
Ciorba rădăuțeană: rețeta originală și cum se pregătește
Ciorba rădăuțeană, un deliciu al bucătăriei românești, mai specific al Bucovine, este o supă cremoasă și aromată, încărcată de istorie. Rețeta este apreciată pentru gustul său autentic și consistența sa, care îmbină aroma legumelor proaspete cu savoarea cărnii și finețea smântânii. Cu alte cuvinte, această ciorbă este un preparat de nelipsit din meniul pasionaților de gastronomie românească.

Dacă și tu vrei să încerci acest tip de ciorbă albă, citește în continuare, pentru a afla câteva sfaturi utile pentru prepararea sa, rețeta originală de ciorbă rădăuțeană, precum și alte șapte variante, cel puțin la fel de încântătoare pentru papilele gustative.
- Cum se face ciorba rădăuțeană
- Rețete de ciorbă rădăuțeană
- Rețeta originală de ciorbă rădăuțeană
- Rețetă de ciorbă rădăuțeană de pui
- Rețetă ciorbă rădăuțeană de piept de pui
- Rețetă ciorbă rădăuțeană de porc
- Rețetă ciorbă rădăuțeană de curcan
- Rețetă supă de pui rădăuțeană
- Rețetă de ciorbă rădăuțeană fără smântână
- Rețetă de ciorbă rădăuțeană de vită
- Scurt istoric al ciorbei rădăuțene

Cum se face ciorba rădăuțeană?
Succesul unei ciorbe rădăuțene depinde foarte mult de modul de pregătire a ingredientelor și pașilor rețetei. Iată câteva sfaturi utile pentru a pregăti o astfel de ciorbă:
-
Alegerea ingredientelor:
-
Carnea de pui (sau o altă carne) - ar trebui să fie cât mai proaspătă, eventual de la o fermă bio;
-
Smântâna - alege o smântână de calitate. Ciorba rădăuțeană cu smântână de gătit este mai cremoasă;
-
Legumele - optează pentru legume proaspete, locale și pe cât posibil de sezon.
-
-
Gătirea ciorbei de pui tradițională:
-
Adu apa la fierbere înainte de a adăuga carnea sau legumele;
-
Spumează periodic ciorba, pentru a elimina impuritățile și resturile de grăsime;
-
Gătește legumele pentru ca toate să fie moi și suculente.
-
Ingrediente pentru ciorba rădăuțeană
Ciorba rădăuțeană cu legume pasate este un preparat tradițional cu o aromă și o consistență deosebite. Deși există mai multe variante ale rețetei (vezi mai jos), iată care sunt ingrediente pentru ciorba rădăuțeană:
-
Carnea de pui - mai ales piept de pui, cu sau fără os, dar se pot folosi și pulpe de pui. De asemenea, se poate folosi carne de curcan, iar alte variante propun și carne de vită, porc sau pentru o variantă vegetariană, ciuperci;
-
Apa - cantitatea de apă depinde de cantitatea de carne, precum și de consistența dorită pentru ciorbă;
-
Ceapa - este baza pentru aromatizarea sa;
-
Morcovii - oferă dulceață și culoare;
-
Țelina - aduce o aromă distinctă și o textură ușor crocantă;
-
Pătrunjelul - intensifică aroma;
-
Smântâna - oferă consistența cremoasă și gustul ușor acrișor;
-
Oțet;
-
Usturoi.
Sfaturi pentru servirea ciorbei rădăuțene
Ciorba rădăuțeană, cu gustul său bogat, merită o servire pe măsură, care să îi pună și mai mult în evidență echilibrul aromelor. Iată cum să te asiguri că această delicatesă este savurată la valoarea sa:
-
Servește ciorba caldă, ideal după preparare. Atunci aromele vor fi cele mai intense și va avea consistența perfectă;
-
Alătură ciorbei o linguriță de smântână, pentru a o face mai cremoasă și ușor mai acră;
-
Dacă preferi gustul picant, o poți consuma alături de un ardei iute, tocat mărunt în farfurie sau separat;
-
Însoțește ciorba rădăuțeană cu o felie de pâine proaspătă pregătită în casă;
-
Poți alătura o garnitură de mămăligă caldă cu brânză, pentru o combinație clasică, delicioasă.
