InspiratieIdei pentru tineCum depozitezi alimentele si preparatele ca sa le poti consuma pentru cat mai mult timp
Inspiratie

Cum depozitezi alimentele si preparatele ca sa le poti consuma pentru cat mai mult timp

Daca ti-ai facut provizii pentru o perioada mai indelungata sau ai gatit foarte multa mancare, probabil ca iti doresti sa iei toate masurile pentru a te asigura ca alimentele nu se vor altera. Stim ca iti doresti sa oferi familiei doar preparate sanatoase, iar pentru a putea face acest lucru este nevoie sa depozitezi corespunzator toate mancarurile si produsele.

Temperatura optima, timpul de pastrare si modul de conservare sunt doar cateva dintre lucrurile pe care trebuie sa le iei in calcul atunci cand depozitezi fiecare tip de aliment, pentru ca doar asa te vei asigura ca acestea raman potrivite pentru consum. Mai jos vei descoperi informatii utile despre modul de depozitare al fiecarui tip de aliment.
 

Cum depozitezi corect fructele si legumele

Pentru a te asigura ca fructele si legumele se mentin intr-o stare buna chiar si dupa mai multe zile de la cumparare, este necesar sa le depozitezi corespunzator. Intrucat nu toate legumele si fructele pot fi tinute la frigider, este necesar sa gasesti o metoda optima de conservare pentru fiecare dintre ele. De asemenea, este important sa-ti asiguri mereu accesul la fructe si legume proaspete, pentru a te asigura ca rezista cat mai mult.

Vezi AICI toate ofertele noastre pentru FRUCTE SI LEGUME PROASPETE
 

Rosii si castraveti

Desi exista foarte multe persoane care depoziteaza rosiile si castravetii in frigider, aceasta metoda nu este una foarte recomandata, intrucat legumele pot deveni mai moi din cauza temperaturilor scazute si isi vor schimba gustul. In schimb, se recomanda ca acestea sa fie depozitate intr-un spatiu inchis, la temperatura camerei, intr-o punga de hartie, pentru cel mult 3 zile.

Cartofi, ceapa si usturoi

Pentru a se pastra cat mai mult timp, aceste legume se depoziteaza fie in camara, fie intr-un spatiu intunecat, asezate intr-o punga de hartie. Daca sunt pastrate intr-un spatiu aerisit si uscat, produsele pot rezista chiar si pentru o luna fara a-si pierde din proprietati, insa este important sa le depozitezi separat.

Ierburi aromatice

Mararul, patrunjelul, coriandrul, rozmarinul sau leusteanul pot fi depozitate fara probleme in sertarul destinat legumelor si fructelor din frigider, asezate in pungi de plastic. Totusi, este important sa nu le speli inainte de a fi puse la pastrare, intrucat umiditatea excesiva le poate afecta textura.

Citrice si mere

Toate fructele din categoria citricelor vor rezista de minune la frigider chiar si pentru cateva saptamani. Totusi, pentru a te asigura ca sucul tau de portocale sau limonada vor avea gustul cu care te-ai obisnuit, este necesar sa le scoti din frigider cu doua ore inainte de a le stoarce. Tot in frigider se depoziteaza si merele, insa este bine ca acestea sa fie asezate intr-o punga de plastic, pentru a nu-si pierde aroma.

Cum depozitezi corect produsele alimentare

Si atunci cand vine vorba de produse alimentare, altele decat legumele si fructele, trebuie avut in vedere un set de reguli, necesare pentru a le mentine calitatea. De aceea, este important ca fiecare produs sa fie depozitat corespunzator

Carnea

Daca iti doresti sa depozitezi carnea pentru o perioada indelungata de timp, cea mai sigura alegere este congelatorul. Totusi, trebuie sa tii cont de faptul ca, odata scoasa, carnea nu se mai recongeleaza.
In cazul in care ai o bucata de carne pe care vrei sa o pregatesti in ziua urmatoare, poti sa o depozitezi in frigider, insa asaz-o intr-un recipient, pentru a evita scurgerea sucurilor din aceasta.

