Vitamina B6
Vitamina B6, denumita si piridoxina, este o vitamina hidrosolubila formata din 6 vitameri, dintre care piridoxal fosfatul constituie forma biologic activa. Aceasta este o vitamina hidrosolubila foarte sensibila la lumina, dar rezistenta la caldura si la procesul de oxidare. Participa ca si coenzima in peste 100 de reactii metabolice.
Ea contribuie la sinteza neurotransmitatorilor, molecule ce permit trecerea influxului nervos, esential in elaborarea gandirii, emotiilor, memoriei, prevenind, deci, dereglarea sistemului nervos. De asemenea, favorizeaza formarea anticorpilor si creste rezistenta la infectii, previne spasmele musculare, trateaza sindromul premenstrual, diminueaza riscul aparitiei calculilor renali, reduce numarul si intensitatea crizelor la astmatici, inlesneste metabolizarea aminoacizilor, proteinelor, grasimilor, steroizilor, hemoglobinei, transformarea glicogenului in glucoza, impiedica formarea matretii.
Vitamina B6 este indispensabila metabolismului, deoarece ajuta la transformarea proteinelor, lipidelor si glucidelor. Intervine in formarea globulelor rosii si este un antioxidant foarte puternic, ajutand organismul sa elimine unele substante toxice. Reduce spasmele musculare nocturne, carceii, amorteala mainilor si anumite forme de nevrite ale extremitatilor, contribuie la intarzierea procesului de imbatranire. Pentru a preveni carenta altor vitamine, vitamina B6 trebuie administrata in cantitati egale cu vitamina B1 si B2. Aportul crescut de proteine si un efort fizic sustinut si intens mareste considerabil necesarul de vitamina B6 in organism.
Piridoxina se gase?te mai ales in plante, in timp ce piridoxalul ?i piridoxamina se gasesc mai ales in ?esuturile de origine animala, in principal sub forma de piridoxal fosfat. Sursele alimentare importante sunt reprezentate de cereale integrale, carne de pui, porc, peste, legume, fructe (exceptie facand citricele) si oua. Alte surse consistente includ pe?tele (somon, ton, sardine, halibut, hering), nucile, alunele, painea, varza, cartofii, spanacul, porumbul ?i graun?ele integrale de cereale. In general, legumele ?i fructele sunt surse destul de slabe de vitamina B6, de?i exista produse in aceasta clasa de alimente care con?in cantita?i considerabile de piridoxina, cum ar fi lintea, dovleceii ?i bananele. De altfel, flora tubului digestiv sintetizeaza o anumita cantitate de vitamina B6.
Aporturile zilnice recomandate sunt de la 1,6 la 1,8 mg pentru copii, si de la 2 la 2,2 mg pentru adolescenti si pentru adulti. Ele sunt ceva mai mari (2,5 mg) pentru femeile gravide, care alapteaza sau care iau contraceptive orale.
Deficitul de piridoxina apare, de obicei, impreuna cu deficitul de alte vitamine si proteine, in special la alcoolici. Semnele si simptomele deficitului sunt reprezentate de anemie sideroblastica, crize de epilepsie, modificari pe electroencefalograma, depresie, confuzie, iritabilitate, posibil tulburari de coagulare. Alte manifestari ale carentei de vitamina B6 sunt reprezentate de anemie, pierdere in greutate, atingeri cutanate: piele uscata si pruriginoasa, tulburari neurologice, glosita (inflamatie a limbii), scaderea rezistentei la infectii. Un aport substantial de vitamina B6 contribuie, in mare masura, la atenuarea tensiunii nervoase, a durerii asociate ciclului menstrual si la ameliorarea starii de greata.
Niveluri crescute de piridoxal fosfat se intalnesc in hipofosfatazie, boala caracterizata prin scaderea nivelului seric al fosfatazei alcaline si modificari scheletale.
Administrarea de vitamina B6 in doze mari este utila in unele anomalii ereditare ale metabolismului aminoacizilor. Homocisteinuria, asociata cu un risc crescut de afectiuni cardiovasculare, raspunde la administrarea de acid folic, vitamina B12 si uneori de piridoxina. Aportul indelungat, in doze mari, de vitamina B6 poate totusi sa se afle la originea unei polinevrite.
Piridoxina este relativ stabila la caldura, spre deosebire de piridoxal ?i piridoxamina. Astfel, prin pasteurizarea laptelui se pierde pana la 20% din con?inutul diferitelor forme de vitamina B6. Vitamina B6 este descompusa prin oxidare ?i la expunerea in lumina ultravioleta, precum ?i de catre un mediu alcalin. Din acest motiv vitamina B6 va disparea rapid (50% in decurs de cateva ore), din laptele pastrat in recipiente de sticla expuse in soare sau la lumina intensa a zilei. Substan?ele bazice, cum ar fi bicarbonatul de sodiu, distrug piridoxina.
Congelarea legumelor cauzeaza o reducere de pana la 25% a cantita?ii de vitamina B6, in timp ce procesul de prelucrare al cerealelor pentru panifica?ie duce la pierderea a 90% din cantitatea de vitamina. Pierderea in procesul de gatit a produselor alimentare poate varia de la cateva procente la aproape jumatate din cantitatea de vitamina B6 ini?ial prezenta. Gatitul ?i conservarea afecteaza in masura mai mare sursele animale de vitamina B6.
Anumite vitamine din complexul B, ca de exemplu niacina, riboflavina, biotina pot ac?iona sinergic cu piridoxina. Piridoxina necesita riboflavina, zinc ?i magneziu pentru indeplinirea func?iilor fiziologice la om. Se estimeaza ca femeile care folosesc contraceptive orale pot avea o cerin?a crescuta de piridoxina. Exista mai mult de 40 de medicamente care interfereaza cu vitamina B6, existand poten?ialul de a scadea disponibilitatea ?i statusul vitaminei B6.
Vitamina B6, la randul sau, reduce efectul terapeutic al levodopa, un aminoacid natural utilizat pentru tratamentul bolii Parkinson, prin accelerarea metabolismului acestuia.