Navigheaza
- Calitate la preturi bune zi de zi849
- Bun la pret531
- Bun pentru tine, bun pentru tara noastra217
- Back to school138
- Fructe si legume proaspete
- Lactate si oua
- Mezeluri, carne si ready meal
- Produse congelate
- Paine, cafea, cereale si mic dejun
- Dulciuri si snacks
- Ingrediente culinare
- Apa si sucuri
- Bauturi
- Equilibrium
- Mama si ingrijire copil
- Cosmetice si ingrijire personala
- Curatenie si nealimentare
- Animale de companie
- Produse sezoniere
- Promotii
Cele mai bune retete de lasagna si sfaturi pentru preparare
Reteta de „lasagne alla bolognese” este, in prezent, o institutie in sine. Acest fel de mancare consistent si gustos provine din regiunea italiana Emilia, din zona orasului Bologna. Lasagna este cunoscuta si apreciata nu numai in toata Italia, ci si in strainatate, fiind, de altfel, un simbol al gastronomiei din peninsula. Straturile de paste, acoperite de clasicul ragù, sos bechamel si branza rasa, au ajuns sa aiba numeroase si delicioase variante, de la cea cu dovlecei si carnati la cea cu ciuperci ori cu mai multe tipuri de branza. Desi este extrem de consistenta, lasagna este un fel de mancare echilibrat din punct de vedere nutritional, complet, care poate fi servit singur sau insotit de o salata verde. Trebuie doar sa o pregatesti si sa te bucuri de ea impreuna cu familia, intr-o zi speciala si nu numai.
- Retete de lasagna
- Reteta lasagna originala (lasagna cu ragu)
- Lasagna cu carne tocata si zucchini
- Lasagna cu pui si ciuperci
- Lasagna vegetariana cu morcovi, spanac si ricotta
- Lasagna cu somon, mozzarella si praz
- Lasagna cu dovlecei si branza de capra
- Lasagna expres de curcan
- Lasagna cu fructe de mare
- Sfaturi pentru prepararea unei lasagna delicioase
- Putina istorie
Retete de lasagna
Lasagna este, in esenta, un preparat gratinat, cu straturi de foi din aluat de paste si cel putin un sos. O mancare de familie, simpla și gustoasa, lasagna ii poate cuceri deopotriva pe adulti si pe copii. Am pregatit pentru tine cateva retete de lasagna, dar si sfaturi pentru gatirea la perfectie a acestui preparat.
Si pentru a profita din plin de gustul acestui preparat italian, atunci cand alegi ingredientele, poti sa folosesti sistemul Nutri-Score, care clasifica produsele alimentare pe baza informatiilor nutritionale. Eticheta Nutri-Score prezinta prin 5 culori, de la verde la rosu, si 5 litere, de la A la E - valoarea nutritiva pentru 100 g sau 100 ml dintr-un produs, iar interpretarea valorilor este foarte simpla: produsele marcate cu culoarea verde (A, B) sunt importante in alimentatie si ar trebui consumate mai des. Produsele marcate cu galben (C) ar trebui consumate cu moderatie, in timp ce produsele marcate cu portocaliu si rosu (D, E) trebuie consumate in cantitate mai mica, rar, deoarece contin multe grasimi, zahar si sare.
Reteta lasagna originala (lasagna cu ragu)
Reteta de lasagna originala contine un sos bolognese cu carne (ragu) si un sos bechamel (sos alb), pe langa paste si branza. Serveste alaturi de o salata verde simpla, stropita cu zeama de lamaie.
Ingrediente:
- 1 pachet de foi de lasagna
Sos ragu:
- 300 g carne de vita tocata
- 150 g bacon/pancetta
- 50 g morcovi
- 50 g tulpina de telina
- 50 g ceapa
- 100 ml vin rosu
- 300 g rosii pasate
- 300 g supa de legume
- ulei de masline extravirgin
- sare
- piper
- 100 g parmezan
Sos bechamel:
- 70 g unt
- 70 g faina
- 1 l lapte
- sare
- nucsoara
Comandă ingredientele online:
Mod de preparare: pentru ragu, caleste intr-o cratita, in ulei de masline, sunca taiata cubulete, adauga legumele tocate marunt si lasa pe foc 5-6 minute. Adauga carnea tocata si rumeneste-o pana se evapora lichidul. Toarna vinul, lasa-l sa se evapore si adauga sosul de rosii si supa. Sosul trebuie sa fiarba lent, aproximativ doua ore, acoperit cu un capac. La final, potriveste gustul cu sare si piper. Pentru sosul bechamel, incalzeste laptele intr-o cratita, fara a-l fierbe. Intr-o alta tigaie, topeste untul, adauga faina si lasa sa se rumeneasca usor, amestecand continuu, timp de cateva minute. Toarna treptat laptele fierbinte, amestecand mereu, pana se ingroasa. Condimenteaza cu sare si nucsoara. Intr-o tava mare cu pereti inalti, pune un strat subtire de bechamel si unul de sos bolognese, apoi foi de lasagna, sos de carne, presara cu parmezan ras, apoi pune alta foaie de lasagna, sos bechamel, sos de carne, parmezan ras si repeta pana termini ingredientele. Straturile de deasupra trebuie sa fie de parmezan ras, peste unul de sos de carne. Coace intr-un cuptor preincalzit la 170°C, timp de 40 de minute.