👉 Preparatele savuroase și-au spus cuvântul asupra stomacului tău? La desert te poți delecta cu o salată de fructe, răcoroasă și hidratantă. Vezi 10 propuneri de salate de fructe, perfecte chiar și după o ciorbă tradițională.
Ce faci dacă s-a brânzit ciorba rădăuțeană?
Principala problemă care poate apărea la pregătirea rețetei este legată de adăugarea smântânii. Așadar, ce faci dacă s-a brânzit ciorba rădăuțeană? Iată câteva recomandări practice:
-
Amestecă foarte bine ouăle cu smântâna. Cresc șansele de brânzire dacă oul (gălbenușul din ou) nu este amestecat bine cu smântâna;
-
Toarnă treptat 2-3 polonice de ciorbă fierbinte peste amestecul de ou și smântână, pentru ca acesta să ajungă la temperatura potrivită;
-
Varsă amestecul cald de gălbenuș și smântână în oala de ciorbă la 3 minute de la stingerea focului;
-
Nu adăuga niciodată smântâna direct în oala de ciorbă. De asemenea, nu pune smântâna în ciorbă atunci când ciorba încă se află pe foc;
-
Dacă ciorba s-a brânzit după adăugarea smântânii, mai adaugă puțină și amestecă din nou la blender pentru încorporare. O altă variantă este să scoți legumele din ciorbă și să pui o altă apă.
Rețete de ciorbă rădăuțeană
În continuare, ți-am pregătit mai multe rețete de ciorbă de Rădăuți, inclusiv rețeta originală din 1982. Lasă-te inspirat din preparatele de mai jos.
Rețeta originală de ciorbă rădăuțeană
Oare există cea mai bună ciorbă rădăuțeană? Unii spun că rețeta originală poate fi. Pregătește rețeta de mai jos, pentru a vedea cât de savuroasă este.
Ingrediente:
-
5 bucăți de piept de pui, cu os și piele;
-
3 morcovi;
-
1 păstârnac;
-
1 țelină medie;
-
3 ardei grași roșii;
-
2-3 ouă mari;
-
1 ceapă uscată mare sau 2 medii;
-
250 ml de smântână cu minimum 20% grăsime;
-
1 lingură (sau mai mult, după gust) de oțet;
-
1 legătură de pătrunjel tocat mare;
-
Sare;
-
Piper boabe;
-
Opțional: 1 ardei iute pentru servire sau 2-3 căței de usturoi.

👉 Pentru a pregăti o ciorbă rădăuțeană de poveste, ai nevoie de carne de pui proaspătă. Alege piept de pui sau pulpe de la Mega Image și te vei bucura de o carne proaspătă la prețuri avantajoase.
Mod de preparare:
-
Spală și curăță foarte bine legumele și carnea;
-
Toarnă, într-o oală încăpătoare, cel puțin 5 litri de apă și adaugă ceapa întreagă, alături de celelalte legume tăiate grosier (mai puțin usturoiul), carnea și un praf de sare;
-
Îndepărtează spuma cu o spumieră și arunc-o;
-
După ce legumele s-au înmuiat, adaugă 1 lingură de boabe de piper;
-
Scoate carnea și las-o să se scurgă și răcească;
-
După ce s-a răcit tai-o în felii subțire și pune-o din nou în oala cu legume;
-
Lasă la fiert încă 15 minute, apoi închide focul;
-
Separat, curăță usturoiul și pisează-l fin;
-
Bate ouăle, apoi adaugă smântâna și omogenizează. Adaugă peste și usturoiul și mai amestecă câteva secunde;
-
Toarnă acest amestec peste oala fierbinte și amestecă bine cu o lingură de lemn;
-
Pune minimum o lingură de oțet și pătrunjelul tocat. Acoperă cu un capac pentru a se liniști în voie;
-
Se servește caldă sau chiar fierbinte, după preferințe.