Faina si malaiul

Pentru a te putea bucura de paine proaspata mult timp de acum incolo, va trebui sa depozitezi faina intr-un spatiu uscat, racoros si intunecat. Produsul se pastreaza cel mai bine daca este tinut in ambalajul sau original, insa daca acest lucru nu este posibil, poate fi pus si intr-o cutie de carton. Pentru a te asigura ca faina pe care o cumperi isi va mentine proprietatile pentru o perioada indelungata, este necesar sa cumperi un produs de calitate.
Gasesti AICI FAINA DIN GRAU DRAMAS
Malaiul trebuie, de asemenea, depozitat intr-un loc intunecat si racoros, insa, spre deosebire de faina de grau, acesta va rezista mai bine daca este asezat intr-un recipient de sticla, precum un borcan sau o caserola. Pentru a te asigura ca nu dezvolta molii, malaiul trebuie cernut cel putin o data pe luna.

Produsele lactate

Lactatele trebuie depozitate in frigider la cel mult doua ore de la cumparare, pentru a nu permite dezvoltarea unor bacterii. Iaurtul, smantana, laptele sau chefirul rezista cel mai bine daca sunt asezate pe raftul de jos al frigiderului, in zona intunecata a acestuia. Totusi, indiferent cat de bine le pastrezi, nu este recomandata consumarea acestora dupa perioada de expirare.
Branza, untul si cascavalul pot rezista pentru perioade mai indelungate, insa este important sa fie invelite intr-o punga de plastic sau intr-un recipient etans inainte de a fi depozitate in frigider. Daca iti doresti branzeturi pe care sa le poti pastra in frigider mult timp, este important sa alegi un preparat pe masura.
AICI gasesti BRANZA PECORINO DOP MATURATA

Cum depozitezi corect preparatele

Pentru ca nu poti sa gatesti in fiecare zi, probabil ca obisnuiesti sa prepari hrana mai multa, care sa-ti ajunga pentru mai multe zile. Desi aceasta este o abordare corecta, trebuie sa te asiguri ca felurile de mancare sunt depozitate corespunzator, pentru a putea fi consumate fara probleme si la cateva zile de la preparare.

Carne gatita si preparate din carne

Carnea fiarta sau prajita se poate depozita in frigider, cu conditia sa fie asezata intr-un recipient inchis ermetic, pentru maximum 3 zile. Chiftelutele sau alte preparate pe baza de carne tocata pot fi depozitate in acelasi mod, insa trebuie consumate dupa cel mult 2 zile.
In cazul in care iti doresti sa pastrezi carnea gatita pentru mai mult timp, o poti pune in congelator, insa, odata ce ai decongelat-o, nu vei mai putea repeta acest proces.
Vezi AICI CARNE TOCATA DE PORC SI DE VITA

Sosuri, piureuri si preparate din legume si fructe

In functie de ingredientele pe care le contin, sosurile pot fi pastrate in frigider, intr-o caserola etansa de sticla, pentru o perioada cuprinsa intre 24 de ore si 3 zile. Atentie la felurile pe baza de maioneza si smantana, intrucat acestea isi pot pierde calitatile mai rapid decat alte preparate si trebuie consumate la cel mult 2 zile de la depozitare.
Piureurile de fructe si smoothie-urile pot fi depozitate tot in frigider, intr-un recipient de sticla, insa trebuie avut in vedere faptul ca acestea isi vor pierde proprietatile dupa doar 24 de ore.
In schimb, orezul si legumele gatite rezista mai mult timp la frigider, iar daca sunt depozitate intr-o caserola etansa, vor putea fi servite chiar si la 3 zile de la depozitare.

Asigura-te ca respecti toate regulile de depozitare a alimentelor si ca urmezi indicatiile de pastrare pentru fiecare in parte. Doar asa te vei putea bucura de produse gustoase si sanatoase, pe care sa le oferi cu incredere si celor dragi.

Sursa Foto: Shutterstock