InspiratieIdei pentru tineSarmalele, deliciul nelipsit de la ocazii speciale. Retete din toate colturile tarii
Inspiratie

Sarmalele, deliciul nelipsit de la ocazii speciale. Retete din toate colturile tarii

Prepararea sarmalelor este un adevarat ritual in fiecare casa si fiecare bucatar are propriile secrete. Descopera cum se pregatesc in functie de zonele tarii. 

 

  • Sarmalele - mancare romaneasca, dar cu radacini in Turcia

  • Cate gusturi, atatea tipuri de sarmale 

  • Cum se prepara sarmalele in functie de regiunea tarii

Sarmalele - mancare romaneasca, dar cu radacini in Turcia

Sarmalele sunt printre cele mai apreciate mancaruri in Romania si putini sunt cei care ar refuza o portie de sarmale aburinde, cu smantana si mamaliguta langa. Desi este un fel de mancare considerat traditional romanesc, el de fapt isi are radacinile in Imperiul Otoman. Cuvantul „sarma” provine din limba turca - „sarmak” si se traduce prin „a infasura, inveli”.

Sarmalele se prepara din Orientul Mijlociu pana in Balcani si Europa Centrala, insa retetele au suferit de-a lungul timpului mici modificari si se prepara in mod diferit in fiecare tara. Preparate asemanatoare cu sarmalele sunt dolma, gołąbki sau holishkes. In meniuri in restaurantele internationale gasim sarmalele sub numele de „cabbage rolls”. 

In Romania, sarmalele se bucura de o apreciere in toate regiunile tarii si sunt considerate o mancare cu un simbolism aparte. Chiar si oala de sarmale din lut are un loc privilegiat in bucatariile romanilor, se regaseste in majoritatea caselor si este considerata un element de baza in obtinerea gustului autentic de sarmale. 

Cate gusturi, atatea tipuri de sarmale

Sarmalele nu se prepara dupa aceeasi reteta peste tot si nici cu aceleasi ingrediente. In functie de gusturi sau de regimul alimentar, ele pot fi de mai multe feluri si pot satisface chiar si cele mai pretentioase papile gustative. Sarmalele difera in functie de:

 

  • Foaia cu care se inveleste compozitia de carne: sarmale in foi de varza alba murata, sarmale in foi de varza rosie, sarmale in foi de stevie, sarmale in foi de vita de vie
  • Tipul de carne sau continut: carne de porc, pui, amestec de carne, soia, legume (orez, ciuperci etc.)
  • Condimente: boia, cimbru, dafin, marar, chimen, ienibahar, turmeric, coriandru
  • Compozitia in care fierb sarmalele - apa, apa cu bors, apa cu zeama de varza murata
  • Forma si marimea sarmalei - in unele zone se fac sarmale de dimensiuni reduse, iar in alte zone sunt mai voluminoase, chiar si cat pumnul. 
  • Modul de servire: cu smantana/ iaurt/ lapte covasit, cu ardei iute, cu mamaliguta

 

Cum se prepara sarmalele in functie de regiunea tarii

Nici preparat de sute de ori un fel de mancare nu are acelasi gust, iar pregatirea mancarii este o arta ce poate fi interpretata in zeci de moduri. In definitiv, fiecare reteta sufera modificari in functie de gustul celui care o prepara. 

In fiecare colt al tarii reteta de sarmale a fost modificata in spiritul si gustul zonei. Indiferent care reteta e preferata ta, cert este ca toate sunt gustoase, insa exista cateva diferente care fac unice sarmalele moldovenesti, pe cele oltenesti si cele din fiecare zona in parte. 

Mai jos poti gasi retetele pentru sarmalele din mai multe zone ale tarii: 

 

Sarmalele moldovenesti, mici si delicioase

Ingrediente:
 
  • 500 de grame de carne de porc tocata
  • 2 cepe
  • 1 morcov
  • 1 ardei gras rosu
  • 200 de grame de orez
  • 1 lingura de bulion
  • O ceasca de suc de rosii
  • 500 ml bors acru 
  • 1-2 verze murate
  • 4 linguri de ulei
  • Marar si patrunjel verde
  • Sare, piper, boia 

Mod de preparare: 

Se separa frunzele de pe varza murata si se clatesc cu apa. Ceapa se toaca marunt si se caleste in ulei, apoi se adauga morcovul si ardeiul taiate marunt. Cand ceapa devine transparenta si morcovul se inmoaie, se adauga bulionul si se mai tin pe foc cateva minute. Dam tigaia deoparte si lasam legumele calite sa se raceasca. 
 
