InspiratieIdei pentru tineCele mai sanatoase tipuri de peste pe care sa le alegi
Inspiratie

Cele mai sanatoase tipuri de peste pe care sa le alegi

Te-ai hotarat sa reduci consumul de carne si vrei să te concentrezi mai mult pe o alimentatie cu peste? Bună idee! Acest aliment ramane campionul unui aport de minerale, vitamine si proteine ​​de buna calitate. Dar ai grija să il alegi bine. Descopera, mai jos, patru dintre cele mai sanatoase tipuri de peste pe care ai putea sa le introduci in alimentatia ta.

Pastravul: peste slab, cu carnea alba

Pastravii sunt membri ai familiei Salmonide si sunt strans inruditi cu somonul. Pastravul este numele comun pentru diferite specii, inclusiv pastravul curcubeu, pastravul brun si pastravul de parau.

Beneficii

  • Pastravul este o sursa excelenta de proteine, niacina, vitamina B12 si acizi grasi omega 3. Proteinele sunt elementele de baza ale corpului nostru. Sunt importante in crestere si dezvoltare si ajuta la repararea tesuturilor deteriorate.
  • Niacina este esentiala in transformarea alimentelor (pe care le consumam) in energie, contribuind la functiile digestive, ale pielii si ale nervilor din organism.
  • Vitamina B12 este necesara pentru a forma globule rosii, care furnizeaza oxigen in intregul corp. B12 este, de asemenea, esentiala in sustinerea sanatatii creierului si in crearea ADN-ului care detine materialul nostru genetic.
  • Acizii grasi Omega 3 sunt necesari pentru functionarea creierului, ajutand memoria, performanta si comportamentul, contribuind la cresterea si dezvoltarea normala. Cercetarile au aratat, de asemenea, ca acizii grasi omega 3 reduc inflamatiile si pot ajuta la scaderea riscului de boli cronice, cum ar fi bolile de inima, cancerul si artrita.
  • Multi oameni sunt ingrijorati de prezenta mercurului in peste. Pastravul este o optiune excelenta, datorita continutului ridicat de acizi grasi omega 3 si nivelului scazut de mercur.

Cum se alege, depoziteaza si prepara

Atunci cand cumperi pastrav proaspat, acesta ar trebui sa fie refrigerat sau expus pe un pat gros de gheata. Pastravul ar trebui sa aiba un miros proaspat si usor; evita-l, daca miroase prea a peste, a acru sau daca are un iz asemanator amoniacului. Carnea trebuie sa fie stralucitoare, ferma. Fileurile nu trebuie sa prezinte decolorare, intunecare sau uscare in jurul marginilor.

Daca vei cumpara pastrav congelat, evita pachetele care au fost manipulate sau cele cu cristale de gheata. Cristalele de gheata inseamna ca un aliment a fost dezghetat si reinghetat.

La scurt timp dupa cumparare, pastreaza pastravul la frigider, daca il gatesti in decurs de doua zile, sau in congelator, daca nu il folosesti imediat. Cand decongelezi pastravul, lasa-l la frigider peste noapte. Daca pastravul trebuie dezghetat mai repede, sigileaza-l intr-o punga de plastic si scufunda-l in apa rece. Pestele este gatit atunci cand temperatura interna ajunge la 62°C.

  • Poate fi pregatit la gratar, la tigaie, la cuptor cu legume. Serveste-l ca atare, cu un sos delicios preparat in casa si cu o garnitura de legume.
  • Poate da o aroma deosebita borsului de peste, dar si unei saramuri.
  • Un pastrav afumat poate deveni un pateu fin si delicat, numai bun pentru gustari.

Somonul: peste gras, oceanic

Somonul este un peste gras, fiind, de obicei clasificat de oceanul in care se afla. In Pacific, este considerat parte a genului Oncorhynchus, iar in Atlantic, apartine genului Salmo. Este unul dintre cele mai apreciate tipuri de peste oceanic.

Beneficii

 

  1. Pestele gras precum somonul este bogat intr-un tip de grasimi polinesaturate, numite acizi grasi Omega-3. Cei mai benefici acizi grasi Omega-3, cunoscuti ca lant lung, se gasesc in mod natural in pestele gras, sub forma de acid eicosapentaenoic (EPA) si acid docosahexaenoic (DHA). Se crede ca acesti acizi grasi contribuie la o inima sanatoasa si ajuta la mentinerea pielii, a articulatiilor si a echilibrului hormonal.
  2. S-a tot spus ca pestele este „hrana pentru creier” si exista dovezi convingatoare, ce sustin acest lucru. Studiile au dovedit ca un consum moderat de peste gras ajuta in combaterea unor afectiuni precum boala Alzheimer, depresia si scleroza multipla.
  3. Pestele gras joaca un rol important in atenuarea inflamatiilor si in gestionarea unui numar de boli cronice, inclusiv diabetul si cancerul.
  4. Somonul are un nivel ridicat de astaxantina, care ii ofera si culoarea roz specifica. Acest compus a fost asociat cu scaderea riscului de boli de inima, prin imbunatatirea colesterolului si prin lucrul in combinatie cu acizii grasi omega-3, pentru a proteja creierul si sistemul nervos. Continutul sau bogat in astaxantina poate ajuta la mentinerea elasticitatii pielii, la reducerea semnelor de imbatranire si la protejarea pielii impotriva daunelor UV.
  5. Somonul este o sursa buna de proteine, importante pentru mentinerea sanatatii oaselor, prevenirea pierderii musculare si repararea organismului.