Rețetă de ciorbă rădăuțeană de pui
O altă variantă de ciorbă de pui cu smântână și usturoi este cea pe bază de pulpe de pui. Iată care sunt ingredientele necesare și modul de preparare.
Ingrediente:
-
1 kg de pulpe de pui dezosate, fără piele;
-
3 cepe medii;
-
2 morcovi;
-
2 rădăcini de pătrunjel;
-
5 cartofi medii;
-
4 gălbenușuri de ou;
-
3-4 foi de dafin;
-
200 g smântână dulce UHT;
-
200 g smântână fermentată 12% grăsime;
-
350 g de iaurt 2,5% grăsime;
-
5 căței de usturoi;
-
70 ml oțet de mere cu miere;
-
2-3 frunze de mărar proaspăt pentru servire;
-
Sare.
Mod de preparare:
-
Pune pulpele la fiert într-o oală încăpătoare de cel puțin 5 litri. Acoperă carnea cu apă și dă focul la mic spre mediu, timp de minimum 40 de minute;
-
Adaugă un praf de sare. Aceasta încurajează formarea spumei;
-
Colectează spuma cu ajutorul unei spumiere;
-
Separat, curăță și spală morcovii, rădăcina de pătrunjel, ceapa și cartofii. Pune-le în oala în care fierb pulpele alături de foile de dafin;
-
Lasă pe foc încă o oră;
-
Separat, rade 100 g de morcov și călește-l în două linguri de ulei, până își lasă culoare;
-
Scoate pulpele de pui din oală și lasă-le la răcit;
-
Scoate și legumele într-un alt vas. Adaugă 1-2 polonice de supă și pasează legumele cu un blender;
-
Adaugă în crema de legume cele două tipuri de smântână și iaurtul. Amestecă la mixer 2-3 minute;
-
Pune 4 gălbenușuri de ou peste amestecul de mai devreme și încorporează;
-
Adaugă câte un polonic de supă fierbinte și amestecă în continuu. Toarnă cel puțin 500 ml de supă;
-
Pune într-o vas încăpător carnea de pe pulpe tăiată bucățele alături de amestecul de gălbenușuri, smântână și supă fierbinte;
-
Completează cu supa clară de pui și legume de mai devreme;
-
Lasă la foc mic și adaugă usturoiul mărunțit într-o strecurătoare peste oala cu ciorbă;
-
Similar, adaugă și morcovul călit de la punctul 6;
-
Adaugă oțetul de mere cu miere;
-
Servește fierbinte cu 2-3 fire de mărar proaspăt.
👉 Descoperă varianta video a retetei de ciorba radauteana de pulpe de pui pe canalul de YouTube al Mega Image.
Rețetă de ciorbă rădăuțeană vegetariană
Vrei să încerci o variantă de ciorbă rădăuțeană vegetariană? Deși cu un gust diferit de varianta originală, te va purta pe meleaguri gustative dintre cele mai interesante. Vezi care sunt ingredientele de care ai nevoie și cum se pregătește.
Ingrediente:
-
600 g de ghebe sau ciuperci pleurotus;
-
3 morcovi;
-
3 cepe medii;
-
½ rădăcină de țelină;
-
400 g de smântână de cocos;
-
30 g de ulei de cocos (în loc de unt);
-
1 legătură de pătrunjel;
-
2 căței de usturoi;
-
Oțet sau suc de lămâie;
-
Sare.
Mod de preparare:
-
Curăță și spală legumele (morcovii, ceapa, țelina);
-
Pune legumele întregi și un praf de sare la fiert într-o oală de 5-6 litri;
-
Separat, călește ciupercile în ulei de cocos 3-5 minute până capătă culoare;
-
După 30-40 de minute pe foc, scoate legumele fierte din supă și toacă-le mărunt (cu excepția cepei) sau pasează-le cu un blender;
-
Pune din nou legumele în supa fierbinte și adaugă și ciupercile călite de mai devreme;
-
Lasă-le la foc mic;
-
Separat, pune într-un bol ceramic smântâna de cocos și adaugă câte un polonic de supă fierbinte;
-
Repetă cu aproximativ 5-6 polonice;
-
Zdrobește usturoiul și adaugă-l în smântână;
-
Oprește focul la supă și adaugă amestecul de smântână;
-
Poți acri cu o lingură de oțet (sau mai mult, după gust) sau cu suc proaspăt de lămâie.
