Sari peste
Mega image logo

Buna,

Contul meu
0

Comanda acum si ai LIVRARE GRATUITA, la achizitii peste 50 lei cu livrare in 2 ore si peste 250 lei cu livrare a doua zi!

InspiratieDietaDieta de detoxifiere
Inspiratie

Dieta de detoxifiere

Este o dieta de detoxifiere indicata dupa alimentatia grea din perioada sarbatorilor?

In perioada sarbatorilor suntem in concediu si, involuntar, incercam sa iesim din tiparele vietii de zi cu zi. Astfel, nu mai avem un program de masa, iar mesele sunt de multe ori la rude sau prieteni, nu mai mergem la sala, activitatea fizica fiind neglijata, intram parca intr-o stare de relaxare totala care atrage dupa sine o lentoare a metabolismului si cu toate astea mesele sunt din ce in ce mai copioase si mai bogate caloric.
 
Nu putem renunta nici la sarmalele cu smantana, nici la friptura si carnatii de porc si nici la tortul demential facut de mama. Incercam sa ne justificam inventand zeci de motive si in final doar o data-i Craciunul pe an; asa ca ne promitem ca de pe 1 ianuarie ne apucam de dieta. Este oare indicat? Si daca DA, ce fel de dieta sa urmam?

Dietele de detoxifiere sunt ideale dupa alimentatia grea din perioada sarbatorilor. Insa trebuie sa stim ca dupa o luna de meniu copios, organismul s-a obisnuit cu aportul caloric si nutritiv si se va resimti la o reducere brusca a acestuia. De aceea este bine sa existe o perioada de cel putin doua saptamani in care sa avem o alimentatie normocalorica si echilibrata din punct de vedere al macronutrientilor cu proportii optime de proteine (10-12%), carbohidrati (60%) si grasimi (30%) si abia apoi sa urmam o dieta de detoxifiere.

Este demonstrat ca daca organismul trece brusc la un aport caloric redus va resimti simptome de anxietate si depresie din cauza modificarii eliberarii de dopamina la nivelul creierului, aceste simptome fiind asemanatoare cu cele ale sevrajului la droguri. Pentru a reduce aceste simptome trebuie sa ne asiguram ca beneficiem de o durata si calitate optime ale somnului (8 ore/noapte).

Un prim pas in dieta de detoxifiere este reprezentat de o buna hidratare. Astfel este ideal consumul a 2-3 l lichide zilnic, fiind recomandat un pahar cu apa plata cu lamaie dimineata la trezire, precum si cate un pahar inainte de fiecare masa si seara la culcare. Este falsa ideea ca apa ramane in corp si determina edeme (umflaturi la nivelul gambelor), acestea aparand in conditiile existentei unor afectiuni. In afara de apa este incurajat consumul de ceaiuri de plante, intre care ceaiul verde, cel negru, ceaiul de soc, de lamaie si ghimbir sau musetel. Acestea se vor consuma neindulcite.

Detoxifierea se refera la o inlesnire a functiilor ficatului, rinichilor si colonului. Tocmai de aceea se vor consuma alimente cat mai putin procesate si usor de digerat intre care surse de proteine cu putine grasimi (carne slaba, lactate semidegresate), legume proaspete (cele cu frunze verzi, telina, s.a.), fructe proapete (afine, s.a.).

Ne pot ajuta in aceasta perioada si anumite suplimente. Astfel sunt recomandate probioticele care pot creste nivelul de energie, sporesc imunitatea si elimina efectele alcoolului, lipsei somnului si stresului. Suplimentele cu magneziu intervin in transmiterea impulsului nervos, reglarea de temperatura, producerea de energie si formarea oaselor si dintilor sanatosi.

Pe langa detoxifierea prin alimentatie trebuie sa asociem activitatea fizica si relaxarea. Astfel sunt necesare 20-30 minute de activitate fizica zilnic si oricand ne putem rasfata cu o baie de detoxifiere (cu sare de mare, cu argila sau cu ghimbir si apa oxigenata) sau exfoliativa in vederea eliminarii toxinelor prin piele.

De astfel de cure de detoxifiere este nevoie de-a lungul anului pentru a putea epura organismul si a o lua de la capat. Si cand este un moment mai bun pentru a face asta decat dupa sarbatorile de iarna?