InspiratieDietaDieta alcalina imbunatateste starea de sanatate
Inspiratie

Dieta alcalina imbunatateste starea de sanatate

Dieta alcalina este ideala pentru persoanele carora le place sa manance mult, pentru ca nu pune accentul pe cantitate, ci pe echilibrul dintre alimentele alcalinizate, care trebuie consumate in proportie de 75%, si cele acide, care trebuie sa reprezinte restul de 25%.
 
Discutia despre alimentele alcaline se poate face doar in prezenta termenului de „pH”.  Acesta masoara nivelul de alcalinitate al substantelor sau de aciditate al acestora. Scala pH-ului din sange variaza de la 0, care indica cel mai ridicat nivel de aciditate, la 14, maximum de alcalinitate. Nivelul optim al pH-ului din sange se situeaza undeva la 7, ceea ce inseamna ca sangele este usor alcalin.
 
Majoritatea legumelor si fructelor contin elemente alcaline intr-o proportie mult mai mare decat restul alimentelor, cu mici exceptii in care unele dintre ele ne aprovizioneaza chiar cu acizi „buni”, cum ar fi hreanul, ceapa, usturoiul, orzul, graul spelta. Alte surprize sunt oferite de fructele si legumele pe care din obisnuinta le asociem cu aciditatea sau cu gustul acid. In urma digestiei, chiar fructe acre cum sunt citricele sau legumele, precum rubarba, se descompun in produsi alcalini. Cel mai faimos reprezentant este chiar lamaia, care o data ajunsa in stomac isi schimba pH-ul datorita digestiei si devine alcalina.
 
Alimentele alcaline sunt acele alimente care ajuta la cresterea cantitatii de oxigen din sange. Consumatorii de hrana vie sunt cei mai castigati din acest punct de vedere, deoarece meniul lor cuprinde cu precadere alimente alcaline. Dintre acestea enumeram: legumele: castravetii, salata verde, ceapa, usturoiul, conopida, broccoli, spanacul, fasolea verde, fasolea, mazarea verde, telina, varza, prazul, morcovii, dovleceii, napii, ridichile, patrunjelul, mararul, ardeii, rosiile, vinetele, gulia; legumele cu frunze verzi;  ciupercile; fructele: lamaia, lime, avocado, bananele, ciresele, caisele, piersicile, mango,  nectarinele, strugurii, fructele de padure, grapefruitul, pepene verde, nuca de cocos; cerealele: soia, hrisca, quinoa, kamut, mei; fructele oleaginoase: nuci, migdale, castane, caju.
 
Dintre condimente, pot fi folosite cele alcaline: boabele de mustar, sarea de mare, ardeiul iute, ghimbir, cimbrul, busuiocul, dafinul, bicarbonat de sodiu. In dieta alcalina se recomanda consumul de apa in proportie de 80% din lichidele zilnice. Apa trebuie sa fie la un pH cat mai mare (deci cat mai alcalin), de aceea este recomandata achizitionarea unui filtru de apa pentru bucatarie, filtru care creste si pH-ul apei. Celelalte lichidele premise in timpul dietei sunt: ceaiurile din plante medicinale, sucurile proaspat stoarse din legume, laptele de soia sau migdale, supa de legume.
 
La gatit se pot utiliza: uleiul de masline presat la rece, uleiul de rapita, si in general orice ulei care este presat la rece, uleiul de catina, ulei de seminte de struguri. Alimentele acide, care trebuie consumate in proportie de maxim 25% sunt reprezentate de: carnea de porc, vita, pui, oaie, curcan, crustacee, lapte, iaurt, branza, frisca, inghetata, oua, fructe (toate cu exceptia celor alkaline), bauturile carbogazoase, cafeaua, ceaiurile, alcoolul, indulcitorii sintetici, zaharul, prajiturile si tot ce contine zahar, otetul, uleiul rafinat, orezul alb, painea, biscuitii, alunele, sosurile de soia, maioneza, pastele, mancarea preparata la microunde, mancarea tip fast food, ciocolata, supele instant, margarina de orice fel, untul, fisticul, porumbul, cerealele integrale, mamaliga, muraturile, faina procesata.
 
Daca starea de sanatate este buna, atunci odata pe saptamana se poate consuma carne de peste, sau fructe care nu sunt in lista celor alcaline.
Se recomanda reducerea treptata a consumul de paine alba, si inlocuirea ei cu painea integrala, de preferat facuta acasa, pentru a ne asigura ca nu contine tot felul de E-uri (amelioratori, stabilizatori, etc). 
Alaturi de consumul alimentelor alkaline, sunt indicate si exercitiile fizice, pentru ca sportul ajuta la eliminarea produsilor de metabolism, reducerea stresului oxidativ si  cresterea alcalinitatii sanguine.