InspiratieIdei pentru tineCum prepari urzicile: retete de incercat si beneficii
Inspiratie

Cum prepari urzicile: retete de incercat si beneficii

Urzica este o planta perena originara din Europa, Africa de Nord si anumite zone din Asia. Treptat, a devenit din ce in ce mai populara, fiind consumata pe intreg globul, datorita beneficiilor sale, dar si gustului aparte. Afla in cele ce urmeaza cum se prepara urzicile, cum le poti consuma, dar si care sunt beneficiile lor pentru sanatate.
  • Despre urzici - informatii generale si valori nutritionale
  • Care sunt beneficiile urzicilor
  • Cum alegi urzicile si cum le pregatesti
  • Retete cu urzici

Despre urzici - informatii generale si valori nutritionale

Urzicile au fost folosite ca plante medicinale din cele mai vechi timpuri. In Egiptul Antic, urzicile erau utilizate ca remediu impotriva durerilor de spate si artritei, in timp ce soldatii romani isi puneau frunze de urzica pe piele, deoarece senzatia pe care acestea le-o provocau le tinea de cald.
Mai mult, in medicina traditionala europeana, urzicile erau folosite pentru a trata reumatismul, probleme gastrointestinale sau tulburari ale tractului urinar. Frunzele erau infuzate sau puteau fi aplicate direct pe piele pentru a trata durerile musculare.
Un lucru cunoscut despre urzici este faptul ca pot provoca iritatii. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca frunzele si tulpinile sunt acoperite cu un puf care inteapa la atingere. Micile ace care formeaza acest puf contin histamina, acid folic si alte substante care pot cauza mancarime, roseata si umflaturi.

Valorile nutritionale ale urzicilor

Urzicile sunt o sursa bogata de vitamine si nutrienti si, asa cum arata studiile, extractul de urzici poate creste nivelul de antioxidanti din sange.
In ceea ce priveste valorile nutritionale, 100 de grame de urzici contin:

  • Acid folic - 14 mcg
  • Calorii - 42 kcal
  • Vitamina A - 2.011 IU
  • Vitamina B - 0,103 mg
  • Vitamina K - 498,6 mcg
  • Fibre - 6,9 g
  • Calciu - 481 mg
  • Fier - 1,64 mg
  • Magneziu - 57 mg
  • Fosfor - 71 mg
  • Zinc - 0,34 mg
  • Potasiu - 334 mg
  • Proteine - 2,71 mg

Mai mult decat atat, urzicile contin o cantitate ridicata de clorofila, mai mare decat orice alta planta. Clorofila, pe langa faptul ca da culoare plantelor, este si o sursa bogata de vitamine si antioxidanti, cu importante proprietati terapeutice.

Care sunt beneficiile urzicilor

In ciuda faptului ca inteapa, urzicile pot fi consumate in siguranta daca sunt pregatite corect, avand numeroase beneficii pentru sanatate. Urzicile pot fi consumate in diferite preparate, dar si ca supliment nutritiv sau sub forma de ceai.

  • Reduc inflamatiile - urzicile contin compusi care pot ameliora inflamatiile si calma durerile.
  • Reduc tensiunea arteriala - urzicile stimuleaza productia de oxid de azot, care ajuta la dilatarea vaselor de sange, dar si la reglarea batailor inimii, favorizand astfel echilibrarea tensiunii arteriale.
  • Ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange - un studiu desfasurat pe o perioada de trei luni, la care au participat 46 de persoane, a aratat ca o doza zilnica de 500 de miligrame de extract de urzica poate scadea in mod semnificativ zaharul din sange.
  • Trateaza afectiunile cutanate - cremele pe baza de urzici pot ajuta la tratarea ranilor sau arsurilor.
  • Previn anemia - datorita continului ridicat de fier, consumul de urzici este benefic pentru a trata sau preveni anemia.
  • Trateaza alergiile - extractul de urzica poate inhiba productia de histamina, compus care declanseaza simptomele alergiilor, precum stranut, mancarimi la nivelul pielii sau congestie nazala.
  • Mentin sanatatea ficatului - proprietatile antioxidante ale urzicilor pot ajuta la protejarea ficatului.

Cum alegi urzicile si cum le pregatesti

Cand vine vorba de culesul urzicilor, este foarte important sa le alegi pe cele potrivite. Cea mai buna perioada pentru recoltarea urzicilor este primavara, cand plantele au aproximativ 30 de centimetri si inca nu au inflorit. De regula, frunzele tinere sunt fragede si gustoase, spre deosebire de cele batrane, care sunt mai tari si amarui.
Atunci cand culegi urzici, este foarte important sa porti manusi si o bluza cu maneca lunga, ca sa nu te intepi. Poti recunoaste urzicile comestibile dupa frunzele cu margini zimtate, acoperite cu puf. Urzicile trebuie să fie verzi, proaspete, cu frunze ferme. De la urzici se folosesc frunzele, tulpina, dar si radacina, in diverse scopuri.
Extractul din radacina de urzica este folosit de regula pentru suplimentele alimentare sub forma de capsule vegetale, dar si pentru prepararea tincturilor.

