Beneficiile ardeiului gras
Ardeiul gras este considerat o sursa importanta de vitamine, nutrienti si minerale si are o serie de beneficii pentru sanatate:
- Mentine o buna sanatate a ochilor - luteina si zeaxantina, doi carotenoizi care se regasesc in cantitati mari in ardei, pot ajuta la imbunatatirea vederii si pot proteja retina de stresul oxidativ; de asemenea, consumul de ardei gras poate scadea riscul de aparitie a cataractei si a degenerescentei maculare;
- Contribuie la prevenirea anemiei - ardeiul gras are un continut ridicat de fier, dar si de vitamina C, care ajuta la absorbtia fierului in organism, astfel incat ajuta la scaderea riscului de aparitie a anemiei; in plus, consumul de ardei gras si de alimente bogate in fier (carne sau spanac) poate spori absorbtia fierului in organism;
- Stimuleaza sistemul imunitar - datorita continutului ridicat de vitamina C;
- Sustine sanatatea inimii - quercitina, un polifenol antioxidant, dar si potasiul, pot contribui la mentinerea sanatatii cardiovasculare si pot preveni anumite afectiuni cronice;
- Protejeaza sanatatea oaselor - vitamina K1 ajuta la mentinerea unor oase puternice si, in acelasi timp, este importanta in procesul de coagulare a sangelui.
Citeste si Bulgurul - ce este si cum il gatesti, ce beneficii are si ce retete poti prepara
Valorile nutritionale si proprietatile ardeiului gras
Ardeiul gras proaspat contine 92% apa. In compozitia sa mai intra carbohidratii si mici cantitati de proteine si grasimi.
In ceea ce priveste valorile nutritionale, 100 g de ardei gras contine:
- Calorii - 31 kcal;
- Proteine - 1 g;
- Carbohidrati - 6 g;
- Zahar - 4.2 g;
- Fibre - 2.1 g;
- Grasimi - 0.3 g.
Carbohidratii reprezinta glucoza si fructoza din ardeiul gras, fiind responsabili pentru gustul dulce al ardeiului copt. De asemenea, ardeiul gras este considerat o sursa buna de fibre, dar si de vitamine si minerale. Printre acestea se numara vitamina C, dar si vitaminele B6, K1, E si A. Un ardei gras rosu contine, de altfel, 169% din doza zilnica recomandata de vitamina C. In acelasi timp, ardeiul gras contine potasiu si folati (vitamina B9) - esentiali pe perioada sarcinii.
Ardeiul gras reprezinta o sursa bogata de antioxidanti, in special carotenoizi, care se regasesc in tipurile de ardei copti. Printre acesti antioxidanti se numara capsantina (in special in ardeiul rosu), violaxantina (in special in ardeiul gras galben), luteina (in ardeiul gras verde), dar si quercitina si luteolina. Acesti compusi au numeroase beneficii pentru santate.
In ceea ce priveste proprietatile sale, ardeiul gras are efecte antiinflamatoare, antiseptice, antifungice, tonice si antitumorale.
Contraindicatii
Consumul de ardei gras este considerat sanatos si bine tolerat de organism, insa unele persoane pot fi alergice la ardeiul gras, desi aceste situatii sunt destul de rare. Persoanele care au alergie la polen pot fi, uneori, sensibile si la ardeiul gras, din cauza unor alergeni asemanatori.
In general, consumul de ardei gras este sanatos si nu produce reactii alergice. Totusi, femeile insarcinate nu ar trebui sa consume cantitati mari de ardei gras, deoarece unele substante active pot favoriza aparitia contractiilor uterine.
In concluzie, ardeiul gras este bogat in vitamine si antioxidanti, in special vitamina C si carotenoizi. Astfel, pe langa faptul ca sunt gustosi si pot fi folositi pentru a prepara tot felul de retete, acestia au numeroase beneficii pentru sanatate. Cu alte cuvinte, ardeiul gras nu ar trebui sa lipseasca dintr-o alimentatie echilibrata si sanatoasa.
Sursa foto: Shutterstock