InspiratieIdei pentru tineDespre struguri: cum ii poti consuma si ce beneficii au pentru organism
Inspiratie

Despre struguri: cum ii poti consuma si ce beneficii au pentru organism

Nu mai este mult pana la venirea toamnei, cand peste tot se va simti mirosul inconfundabil al strugurilor. Sunt de diferite soiuri, mai dulci sau mai parfumati, albi, negri sau roze, pentru toate gusturile. Cel mai adesea ii cumperi pentru a-i consuma ca atare pentru ca iti place gustul pe care il au. Insa poti folosi strugurii si pentru diverse preparate, in special deserturi, mai ales ca strugurii aduc beneficii organismului tau prin substantele nutritive pe care le contin.
 
⦁    Care sunt beneficiile consumului de struguri
⦁    Deserturi cu struguri
⦁    Sosul de struguri
⦁    Cum se mai pot consuma strugurii

 

Care sunt beneficiile consumului de struguri

Consumul de fructe este recomandat deoarece acestea sunt bogate in vitamine, iar strugurii nu fac exceptie de la regula. 

Unul dintre avantajele strugurilor este ca se numara printre fructele cu un indice glicemic scazut, adica nu produc fluctuatii mari ale nivelului de glucoza din sange. In plus, au un continut caloric redus, venind in sprijinul unei alimentatii sanatoase. 

Strugurii contin 80% apa, astfel ca te ajuta sa iti mentii organismul hidratat. Pe langa aceasta, in struguri se mai gasesc:
⦁    vitamine, printre care vitamina B6, responsabila cu dezvoltarea normala a sistemului nervos, si vitamina C, care are, printre altele, si rol antioxidant;
⦁    minerale: calciu, magneziu, fosfor;
⦁    acid folic, ce ajuta la buna functionare a creierului;
⦁    antioxidanti.

Datorita acestor substante, strugurii contribuie la energizarea organismului, la intarirea sistemului imunitar, la reducerea nivelului de stres si la protectia aparatului cardiovascular.

Daca strugurii se numara printre fructele tale preferate, nu te rezuma la a-i consuma doar ca atare. Poti incerca una dintre urmatoarele retete sau te poti bucura de gustul si nenumaratele beneficii ale acestor fructe in diferite moduri.

Deserturi cu struguri

Una dintre cele mai bune variante de a consuma strugurii este sa ii folosesti ca ingredient in prepararea unui desert pentru ca ii vor da o aroma foarte placuta.

Prajitura cu struguri

Prajitura cu struguri se gateste simplu si rapid, cu putine ingrediente si este, de fapt, un pandispan acoperit cu boabe aromate de strugure.
Ingrediente: 
⦁    8 oua
⦁    250 g zahar
⦁    300 g faina
⦁    50 ml ulei
⦁    un praf sare
⦁    vanilie, coaja de lamaie
⦁    boabe de struguri (poti combina struguri albi cu struguri negri, daca vrei ca prajitura sa aiba un aspect mai colorat).
 
Mod de preparare:
⦁    Strugurii trebuie spalati, iar boabele trebuie luate una cate una de pe ciorchine si taiate fiecare in jumatate. Daca strugurii sunt cu bobul mare si poti indeparta samburii, fa si acest lucru.
⦁    Apoi trebuie sa prepari pandispanul. Pentru aceasta, separa mai intai galbenusurile de albusuri. Bate spuma albusurile cu sarea si, apoi, adauga jumatate din zahar. Amesteca timp de cateva minute compozitia pentru ca prajitura ta sa creasca.
⦁    In alt vas, bate galbenusurile cu jumatatea de zahar ramasa, apoi adauga uleiul si, la sfarsit, faina. Nu uita sa pui si coaja de lamaie si vanilia pentru ca prajitura sa fie aromata si gustoasa.
⦁    Adauga albusurile batute spuma peste compozitia cu galbenusuri si amesteca pana cand aceasta devine omogena. Apoi, toarn-o intr-o tava pe care ai asezat inainte hartie de copt si pune deasupra jumatatile de boabe de strugure. Pune tava pentru 20-30 de minute in cuptorul preincalzit. Aplica testul scobitorii daca nu esti sigur ca prajitura este gata: introdu o scobitoare in prajitura si, daca aceasta este umeda cand o scoti, inseamna ca inca nu trebuie sa opresti cuptorul. 
⦁    Dupa ce ai scos tava din cuptor, las-o cateva minute la racit pentru a putea taia prajitura. Acum desertul tau cu struguri este gata si il poti savura.
 