Intr-un bol mare se pune carnea tocata, orezul bine spalat inainte, apoi ingredientele calite si verdeata tocata, sare, piper, boia. Atentie, la adaugarea sarii, foile de varza murata sunt deja sarate, asa ca nu trebuie sa exagerezi cu acest condiment. Compozitia se amesteca foarte bine si se pune cate o lingura de compozitie in fiecare foaie de varza si se impatureste. 
 
Pe fundul oalei de lut in care urmeaza sa fie fierte sarmalele se pun varza tocata, crengutele ramase de la patrunjel si marar si foile de dafin. Apoi se adauga sarmalele in straturi. Peste ele se toarna apa si bors, cat sa le cuprinda, apoi sucul de rosii. Oala se pune pe foc la intensitate mica pentru 1-2 ore. Daca lichidul in care fierb sarmalele scade, se adauga apa fierbinte. Sarmalele se gusta dupa prima ora de fierbere, apoi se mai verifica de cate ori crezi ca este necesar. 
 
 

Sarmalele din Bucovina poarta si numele de galuste si se prepara si la cuptor

 

Ingrediente:
  • 1 kg carne de porc tocata
  • 1,5 cani de orez
  • 2 cepe
  • 100 de grame de slanina afumata 
  • 2 linguri de suc de rosii sau bulion
  • 10 crengute de cimbru uscat
  • 1 varza acra cu frunze cat mai subtiri sau frunze de vita de vie din saramura 
  • Putina untura, in care se caleste ceapa
  • Sare, piper, boia 

 

Mod de preparare: 

Incepem cu ceapa tocata marunt, care se caleste in untura pana devine translucida. Intr-un vas incapator se pune carnea tocata, dupa care se adauga slanina afumata taiata cuburi, ceapa, orezul bine spalat in prealabil, sarea, piperul si boiaua. Compozitia se amesteca bine cu o lingura de lemn sau cu mana. Frunzele de varza acra se aleg si se trec printr-un jet de apa rece, iar in fiecare dintre ele se pune cate o lingura - doua, de compozitie si se ruleaza. 
 
Intr-o oala de lut, adanca, se pune la baza varza tocata murata, apoi sarmalele, in straturi pana se umple oala. Deasupra lor se pun frunze intregi de varza murata, apoi se adauga apa si putina zeama de varza, cat sa cuprinda toate sarmalutele, se adauga crenguta de cimbru, si oala se pune pe foc la intensitate mica. Dupa ce zeama din oala scade, se indeparteaza frunzele de varza si se adauga bulionul subtiat cu putina apa calda. Foile de varza se pun inapoi si se mai lasa la fiert inca circa o ora. In Bucovina sarmalutele se pregatesc si la cuptor si capata o aroma deosebita. Oala cu sarmale se pune in cuptor la 180 de grade Celsius (sau foc mediu) pentru aproximativ jumatate de ora, sau chiar mai mult. 
 
Pentru a fi sigur ca sarmalele sunt gatite se incearca din cand in cand cate o sarmaluta. Orezul ar trebui sa fie moale si sa nu se simta in compozitie. 
 
 

Sarmalele ardelenesti, mari si cu afumatura

 

Ingrediente:
  • 600 de grame de carne tocata mixta - porc si vita
  • 50-100 de grame de sunca afumata
  • 1 ceapa
  • 2-3 linguri de ulei
  • 1 ceasca orez
  • 200 ml suc de rosii
  • Sare, piper macinat si boabe, boia de ardei iute
  • Marar, cimbru
  • 1 cana zeama de varza murata
  • O varza murata pentru foi  
 

Mod de preparare: 

Ceapa tocata se caleste in ulei alaturi de orezul bine spalat inainte. Intr-un bol mare se pune carnea tocata, peste care se adauga ceapa si orezul calite inainte, se adauga sunca afumata taiata cuburi, apoi sarea, piperul macinat si boiaua. Foile de varza se spala bine si in fiecare dintre ele se adauga compozitie din plin. Sarmalele din Ardeal sunt mari si satioase, asa ca se pune multa compozitie in foi. 
 