Lasagna cu carne tocata si zucchini
Aceasta lasagna poate fi preparata cu un rest de la o friptura, iar dovleceii vor aduce preparatului o nota proaspata. Se serveste fierbinte.
Ingrediente:
- 1 pachet de foi lasagna
- 1 cana de sos bechamel (vezi reteta de lasagna originala de mai sus)
- 2 zucchini
- 350 g friptura de porc tocata
- 1 mana de frunze de busuioc proaspat
- 100 g branza Gruyere rasa
- 3 cepe
- 600 g rosii
- ulei
- sare
- piper
Mod de preparare: pune o cratita cu apa pe foc, iar dupa ce lichidul a inceput sa fiarba, scufunda rosiile timp de cateva secunde, apoi scoate-le si pune-le intr-un bol cu apa si gheata. Curata-le de coaja si de seminte si taie-le in cuburi mici. Pune o tigaie pe foc, toarna putin ulei si caleste ceapa tocata, cateva minute. Adauga rosiile, zucchini taiati felii subtiri si cateva frunze de busuioc. Dupa 3 minute, pune friptura tocata, sare si piper si lasa la fiert cinci minute. Intr-un vas pentru cuptor, intinde un strat de sos bechamel, apoi foi de lasagna, pune amestecul de carne, apoi din nou un strat de sos bechamel si repeta pana cand toate ingredientele sunt epuizate, ultimul strat fiind de bechamel, peste care presari branza rasa. Coace timp de 40 de minute.
Lasagna cu pui si ciuperci
Combinatia de pui cu ciuperci si sos bechamel este extrem de gustoasa. Serveste lasagna la un pranz in familie, cu salata si vin alb.
Ingrediente:
- 2 piepti de pui
- 400 g sos de rosii
- 1 pachet de foi de lasagna
- 400 g sos bechamel
- 500 g ciuperci brune
- 1 ceapa
- 1 lingura ulei de masline
- 70 g branza rasa
- sare
- piper
Mod de preparare: preincalzeste cuptorul la 180°C. Rumeneste ceapa tocata intr-o tigaie, in ulei de masline, apoi adauga pieptul de pui taiat cubulete, sare, piper si lasa sa se gateasta 5 minute. Adauga si ciupercile feliate si mai lasa cateva minute. Intr-un vas de gratinat, pune un strat de sos de rosii, apoi unul de foi de lasagna, pe care le acoperi cu sos bechamel. Adauga un strat de umplutura de carne, unul de sos de rosii si continua pana termini ingredientele, incheind cu un strat de bechamel. Presara branza rasa si coace timp de 35-40 de minute.
Lasagna vegetariana cu morcovi, spanac si ricotta
Aceasta reteta de lasagna vegetariana este usor de preparat. Cu morcovi, spanac, ricotta si smantana proaspata, acest preparat este potrivit pentru intreaga familie.
