepara retete clasice pe baza de lapte de vaca, inlocuindu-l cu lapte de migdale - gris cu lapte de migdale, orez cu lapte de migdale etc. 
 

Faina de migdale: Cum se face, cum se pastreaza si cum se foloseste

Faina de migdale se prepara si ea acasa si se poate folosi la o multime de deserturi. Cea mai cunoscuta reteta pe baza de faina de migdale este, fara indoiala, cea de macaroons, celebrele fursecuri frantuzesti. De altfel, cu faina de migdale se poate prepara aproape orice desert, de la briose si biscuiti, pana la torturi. 
 

Reteta faina de migdale 

Ca si in cazul laptelui de migdale, si faina poate fi cumparata gata preparata din magazin. Totodata, ea poate fi si pregatita in casa in cativa pasi simpli. 
Pentru 100 de grame de faina, ai nevoie de tot aceeasi cantitate de migdale crude. Este de preferat sa folosesti migdale decojite, insa poti folosi si migdale in coaja. Spala-le si usuca-le bine apoi da-le prin blender. Timpul de blenduire depinde de aparat, asa ca cel mai bine este sa blenduiesti cateva secunde, apoi sa incerci consistenta. In final trebuie sa ai o faina asemanatoare cu cea de grau, nu mai fina. 
Faina de migdale se depoziteaza in frigider intr-un recipient din sticla si se foloseste in cateva zile de la prepararea ei. 

5 retete cu migdale, lapte de migdale si faina de migdale

 
Vrei sa incluzi migdalele si produsele pe baza de migdale in alimentatia ta? Iti dam noi cateva idei de preparate delicioase, dar si sanatoase:

Biscuiti cu migdale

Ingrediente:
 
220 grame de margarina pentru prajituri
200 grame de faina
85 grame de zahar pudra
85 grame de migdale macinate
20 de migdale 
1/2 lingurita extract migdale
1 lingurita extract vanilie
1/2 lingurita sare
 
Mod de preparare: 
 
Incepe prin a incinge cuptorul la 180 de grade Celsius si apoi pregateste doua tavi mari acoperite cu hartie de copt. 
 
Amesteca toate ingredientele uscate apoi adauga margarina, extractul de vanilie si cel de migdale si mixeaza toate ingredientele pana se formeaza aluatul. Lasa aluatul pentru circa 30 de minute la frigider, apoi formeaza un rulou din aluat si taie felii de circa un centimetru grosime.  
 
Asaza feliile in tavi, apoi pune  cate o migdala pe fiecare dintre ele, presand-o usor. Biscuitii se coc la 180 de grade Celsius pentru 20 de minute, apoi se lasa la racit si pot fi mancati alaturi de un pahar cu lapte. 
 

Prajitura cu lamaie si migdale

Ingrediente:
 
200 de grame de faina
200 de grame de unt 
150 de grame de zahar 
50 de grame de fulgi de migdale
50 de grame de nucă de cocos
4 oua
Sucul si coaja rasa de la doua lamai
1 pliculet de praf de copt
1 lingurita extract de migdale
 
Mod de preparare: 
 
Incinge cuptorul la 200 de grade Celsius. Intr-un bol incapator mixeaza zaharul cu untul, ouale, faina, praful de copt, sucul si coaja de lamaie, fulgii de migdale, nuca de cocos si esenta de migdale. 
 
Toarna compozitia intr-o tava rotunda si coace prajitura, la 200 de grade Celsius, timp de 20 de minute sau pana trece testul scobitorii.
 

Fursecuri cu migdale

Ingrediente:
 
2 cesti de faina 
1 ceasca de migdale prajite 
1 lingurita de praf de copt
1 lingurita de extract de vanilie
1 ou
3 linguri de miere
3 linguri de ulei de rapita
3 linguri de unt
Un praf de sare 
 
Mod de preparare: 
 
Incalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius. Macina migdalele, pune-le intr-un bol incapator si adauga peste ele faina, praful de copt si sarea. Intr-un alt bol amesteca mierea cu uleiul si untul, apoi adauga oul si vanilia. Adauga treptat peste compozitia lichida ingredientele uscate si incorporeaza bine compozitia. La final trebuie sa obtii un aluat fin, pe care trebuie sa-l lasi la frigider pentru circa o ora. 
 
Pune hartie de copt pe tava, fa bilute mici de aluat si asaza-le in tava, presandu-le usor. Fursecurile se lasa la copt timp de 15 minute (la 180 de grade), pana devin aurii. Dupa ce se scot din cuptor se lasa la racit si apoi se mananca. 
 

Macaroons

Ingrediente:
 
60 de grame de faina de migdale
120 de grame de zahar pudra
3 albusuri
35 de grame de zahar tos
O pastaie de vanilie
Un praf de sare
 
Pentru crema:
 
90 de grame de ciocolata alba 
10 de grame de unt cu un continut ridicat de grasime
40 de mililitri smantana pentru frisca

Mod de preparare:

Incalzim cuptorul la 150 de grade Celsius. Albusurile impreuna cu zaharul tos, sarea si vanilia se mixeaza timp de 10 minute, la inceput la viteza medie, apoi o crestem,  pana ajungem la ultima treapta de viteza. Rezultatul trebuie sa fie o compozitie tare, care sa stea in tel. Peste ea, se cerne faina de migdale si zaharul pudra apoi se amesteca folosind o spatula si miscari de sus in jos pana compozitia este bine incorporata. Compozitia se pune intr-un pos si se se spriteaza in forme rotunde de circa 3 cm diametru pe tava pe care se asaza in prealabil hartie de copt. Tava se lasa afara, pe blat, timp de 45 de minute si apoi se coace in cuptorul preincalzit pentru 15, maximum 20 de minute. 