Rețetă ciorbă rădăuțeană de piept de pui
Ciorba de piept de pui este plină de savoare, dacă alegi să folosești legume proaspete. Încearcă și rețeta de mai jos, o altă variantă a ciorbei rădăuțene.
Ingrediente:
-
800 g piept de pui cu os și piele;
-
2 cepe medii;
-
2 morcovi;
-
2 rădăcini de pătrunjel;
-
1 țelină;
-
1 păstârnac;
-
200 ml de smântână de gătit (minimum 23% grăsime);
-
3 gălbenușuri de ou;
-
4-5 căței de usturoi;
-
30 ml de oțet de vin alb;
-
Sare și piper;
-
1 legătură de leuștean tocată mărunt.

👉 Cauți otet pentru ciorba radauteana? Alege din oferta generoasă de la Mega Image. Sigur vei găsi un oțet potrivit nevoilor tale.
Mod de preparare:
-
Fierbe pieptul de pui la foc mediu, într-o oală generoasă, acoperit de minimum 4 litri de apă;
-
Adaugă o linguriță de sare și adună spuma cu o spumieră;
-
Curăță și spală legumele;
-
Taie-le în jumătate și adaugă-le în supa de pui în momentul în care nu se mai formează spumă. Pune și câteva boabe de piper la fiert;
-
Dă focul la mic și lasă la fiert ușor timp de 60 de minute sau până în momentul în care carnea se desprinde ușor de pe os;
-
Scoate pieptul de pui și legumele în vase separate;
-
Strecoară supa de pui;
-
Taie pieptul în șuvițe subțiri și taie legumele cubulețe;
-
Adaugă atât carnea, cât și legumele înapoi în supa strecurată;
-
Mai lasă pe foc încă 5 minute;
-
Separat, amestecă 3 gălbenușuri de ou cu 200 ml de smântână;
-
După omogenizare, adaugă ciorbă fierbinte, câte un polonic după care amestecă foarte bine;
-
Adaugă tot amestecul, acum ajuns la o temperatură ridicată, în oală;
-
Amestecă foarte bine;
-
Adaugă cățeii de usturoi zdrobit, oțetul de vin alb și mai amestecă puțin;
-
Presară leuștean tocat mărunt, pune capacul și închide focul;
-
Se servește caldă sau fierbinte, după preferințe.
Rețetă ciorbă rădăuțeană de porc
Îți place ciorba rădăuțeană și vrei să-ți extinzi paleta de gust la carnea de porc? Atunci, trebuie să încerci rețeta de mai jos. Descoperă de ce ingrediente ai nevoie și cum se prepară.
Ingrediente:
-
1 kg de pulpă sau coaste de porc;
-
2 cepe medii;
-
4 morcovi;
-
2 rădăcini de păstârnac;
-
2 rădăcini de pătrunjel;
-
1 țelină;
-
1 ardei gras;
-
5 căței de usturoi;
-
2 foi de dafin;
-
50 ml oțet de vin alb;
-
300 ml de smântână cu minimum 20% grăsime;
-
4 gălbenușuri de ou;
-
Sare și boabe de piper.
Mod de preparare:
-
Curăță și spală pulpa de porc și/sau coastele și taie-le în bucăți mici;
-
Pune carnea la fiert într-o oală încăpătoare, de 4-7 litri, cu o linguriță de sare;
-
Dă focul la mediu și curăță spuma cu o spumieră;
-
Curăță și spală legumele, apoi taie-le în jumătate și pune-le în oala cu carne de porc;
-
Adaugă foile de dafin și câteva boabe de piper și pune capacul;
-
Lasă la fiert aproximativ 90 de minute;
-
Scoate legumele și pune-le într-un vas la răcit;
-
Separat, amestecă usturoiul zdrobit cu oțetul de vin și supă (1-2 polonice mici);
-
Toarnă amestecul de la punctul 8 în oală;
-
Mai lasă pe foc 3-5 minute;
-
Într-un bol, amestecă smântâna la temperatura camerei cu gălbenușurile de ou;
-
După omogenizare, adaugă treptat câte un polonic de supă fierbinte și amestecă energic. Toarnă aproximativ 6-7 polonice pentru ca smântâna și oul să se încălzească bine;
-
Toarnă amestecul în oală și amestecă bine, pentru a se lega;
-
Închide focul, pune capacul și lasă se se așeze timp de 10 minute;
-
Se servește caldă sau chiar fierbinte, după preferințe.