Ingrediente:
- 1 pachet foi de lasagna
- 750 g morcovi rasi
- 250 g spanac congelat
- 100 g unt
- 1 cutie de ricotta
- 1 l lapte dulce
- 70 g faina
- 5 linguri smantana proaspata
- 3 linguri sos pesto
- 1 catel de usturoi
- 1 ou
- 50 g parmezan
- ulei de masline
- sare
- piper
Mod de preparare: decongeleaza spanacul si lasa-l la scurs, apoi stoarce-l bine. Pregateste sosul bechamel: topeste untul, toarna faina, lasa sa se coloreze cateva minute. Adauga laptele fierbinte treptat, amestecand continuu, pana se ingroasa, apoi potriveste gustul cu sare si piper. Ia de pe foc, adauga ricotta si lasa sa se raceasca putin. Adauga oul batut, amestecand pana se incorporeaza bine. Jumatate din acest sos se amesteca impreuna cu usturoiul tocat marunt, pesto si morcovii rasi. Spanacul si smantana se amesteca. Preincalzeste cuptorul la 150°C. In vasul pentru lasagna, alterneaza sosul cu morcovii, foile de paste si spanacul, apoi reia. Peste ultimul strat de foi se toarna sosul cu ricotta simplu si apoi se presara parmezan ras. Lasa sa stea 15 minute, pentru ca foile de lasagna sa se inmoaie, apoi coace timp de 40 minute, pana devine aurie.
Lasagna cu somon, mozzarella si praz
O reteta extrem de gustoasa, aceasta lasagna este si modalitatea perfecta de a le oferi celor mici si mofturosi ocazia sa manance peste.
Ingrediente:
- 8 foi de lasagna
- 2 fileuri de somon dezosate
- 1 bila mare de mozzarella
- 3 fire de praz
- 330 ml smantana lichida
- 20 g unt
- sare
- piper
Mod de preparare: preincalzeste cuptorul la 180°C. Intr-o cratita, topeste untul, adauga un pahar cu apa si prazul taiat felii subtiri, sare si piper. Acopera cratita si gateste prazul timp de 20 de minute, la foc mic, apoi scurge-l, dar pastreaza lichidul ramas. Taie pestele in bucati groase si pudreaza-le cu sare si piper. Amesteca smantana cu sare si piper. Intr-o tava, pune un strat de smantana, unul de foi de lasagna, unul de praz, putina smantana, un nou strat de lasagna, somon, smantana. Peste ultimul strat de paste toarna supa de praz, restul de smantana si acopera cu felii de mozzarella. Coace timp de 25 de minute.
Lasagna cu dovlecei si branza de capra
Aceasta reteta de lasagna poate fi servita la pranz sau cina, in sezonul cald, pentru ca este usoara, dar extrem de gustoasa.
Ingrediente:
- 1 pachet foi de lasagna
- 2 dovlecei
- 400 ml smantana lichida
- 200 g branza de capra proaspata
- ½ lingurita de fulgi de ardei iute
- cateva fire de marar
Mod de pregatire: preincalzeste cuptorul la 180°C. Spala dovleceii, taie-i felii subtiri pe lungime si prepara-i la aburi, timp de 10 minute. Intr-un castron, zdrobeste branza de capra cu o furculita, adauga mararul tocat, sare si piper. Intr-un vas pentru cuptor, pune un strat de smantana, unul de foi de lasagna, unul de dovlecei si unul de branza, apoi repeta. Incheie cu un strat de foi de lasagna si smantana. Coace timp de 40 de minute.
Lasagna expres de curcan
Daca te grabesti, dar ai pofta de lasagna, poti folosi sosuri bechamel si de rosii gata preparate, din comert. Pranzul tau va fi gata in mai putin de o ora.
Ingrediente:
- 1 cutie foi de lasagna
- 350 g piept de curcan
- 1 ceapa
- 2 catei de usturoi
- 500 g sos besamel
- 500 g sos de rosii
- 250 ml vin alb
- 300 g branza Gruyere rasa
- ulei de masline
- sare
- piper
Mod de preparare: preincalzeste cuptorul la 210°C. Intr-o tigaie, incalzeste o lingura de ulei si soteaza ceapa si usturoiul tocat marunt. Adauga carnea si las-o la rumenit, timp de 15 minute. Adauga sare, piper, vin alb si lasa sa se evapore alcoolul. Adauga sosul de rosii, amesteca bine si fierbe timp de 10 minute. Intr-un vas pentru cuptor, pune un strat de sos bechamel, unul de foi de lasagna, sosul de carne si repeta. Incheie cu un strat de sos bechamel, acopera cu branza Gruyere rasa si coace timp de 45 de minute.
Lasagna cu fructe de mare
O reteta perfecta pentru zilele de vara, in care iti vei aduce aminte de mare. Serveste aceasta lasagna alaturi de un pahar de vin sau de o bere rece.
Ingrediente:
- 400 g foi de lasagna
- 1 kg de fructe de mare congelate (midii, creveti, scoici etc.)