Intr-un vas de lut se pune un strat de varza tocata, mararul tocat marunt, cimbrul si boabele de piper, apoi se asaza in straturi sarmalele. Dupa ce se pun toate sarmalele in oala se adauga zeama de varza si apa cat sa le acopere. Oala se pune pe foc de intensitate medie la inceput, iar dupa primul clocot focul se da la mic. Sarmalele ardelenesti se fierb circa doua or, sunt mai mari, asa ca au nevoie de mai mult timp sa fiarba. 
 
 

Sarmalele din Muntenia, cu mult sos de rosii deasupra

Ingrediente:

 
  • 1 kg carne tocata de porc
  • 1 l de suc de rosii sau pasta de rosii
  • 2 linguri de bulion
  • 400 de grame de orez
  • 2 cepe
  • 2-3 linguri de ulei
  • Cimbru, marar, foi de dafin, sare,  piper, boia de ardei iute


Mod de preparare: 

Ceapa tocata marunt se caleste in ulei, apoi se adauga orezul si  sare, piper si boia. Cand orezul incepe sa se umfle, se adauga bulionul subtiat cu putina apa si se mai lasa pe foc 2-3 minute. Compozitia se lasa la racit cateva minute.  Intr-un bol mare se pune carnea, apoi se adauga orezul si ceapa calite in prealabil. Adauga apoi o cana de suc de rosii si amesteca bine compozitia. Foile de varza se spala, apoi in fiecare foaie se pune compozitie din plin si se ruleaza foaia.La baza oalei se pune varza tocata, apoi cimbrul, foile de dafin si mararul apoi se pun sarmalele in straturi. Dupa ce se pun toate sarmalele in oala, se adauga restul de suc de rosii si apa. Deasupra mai adaugam un strat de varza tocata si punem oala pe foc, la intensitate mica. Timpul de gatire este de 1-2 ore, sarmalutele se incearca dupa prima ora. 
 
La baza oalei se pune varza tocata, apoi cimbrul, foile de dafin si mararul apoi se pun sarmalele in straturi. Dupa ce se pun toate sarmalele in oala, se adauga restul de suc de rosii si apa. Deasupra mai adaugam un strat de varza tocata si punem oala pe foc, la intensitate mica. Timpul de gatire este de 1-2 ore, sarmalutele se incearca dupa prima ora. 

 

Sarmale oltenesti, cu cimbru din plin



Ingrediente:

  • 1 kg carne de porc
  • O varza murata
  • 300 g ceapa
  • 100 g orez
  • 200 grame bulion 
  • 2-3 linguri de ulei
  • 1 l zeama de varza murata
  • 5-6 crengute de cimbru
  • Sare, piper

 

Mod de preparare: 
 
Ceapa se caleste in ulei, apoi se pune intr-un bol incapator si se amesteca si orezul, carnea tocata, sarea si piperul. Sarmalele se invelesc pe rand in foi de varza subtiri si spalate in prealabil. Intr-o oala adanca se pune la baza varza murata tocata si cateva crengute de cimbru, dupa care se asaza in straturi sarmalele. Intre straturi se pun crengute de cimbru, iar la final se intinde bulionul peste ultimul strat. Dupa ce sunt asezate toate sarmalele, se toarna zeama de varza si apa (daca e nevoie) pentru a acoperi sarmalele. Se gatesc pentru 1-2 ore la foc mic si mediu. 
 
De multe ori retetele s-au contopit si fiecare bucatar a adunat ce obiceiuri i-au atras cel mai mult atentia din fiecare zona a tarii. De aceea, de multe ori gasim in Moldova sarmale facute ca in Ardeal sau cu influente din alte zone. Gustul primeaza, desigur, asa ca poti adauga orice ingredient, de oriunde din lume, daca esti de parere ca va imbogati savoarea sarmalutelor tale. Nu uita, totodata, ca in bucatarie poti fi cat de creativ iti doresti, asa ca poti adauga cu incredere si condimente din colturi indepartate ale lumii. 
 
In final, merita sa-ti reamintim ca sarmalele nu sunt chiar atat de greu de pregatit si merita macar o data  sa incerci sa le prepari acasa. Dupa ce vei primi laudele invitatilor tai, cu siguranta iti vei mai dori sa le mai prepari si te vei perfectiona!