Rețetă ciorbă rădăuțeană de curcan
Pentru o variantă light a ciorbei rădăuțene, poți încerca rețeta pe bază de carne de curcan. Vezi care sunt ingredientele necesare și modul de preparare.
Ingrediente:
-
700 g de piept de curcan;
-
700 g de pulpă de curcan;
-
3 cepe mari;
-
3 morcovi;
-
1 rădăcină de pătrunjel;
-
1 rădăcină de păstârnac;
-
1 țelină;
-
6-8 căței de usturoi;
-
4-5 gălbenușuri de ou;
-
4-5 linguri de oțet;
-
400 g de smântână;
-
1-2 frunze de dafin;
-
Sare și boabe de piper;
-
400 ml de smântână light (15-20% grăsime).
👉 Cauți smantana perfectă pentru a pregăti o ciorbă rădăuțeană cu piept de curcan? Alege produsele de care ai nevoie de la Mega Image, locul în care prospețimea și varietatea sunt la ele acasă.
Mod de preparare:
-
Pune într-o oală de 6-8 litri carnea de curcan (pulpa și pieptul);
-
Adaugă o linguriță de boabe de piper, frunzele de dafin și o linguriță jumătate de sare;
-
Curăță și spală legumele, apoi taie-le în două și pune-le în oală alături de 4-5 litri de apă rece;
-
Dă focul la mic spre mediu;
-
Lasă la foc aproximativ 3,5-4 ore și îndepărtează spuma cu o spumieră;
-
Odată ce au fiert, carnea și legumele, scoate-le din oală și pune-le în vase diferite, la răcit;
-
Separat, amestecă smântâna cu gălbenușurile de ou;
-
Adaugă peste oțetul, o linguriță de sare și usturoiul zdrobit;
-
Pune câte un polonic de supă fierbinte și amestecă foarte bine pentru încorporare. Adaugă aproximativ 6-7 polonice de supă;
-
Adaugă acest amestec în oală și amestecă bine pentru omogenizare;
-
Taie carnea de curcan fâșii și pune-o înapoi în oală. Legumele fierte le poți folosi pentru o altă rețetă;
-
Asezonează cu sare și piper, dacă mai este nevoie;
-
Servește ciorba caldă sau fierbinte.
Rețetă de ciorbă rădăuțeană fără smântână
Vrei să pregătești ciorbă rădăuțeană fără smântână? Nimic mai simplu. Tot ce ai de făcut este să te aprovizionezi cu ingredientele necesare și să urmezi pașii de mai jos.
Ingrediente:
-
1 kg de piept de pui;
-
1 ceapă medie;
-
1 praz;
-
1 rădăcină de pătrunjel;
-
2 bucăți de țelină;
-
1 rădăcină de păstârnac;
-
3 morcovi;
-
5 căței de usturoi;
-
250 ml de iaurt grecesc (minimum 10% grăsime);
-
3 gălbenușuri de ou;
-
50 ml de oțet;
-
1 legătură de pătrunjel verde tocat mărunt;
-
Sare.