- 1 ceapa de apa
- 2 tulpini de telina
- ulei de masline
- 1 lingurita boia
- 500 g rosii pasate
- 100 g smantana lichida grasa
- 100 g parmezan ras
- fulgi de ardei iute
- sare
- piper
Mod de preparare: intr-o cratita, la foc potrivit, rumeneste, in ulei incins, telina si ceapa tocate, apoi adauga sucul de rosii, usturoiul, boiaua, sare si piper. Lasa sa fiarba cateva minute, apoi adauga smantana, jumatate din cantitatea de parmezan si fulgii de ardei iute, apoi fructele de mare decongelate. Foile de lasagna se fierb in apa clocotita cu sare, potrivit timpului indicat pe ambalaj, apoi se scurg si se pun intr-o tava pentru cuptor unsa cu unt, intr-un singur strat, care se acopera cu sos. Deasupra pune un alt strat de foi de lasagna, parmezanul ramas si da la cuptor timp de 20 de minute.
Sfaturi pentru prepararea unei lasagna delicioase
Desi, in principiu, lasagna nu este un preparat dificil de gatit, se intampla, uneori, sa apara diverse neplaceri, de la foile de aluat care se lipesc pana la sosurile care sunt prea lichide ori prea groase. Iata ce trebuie sa faci, pentru ca lasagna ta sa fie gatita la perfectie de fiecare data:
- Indiferent daca folosesti foi de lasagna proaspete sau uscate, acestea nu trebuie sa fie fierte inainte de a le aseza in tava. Singura masura de precautie pe care trebuie sa o iei este ca, in cazul foilor uscate, sa torni sub si peste ele sos din abundenta, astfel incat sa existe suficient lichid in care sa se gateasca;
- Legumele pe care le folosesti la lasagna trebuie sa fie calite sau fierte, pentru a avea gust mai bun. Lasagna se gateste destul de repede in cuptor si risti ca legumele sa nu se coaca suficient;
- Pe de alta parte, pestele are un timp de gatire foarte scurt, deci il poti folosi crud, in sos;
- Pentru lasagna cu ragu, adica traditionala lasagna bolognese, alege carne de buna calitate, de preferat, care nu a fost congelata. Rumeneste carnea, lasand sa se evapore tot lichidul, inainte de a adauga celelalte ingrediente pentru sos, care nu trebuie sa fie foarte gros, pentru ca in el se gatesc pastele;
- Ca ultim strat, intr-o reteta de lasagna clasica, se foloseste branza rasa. Parmezanul proaspat ras ofera o nota crocanta, mozzarella adauga fragezime, iar pecorino, un gust cu personalitate;
- Lasagna poate fi preparata din timp. O poti pune la frigider asamblata si sa o gatesti a doua zi. De asemenea, face parte din felurile de mancare care pot fi gatite si apoi congelate;
- Daca are tendinta de a se arde in timpul coacerii, poti acoperi tava cu o folie de aluminiu;
- Dupa ce o scoti din cuptor, lasa lasagna sa se odihneasca 10-15 minute, pentru a fi mai usor de taiat.
Putina istorie
Lasagna este, de fapt, o foaie de aluat de paste de mari dimensiuni, care a aparut pentru prima data in Italia, in secolul al XIII-lea. Termenul provine din cuvantul grecesc „lasagna”, care inseamna „trepied pentru gatit”. In epoca, acest cuvant era folosit pentru a desemna felul de mancare in care erau incluse aceste paste. Anterior, grecii si romanii numeau „lagana” niste suluri subtiri din aluat de paste, pe care le gateau in apa sau la abur. Italienii gateau simplu lagana, precursoarea lasagnei, in terine in care alternau pastele cu umpluturile din carne si ou, acoperite cu garum (un sos fermentat din peste). Ulterior, termenul lagana a fost transformat in „lasana”, cel mai probabil, sub influenta cuvantului arabesc lauzina (foi de aluat extrem de subtiri, cu umplutura din migdale). In Evul Mediu, foile de lasana puteau fi si fierte si erau mentinute separate, cu ajutorul unor straturi de branza. In prezent, acest preparat permite o multime de variante, in ceea ce priveste ingredientele cu care sunt acoperite foile de lasagna.
Un fel de mancare usor de gatit, lasagna poate fi preparata cu orice ingrediente preferi. In timp, sigur vei gasi propriile retete preferate, fie in versiunea clasica, folosind sos bolognese, fie cu un peste fin ori vegetariana. Oricare dintre ele este savuroasa si merita sa fie degustata alaturi de cei dragi.
Sursa foto: Shutterstock