Cum poate fi preparat

  • Somonul este un peste extrem de versatil. De la icrele delicioase pana la carnea grasa si delicata, in acelasi timp, somonul te imbie sa il pregatesti in diferite retete care mai de care mai savuroase.
  • Somonul proaspat poate fi preparat la gratar sau grill, la tigaie sau la cuptor. La fel de bine il poti adauga in tarte sau supe. Pregateste-l la cuptor, cu ierburi aromatice, adauga un sos fin de mustar si o salata verde cu lamaie si vei avea parte de o masa delicioasa de pranz
  • In salate, sandvisuri, paste sau orez, poti folosi somonul afumat la cald sau la rece.

Macroul: cel mai bun peste fara oase?

Macroul este considerat unul dintre cei mai hranitori pesti, fiind o sursa excelenta de proteine si vitamine (B2, B3, B6 si B12 si vitamina D). Carnea lor este, de asemenea, plina de minerale: cupru, seleniu si iod. Unii dintre acesti pesti contin, de asemenea, cantitati bune de fier si vitamina B1.

  1. Deoarece macroul este un peste gras, el este una dintre cele mai bune surse de omega-3, grasimi bune, care mentin inima si creierul sanatos.
  2. Studiile arata, de asemenea, ca omega-3 marin, precum cel din macrou, poate reduce riscul de probleme de sanatate mintala, cum ar fi depresia, tulburarea bipolara si autismul.
  3. Poate stimula sanatatea inimii: Asociatia Americana a Inimii recomanda consumul de cel putin doua portii de peste gras, cum ar fi macroul, pe saptamana. Exista un motiv pentru asta: macroul, fiind peste gras, are cantitati mari de omega-3, ce reduc tensiunea arteriala si scad nivelul de colesterol din corp.
  4. Exista multi nutrienti in macrou, care pot ajuta la mentinerea oasele sanatoase, vitala fiind vitamina D. Aceasta vitamina ajuta la metabolismul fosforului si al calciului - doua minerale de care oasele au nevoie pentru a creste.
  5. Pe langa vitamina D, macroul contine cupru si seleniu - minerale necesare pentru mentinerea densitatii osoase.

Cum sa gateste macroul?

Pentru a te asigura ca pestele este proaspat, verifica daca pielea si ochii lui sunt stralucitori si carnea este ferma la atingere. Cel mai bine este sa-l consumi proaspat, in aceeasi zi de captura. Daca acest lucru nu este posibil, ar trebui sa il prepari imediat, fie prin afumare, fie prin marinare. Acest lucru ii va creste semnificativ durata de valabilitate.

Poti folosi diverse stiluri de gatit pentru macrou. Modul in care gatesti va depinde, in principal, de tipul de peste pe care il folosesti.

  • De exemplu, poti folosi macrou conservat in sandvisuri sau direct din cutie, cu lamaie si ceapa verde.
  • Daca macroul tau este afumat, il poti folosi in salate, la tarte cu peste sau il poti transforma intr-un pateu delicios.
  • Fileurile de macrou sunt carnoase si robuste. Isi pastreaza bine forma chiar si atunci cand sunt gatite la foc mare. Acest lucru le face ideale pentru gratar si grill.
  • De asemenea, au un gust bun, atunci cand sunt prajite sau la cuptor, fie sub forma de fileuri, fie pestele intreg.
  • Daca iti plac aromele puternice, poti gati macroul cu ingrediente asiatice parfumate, cum ar fi usturoi, coriandru, chili si lemongrass.

Tonul rosu

Considerat unul dintre tipurile de peste scump, este  plin de arome, adesea comparat la gust cu carnea de vita. Pe langa faptul ca este gustos si incredibil de versatil, tonul are si numeroase beneficii pentru sanatate pentru corp, oase si creier.

Beneficiile tonului

  1. Tonul este o sursa excelenta de proteine, fiind, de asemenea, foarte sarac in calorii, ceea ce il face un aliment ideal pentru cei care doresc sa mentina o greutate sanatoasa, dar si nivelul de energie.
  2. Contine acizi grasi omega 3, ceea ce poate ajuta la scaderea colesterolului, la stimularea functiei creierului si la imbunatatirea sanatatii ochilor.
  3. Este, de asemenea, o sursa excelenta de vitamina B12, responsabila cu formarea globulelor rosii.

Cum se pregateste

  • Tonul se poate consuma atat gatit, de obicei, la gratar sau la cuptor, cat si crud (cunoscut sub numele de sashimi, in Japonia) ori conservat in saramura sau ulei.
  • Nutritiv si gustos, tonul este un aliment grozav, pe care ai putea sa il incluzi mai mult in mesele saptamanale.
  • Amesteca niste maioneza si condimente cu ton conservat, pentru a crea un sandvis delicios. Adauga ton proaspat la salate, ca optiune de pranz sanatoasa.
  • Amesteca o conserva de ton cu paste si legume, apoi coace totul la cuptor.
  • Marunteste o conserva de ton, adauga zeama de lamaie, marar proaspat si o lingura de maioneza si acopera cu acest amestec un cartof copt in coaja.
  • Coace sau prajeste usor un file de ton proaspat si serveste-l cu legume ori salata. Taie cu grija tonul crud proaspat, de calitate superioara, si savureaza-l in stil japonez, ca sashimi. De retinut: daca doresti sa il incerci crud, cumpara doar tonul cel mai proaspat si de cea mai buna calitate.

Acum ca ai aflat toate aceste lucruri, nimic nu te impiedica sa-ti inviti familia si prietenii la masa, pentru a va bucura impreuna de un meniu pescaresc delicios si sanatos.

Sursa foto: Shutterstock