Mod de preparare:
-
Pune pieptul de pui într-o oală de 6-8 litri în care ai pus apă și lasă-l la foc mic;
-
Adună periodic spuma;
-
După aproximativ 15-20 minute, atunci când nu se mai formează spumă, adaugă legumele curățate și spălate, întregi;
-
Lasă la foc aproximativ 60 de minute sau până când carnea se desprinde ușor de pe os, iar legumele sunt moi;
-
Scoate carnea și legumele în boluri separate;
-
Taie pieptul de pui în fâșii și pune-l înapoi în ciorbă;
-
Taie legumele în bucăți mici și adaugă-le și pe ele în oală;
-
Mai lasă pe foc 5-7 minute, apoi închide focul și lasă să se odihnească;
-
Separat, amestecă iaurtul grecesc și gălbenușurile. Adaugă treptat supă fierbinte (5-6 polonice mici) și amestecă bine pentru omogenizare;
-
Pune acest amestec în oala cu ciorbă (care nu mai este pe foc) și amestecă bine;
-
Adaugă usturoiul pisat și oțetul;
-
Se asezonează cu sare după gust și se servește cu pătrunjel proaspăt.
Rețetă de ciorbă rădăuțeană de vită
Rețeta de ciorbă rădăuțeană de vită este o variantă a ciorbei de vită cu ou și smântână. Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie și modul de preparare.
Ingrediente:
-
700 g de carne de vițel;
-
4 morcovi;
-
2 rădăcini de păstârnac;
-
2 rădăcini de pătrunjel;
-
1 rădăcină de țelină;
-
1 ceapă medie;
-
300 g de fasole păstăi;
-
3 cartofi medii;
-
2-3 fire de țelină;
-
2-3 fire de pătrunjel;
-
2-3 fire de mărar;
-
½ linguriță de cimbru uscat;
-
2 foi de dafin;
-
4 gălbenușuri de ou;
-
500 g de smântână cu minimum 20% grăsime;
-
Suc de la ½ lămâie;
-
Condimente: sare, piper, chimen, boia dulce;
-
Ulei de floarea-soarelui.
Mod de preparare:
-
Pune la fiert carnea de vită într-o oală mare, cu aproximativ 5 litri de apă rece;
-
Colectează spuma cu o spumieră;
-
Curăță și spală legumele;
-
Taie legumele bucăți și călește-le ușor în ulei de floarea-soarelui;
-
După ce supa nu mai formează spumă, adaugă legumele călite și lasă pe foc încă 3-4 ore sau până când carnea se desprinde ușor de pe os;
-
Scoate carnea de vită și las-o să se răcească;
-
După ce s-a răcit, tai-o fâșii și pune-o înapoi în oală;
-
Mai lasă pe foc 15-20 de minute, apoi oprește focul;
-
Separat, amestecă gălbenușurile cu smântâna și adaugă, treptat, supă de vită până se încălzește;
-
Adaugă acest amestec peste ciorba de vită (cu focul oprit!);
-
Asezonează cu sare, piper, chimen, boia dulce și acrește cu suc de lămâie;
-
Se servește cu verdeață proaspătă (pătrunjel, țelină, mărar).
👉 Preferi carnea de vită? Atunci încearcă cele 4 propuneri de ciorba de vacuta și vezi care este preferata ta.
Scurt istoric al ciorbei rădăuțene
Prima ciorbă rădăuțeană a fost creată în Rădăuți, de către maestrul bucătar Cornelia Dumitrescu, în anii ‘80. Rețeta este o variantă a ciorbei de burtă din ingrediente asemănătoare, însă mai ușor de găsit (mai ales, carnea de pui) în acele vremuri.
Ciorba cu piept de pui și smântână a fost o senzație la nivel național, încât a fost introdusă în rețetarul oficial la Oficiului Județean de Turism al județului Suceava încă din 1982, iar doamna Dumitrescu a devenit Cetățean de Onoare a Municipiului Rădăuți.
Dovadă a renumelui acestei ciorbe este și introducerea sa în topul celor mai bune ciorbe din lume, realizat de Taste Atlas. Potrivit acestui clasament, ciorba rădăuțeană se află pe locul 13 din 44 în topul celor mai populare ciorbe și pe locul 2 pe baza ratingului celor care au pregătit-o.
Ciorba rădăuțeană este un adevărat deliciu al bucătăriei românești și o experiență culinară în adevăratul sens al cuvântului. Deși pregătirea sa necesită timp, atenție și răbdare, rezultatul final îți va depăși toate așteptările. Nu ezita să împarți această ciorbă deosebită cu cei dragi și să le împărtășești rețeta.
Surse foto: Shutterstock