Inspiratie

Niacina

Niacina pe care o intalnim si sub denumirea de vitamina B3, acid nicotinic sau vitamina PP (vitamina pelagro – preventiva) face parte din grupul vitaminelor B. Aceasta este hidrosolubila, nu este sensibila la lumina si oxidare spre deosebire de restul vitaminelor din grupul B, fiind stabila atat in mediul alcalin cat si in mediul basic.
 
Niacina este implicata in sinteza hormonilor steroizi de catre glanda suprarenala si in repararea ADN-ului. Este apreciata, in special, pentru capacitatea ei de a creste HDL Colesterol (High Density Level Colesterol) - fractiune buna a colesterolului.
 
Derivatii niacinei sunt vitali pentru metabolismul celular, ei ajuta organismul sa elibereze energia din carbohidrati - astfel intervine in reglarea gicemiei si imbunatatirea functiei sistemului nervos. Lipsa unui aport adecvat de niacina din alimentatie duce la pelagra manifestata prin afectare cutanata caracteristica – aparitia la nivelul pielii expuse la soare (eruptie cutanata, pigmentare), diaree sau constipatie, tulburari mintale, dementa. Pelagra vine de la cuvantul de origine latina “pellagra” care inseamna piele aspra. Pelagra o intalnim in tarile mai slab dezvoltate in special in zonele in care se consuma porumb Indian - o specie de porumb care contine niacina legata (aceasta nu poate fi absorbita in intestin) si care este deficitara in triptofan.
 
Deoarece aminoacidul triptofan, pe care il intalnim in alimente, poate fi metabolizat sub actiunea florei intestinale la niacina, consumul de alimente bogate in triptofan (lactatele) poate compensa aportul inadecvat de niacina. Alimentele bogate in niacina sunt: peste (ton, cod, somon, halibut, hering), pui, organe (ficatei, pipotele, inimioare), oua, lactate, legume, in special cele de culoare verde inchis (broccoli, sparanghel, avocado), seminte oleaginoase (alune, curmale si nuci), drojdie  de bere, ciuperci siitake, tofu, cafea. Aceasta se mai gaseste, de asemenea, si in produsele din cereale integrale, paine din faina integrala imbogatite cu vitamine.
 
Pentru a preveni deficienta de niacina este suficient sa avem un regim alimentar echilibrat, sa evitam subnutritia/malnutritia (posturile prelungite) si consumul exagerat de alcool. In cazul consumul excesiv de alcool organismul pierde cantitati semnificative de vitamine din grupul B. Deficienta de niacina poate sa apara si in conditii patologice cum sunt afectiunile digestive cornice, boala Hartnup (tulburare nutritionala ereditara), tumori carcinoide sau tratamente indelungate cu anumite medicamente.
 
Vitaminele hidrosolubile, categorie din care face parte si niacina, se pot pierde in proportii destul de mari in etapele de preparare a hranei sau din cauza stocarii in conditii improprii (se recomanda pastrarea la firgider). Prepararea legumelor prin fierbere favorizeaza trecerea niacinei in apa, de aceea este de preferat sa consumam mancarea imediat dupa ce a fost preparata, sa consumam inclusiv lichidul in care s-a fiert (supe, ciorbe, tocanite) sau sa fierbem legumele la foc mic. Prepararea legumelor la abur este metoda care favorizeaza pastrarea in proportii cat mai mari a vitaminelor hidrosolubile. Un alt truc pentru limitarea pierderii de niacina este acela de a taia legumele chiar inainte de a le prepara si in bucati cat mai mari. Prepararea legumelor fara adaos de apa cum este coacerea este si ea o varianta buna de preparare pentru a beneficia de o cantitatea cat mai mare de niacina. Un regim alimentar echilibrat, bogat in legume in stare cruda sau preparate termic cat mai putin pot asigura necesarul zilnic de niacina.