Pentru a pregati crema, incepem prin a da prin razatoare ciocolata alba. Apoi, intr-o cratita pusa pe aragaz se pun untul si smantana. Dupa ce aceasta compozitie ajunge la punctul de fierbere, se toarna peste ciocolata alba si se amesteca pana la incorporare. Crema se lasa in frigider un sfert de ora apoi se intinde pe macaroons cu ajutorul unui cutit. 

Gris cu lapte de migdale

Ingrediente:

  • 50 grame gris
  • 500 ml lapte de migdale
  • 2 linguri zahar 
  • dulceata de visine/caise/cirese sau orice alta dulceata preferi

Mod de preparare: 

Un desert usor de preparat, adorat de copii si adulti in aceeasi masura, grisul cu lapte de migdale se pregateste in circa 15 minute. Incepem prin a incalzi laptele intr-o oala, apoi adaugam zaharul si amestecam usor pana se topeste si compozitia incepe sa fiarba. Grisul se adauga in ploaie si se amesteca incontinuu. Cand compozitia are o consistenta asemanatoare cu o crema tare sau o budinca, se ia de pe foc si se lasa la racit. Se serveste rece impreuna cu o lingura de dulceata. 

Ce beneficii au migdalele pentru organism?

Migdalele au o multitudine de beneficii atat pentru corp, cat si pentru minte. In 150 de grame de migdale gasim:

  • 207 calorii
  • 5 grame proteine
  • 5 grame fibre 
  • 7 grame carbohidrati
  • 5 grame zahar
  • 16 miligrame vitamina E
  • 0,4 miligrame riboflavina 
  • 0,8 miligrame mangan
  • 97 miligrame magneziu
  • 172 miligrame fosfor 
  • 96 miligrame calciu
  • 33 miligrame fier 

Aceste componente fac din migdale adevarate super-alimente cu rol importante in controlul greutatii, dar si in buna functionarea a inimii si a altor organe. 

Rolul migdalelor in controlul greutatii

Grasimile bune si fibrele din migdale fac din aceste alimente un aliat de nadejde in diete. Un prim argument ce le recomanda drept prietenele siluetei este legat de faptul ca ofera senzatia de satietate pentru o perioada mai lunga de timp. O mana de migdale are sub 200 de calorii, insa te ajuta sa alungi poftele pentru cateva ore bune. 

Mai mult decat atat, ele sunt recomandate in orice dieta, pentru ca ne ajuta sa ne mentinem nivelul de energie ridicat atunci cand ne schimbam complet alimentatia. Nu exista diete in care sa consumi doar migdale, insa ele nu sunt interzise in niciun regim pe care l-ai urma. Le poti manca dimineata cu un iaurt degresat si apoi pe tot parcursul zilei drept gustare. 

Uleiul de migdale, remediu si produs cosmetic

Uleiul de migdale are atat rol terapeutic, cat si rol cosmetic. Iata cateva moduri in care te ajuta: 

Adaugat in alimente - salate sau diverse preparate - uleiul de migdale ajuta la reducerea colesterolului rau, la imbuntatatirea functiilor cerebrale si sprijina sistemul nervos. Totodata, uleiul de migdale ajuta la concentrare si imbunatateste memoria. 

Poate fi utilizat cu succes in tratamente cosmetice pentru ca: 

  • Hidrateaza si catifeleaza pielea
  • Ajuta la estomparea cearcanelor
  • Confera fermitate pielii si previne aparitia ridurilor
  • Actioneaza ca un balsam protector si hranitor pentru buze
  • Este un remediu foarte util pentru pielea uscata si sensibila, care se descuameaza
  • Reprezinta un tratament de mare ajutor pentru parul degradat, conferindu-i stralucire
  • Combate caderea parului
  • Stimuleaza cresterea parului 

Cand NU sunt recomandate migdalele. Riscurile consumului excesiv

Ca orice aliment, si migdalele au unele contraindicatii. In primul rand, migdalele, ca si nucile, fac parte dintre alimentele ce produc alergii puternice, inclusiv socuri anafilactice, astfel incat trebuie sa ne asiguram ca nu suntem alergici inainte sa le consumam. In cazul copiilor, este cu atat mai important sa incepem cu cantitati foarte mici, pentru a observa comportamentul organismului si pentru a ne asigura ca nu este alergic. 

Consumul excesiv de migdale, ca si oricare alt aliment, de altfel, poate provoca dereglari ale sistemului digestiv - constipatie, balonare, diaree. Totodata, consumul in exces, fara sport si dublat de o alimentatie haotica si plina de alimente procesate si cu un continut ridicat de zahar, poate duce la cresterea in greutate. Un consum excesiv poate duce inclusiv la acumularea unei cantitati prea mari de vitamina E in organism si, drept urmare, la tulburari de vedere sau de concentrare. 

Doza recomandata de migdale este de 45 de grame pe zi. Cantitatea aceasta este, practic, echivalentul a 2 gustari cu migdale pe zi. 

Se spune ca alimentele gustoase sunt de obicei nesanatoase, insa migdalele sunt un exemplu perfect de aliment care le are pe toate si de care ne putem bucura fara griji. Tu obisnuiesti sa consumi migdale? Cum iti place sa le mananci?

Migdale crude 250g
Produs momentan indisponibil online
71797
Migdale crude eco 150g
173.27 Lei/Kg
25,99 Lei
86215
Migdale gigant crude 200g
Produs momentan indisponibil online
48714
Migdale decojite crude 40g
Produs momentan indisponibil online
23392