Cum pregatesti urzicile

Odata ce ai cules urzicile, e momentul sa le pregatesti. E indicat sa folosesti manusi ca sa speli bine urzicile cu apa si ca sa rupi apoi frunzele. Urmatorul pas este sa pui frunzele de urzica intr-un bol cu apa calda si otet, timp de zece minute. Acest procedeu ajuta la eliminarea substantelor care provoaca iritatii ale pielii.

Dupa ce au trecut cele zece minute, spala din nou frunzele si pune-le la fiert pentru alte zece minute. Acum le poti gati cum preferi sau le poti depozita la frigider in pungi de plastic, pentru cel mult patru zile. La congelator pot rezista pana la opt luni.
 

Cum poti consuma urzicile

Poti consuma urzicile in diferite mancaruri, dupa ce le-ai fiert in prealabil, sau le poti usca pentru a le folosi apoi la prepararea ceaiurilor. Urzicile pot fi consumate si ca supliment nutritiv, sub forma de capsule sau tinctura.

Retete cu urzici

Mancare de urzici

Ingrediente:
  • cateva maini de urzici
  • o ceapa mare
  • 2 linguri cu ulei
  • sare si piper
  • 2 catei de usturoi
  • 3 linguri de faina
  • 200 de mililitri de lapte
Mod de preparare:
  • Dupa ce ai fiert urzicile, pune-le intr-un blender si mixeaza bine pana capata consistenta unui piure. Condimenteaza cu sare si piper, dupa gust si adauga faina.
  • Incinge uleiul intr-un vas si pune ceapa tocata la calit.
  • Adauga piureul de urzici peste ceapa calita, toarna apoi si laptele, amesteca bine si lasa sa fiarba pana cand compozitia devine omogena.
  • Lasa mancarea pe foc aproximativ zece minute, adauga cateii de usturoi si mai lasa la fiert inca doua sau trei minute.
  • Poti servi mancarea de urzici alaturi de un ou ochi si cu putin sos de hrean.

Ciorba de urzici

Ingrediente:
 
  • 400 de grame de urzici
  • un morcov
  • 2 legaturi de ceapa verde
  • o legatura de usturoi verde
  • o legatura de leurda
  • o radacina de pastarnac
  • 50 de grame de orez cu bob rotund
  • 2-3 linguri de ulei
  • 500 de mililitri de bors sau sucul de la o lamaie, dupa gust
  • sare si piper
Mod de preparare:
 
  • Fierbe urzicile, strecoara-le si pastreaza apa.
  • Toaca morcovul, pastarnacul si ceapa verde, pune uleiul la incins intr-o oala, adauga apoi legumele tocate si caleste-le la foc mic.
  • Adauga orezul si prajeste pentru inca doua minute.
  • Adauga apa ramasa de la oparirea urzicilor si putina sare si lasa fiert pentru aproximativ 12 minute.
  • Adauga apoi urzicile tocate si mai lasa sa fiarba inca cinci minute.
  • Adauga borsul si mai lasa la fiert inca un minut.
  • Toaca la final usturoiul verde si leurda, opreste focul si adauga-le peste ciorba

Mancare de urzici cu orez

Ingrediente:
 
  • 500 de grame de urzici
  • o jumatate de cana cu orez
  • o ceapa medie
  • 2 catei de usturoi
  • un ardei gras
  • 100 de mililitri de ulei
  • o jumatate de caserola cu rosii cuburi
  • sare si piper
  • sucul de la o jumatate de lamaie
Mod de preparare:
 
  • Dupa ce ai oparit urzicile si s-au racit, toaca-le marunt.
  • Toaca ceapa, ardeiul si usturoiul si lasa-le la calit pentru aproximativ trei minute.
  • Adauga orezul si lasa-l sa se caleasca timp de trei minute, adauga doua cani din apa in care au fiert urzicile si amesteca din cand in cand ca sa nu se lipeasca orezul.
  • Dupa ce orezul este gatit pe jumatate, adauga urzicile, rosiile cuburi, sarea, piperul si sucul de lamaie.
  • Introdu vasul in cuptor, la 170 de grade Celsius, pentru 30 de minute. Poti servi mancarea alaturi de o portie de mamaliga calda.

Piure de urzici

Ingrediente:
 
  • 500 de grame de urzici
  • 500 de mililitri de lapte
  • 50 de grame de faina
  • 50 de grame de unt
  • 2 catei de usturoi
  • 2 linguri de smantana
  • sare
Mod de preparare:
 
  • Dupa ce ai oparit urzicile, adauga 50 de mililitri de lapte si paseaza-le cu un blender.
  • Topeste untul intr-o cratita, impreuna cu faina si putina sare si amesteca timp de un minut.
  • Adauga treptat laptele in cratita, amestecand bine pana obtii un sos fin.
  • Lasa sosul sa fiarba inca patru-cinci minute la foc mic si amesteca bine ca sa nu se prinda de vas.
  • Adauga urzicile si lasa compozitia pe foc inca doua minute.
  • Opreste focul si adauga usturoiul zdrobit si smantana.


Urzicile sunt ideale pentru o mancare usoara si sanatoasa, mai ales primavara, cand este sezonul lor. Acestea sunt usor de preparat, fiind in acelasi timp bogate in vitamine si nutrienti, necesari pentru sanatatea organismului.