Briose cu struguri

Briosele pot fi varianta cea mai buna de desert atunci cand urmeaza sa ai musafiri pentru ca sunt practice, gustoase si usor de servit.
Ingrediente:
⦁    250 g faina
⦁    250 ml lapte de soia
⦁    60 ml ulei
⦁    100 g zahar brun
⦁    esenta vanilie
⦁    un praf de sare
⦁    jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu
⦁    1 lingurita praf de copt
⦁    40 de boabe de strugure (4 boabe pentru 1 briosa)
⦁    10 forme de briose 
 
Mod de preparare:
⦁    Intr-un vas, amesteca folosind un tel faina, zaharul, praful de copt, sarea si bicarbonatul de sodiu. Peste acestea, toarna usor laptele de soia si uleiul si amesteca pana cand compozitia devine omogena. 
⦁    Pune in fiecare forma de briosa cate o lingura de compozitie si apoi adauga in fiecare 4 boabe de strugure, de preferat fara samburi. Apoi, mai adauga compozitie in forme pana cand acestea sunt umplute cam 3 sferturi. Lasa tava cu briose pentru aproximativ 20 de minute in cuptorul preincalzit. Dupa ce sunt gata, asteapta cateva minute pana se racesc briosele, apoi scoate-le si asaza-le pe un platou. Serveste-le reci si ofera-le si celor dragi o portie din desertul cu strugure pe care l-ai preparat.
 

Minitarte cu struguri

Ingrediente:

Aluat:
⦁    250 g faina
⦁    125 g unt 
⦁    3 linguri de zahar
⦁    un praf de sare
⦁    1 ou

Crema: 
⦁    500 ml lapte
⦁    zahar vanilat
⦁    5 galbenusuri
⦁    100 g zahar
⦁    30 g faina 
⦁    un praf de sare

Pentru ornare ai nevoie de aproximativ 500 de grame de struguri negri. 
 
Mod de preparare:
⦁    Pentru a prepara crema, trebuie mai intai sa bati galbenusurile cu zaharul si cu sarea si apoi sa adaugi faina si laptele in care ai pus zaharul vanilat. Pune compozitia la fiert la foc mic si amesteca permanent pana cand se ingroasa. 
⦁    Pentru aluat este nevoie sa amesteci faina cu sarea si zaharul, dupa care sa adaugi untul faramitat, apa calduta si oul. Framanta aluatul, dupa care lasa-l la racit 30 de minute. Taie aluatul in forma de cercuri si asaza-l in forme de tarte unse cu ulei si tapetate cu faina. Pune-le la cuptor intr-o tava pentru aproximativ 20 de minute. 
⦁    Dupa ce s-au copt si le-ai lasat la racit, umple tartele cu crema de vanilie si decoreaza-le cu boabele de struguri. 
 

Sosul de struguri

Modul de preparare a sosului de struguri poate fi usor diferit in functie de felul de mancare la care este folosit, dar gustul sau este, in orice caz, delicios. Carnea se potriveste perfect cu acest tip de sos, astfel ca il poti pune alaturi de muschi de porc, carne de pui, piept de rata, dar il poti consuma si in combinatie cu orezul. 
Ingrediente:
⦁    1 lingura zahar
⦁    2 linguri vin alb sec 
⦁    20 g unt
⦁    1 lingura amidon
⦁    20 ml zeama de supa de pui
⦁    1 cana de boabe de struguri
 
Mod de preparare:
⦁    Peste untul topit intr-o tigaie adauga amidonul, zaharul, vinul si zeama de supa calda si amesteca pana la omogenizarea compozitiei, in timp ce focul este pornit. Poti folosi si vin dulce in loc de vin sec, dar, in acest caz, nu mai trebuie sa pui zahar. Poti adauga si cimbru uscat sau alte ierburi aromate, precum si niste mustar. 
⦁    Pune apoi si boabele de struguri fara samburi si mai lasa compozitia sa fiarba in jur de 5 minute. Serveste sosul cald, turnandu-l peste felul de mancare pe care urmeaza sa il consumi. 
 

Cum se mai pot consuma strugurii

Poti consuma strugurii si sub forma de compot, dulceata sau gem, sau ii poti pune la murat, folosind metoda obisnuita cu care pui la murat legumele.

Pentru compot si dulceata ai nevoie doar de apa, zahar si struguri, dar si de rabdare pentru ca prepararea acestora dureaza cateva ore. Investitia de timp, totusi, merita pentru ca te vei putea bucura toata iarna de aroma si gustul strugurilor.  

Daca nu ai mai pus la murat struguri pana acum si nu esti sigur ca iti va placea gustul, poti pune 2-3 boabe in acelasi borcan cu gogonelele, castravetii sau conopida. Daca vor fi pe placul tau, data viitoare poti prepara borcane doar cu struguri murati, fara sa ii amesteci cu alte legume.

Citeste si Cum se pregatesc conservele pentru iarna. 
 
Strugurii pot fi consumati oricand si oriunde, sub diferite forme, in functie de gusturi. Indiferent daca adori deserturile sau daca iti place sa dai un gust deosebit fripturii prin asezonarea cu un sos delicios, poti adauga cu incredere strugurii pe lista ta de cumpararaturi.

Sursa foto: shutterstock.com